Ankesaken i Marokko starter onsdag

Ankesaken mot mennene som er dømt for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen, starter onsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det er ventet at det første rettsmøtet i hovedsak vil dreie seg om å avklare den videre behandlingen av ankesaken, ifølge byrået.

Ankesaken i domstolen i Salé starter seks uker etter at Abdessamad Ejjoud, Younes Ouaziyad og Rachid Afatti ble dømt til døden for å ha deltatt både i planleggingen og gjennomføringen av drapene.

Til sammen 24 menn ble dømt i forbindelse med drapssaken. De øvrige fikk fengselsstraffer på alt fra fem år til livstid. For de tre som er dømt til døden, betyr dommen i praksis livstid i fengsel, i og med at Marokko ikke har henrettet noen siden 1993.

Også familien anket

Ueland (28) og Jespersen (24) ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko 17. desember i fjor, etter å ha vært på fottur i fjellet. I en video sverget fire av de dømte troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Mens de dømte ønsker mildere straff, ønsker kvinnenes familier at dommen fra 18. juli opprettholdes, får AFP opplyst av advokatene i saken.

Ueland-familien har anket saken på erstatningsbeløpet. Under rettssaken krevde Ueland-familien fem millioner marokkanske dirham, tilsvarende 4,5 millioner kroner, i erstatning, men de ble kun tilkjent to millioner dirham av retten i Salé.

– Moralsk ansvar

Ifølge bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen anker familien fordi de lettere vil få tilgang til informasjon om det som skjer i ankesaken, ettersom familiens marokkanske bistandsadvokat da vil ha rett til å være til stede i rettssalen.

Familien har tidligere sagt at et eventuelt erstatningsbeløp i sin helhet vil gå til en stiftelse som opprettes i Maren Uelands navn.

Den danske familiens bistandsadvokat Khalid El Fataoui ønsker å bevise den marokkanske statens moralske ansvar for drapene. I rettssaken ble Ejjoud, Ouaziyad og Afatti dømt til å betale erstatning, men Fataoui mener de tre ikke har råd til å betale summen.

Drapene rystet både Norge, Danmark og Marokko. Flere steder i de tre landene ble det holdt flere minnemarkeringer for kvinnene.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2