Dorian nærmer seg kysten av Puerto Rico.
Dorian nærmer seg kysten av Puerto Rico. Foto: NOAA

Puerto Rico stålsetter seg for tropisk storm

Den tropiske stormen Dorian kan bli en orkan før den treffer Puerto Rico. Øygruppa har mobilisert tusenvis av mannskaper, og USA har erklært unntakstilstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den føderale amerikanske kriseetaten FEMA sier at stormen kan nå orkannivå før den slår inn mot hovedøyas sørvestlige kyst. Det er ventet at den når kysten onsdag.

– Rundt 3000 mannskaper har blitt mobilisert. Krisekommunikasjon, logistikk og transporteringsteam er posisjonert, skriver FEMA på Twitter.

Skoler holdes stengt og det er innført unntaktstilstand. Folk bes om å forberede seg på flom og langvarig strømbrudd.

Dorian kommer trolig til å feie rett over Puerto Rico, ifølge National Hurricane Center. Orkanen treffer land ca klokken 14 norsk tid, og orkanens øye er over øya iløpet av ettermiddagen og kvelden.

Siden vil den fortsette over havet i retning Bahamas og Florida hvor den treffer lørdag ifølge prognosen. Den kan komme inn mot USA som en kategori 2 orkan.

Orkan eller ei, vil Dorian uansett bringe ødeleggende regn og vind til Puerto Rico som fortsatt strever etter orkanen Marias herjinger i 2017.

3000 mennesker mistet livet den gang, i tillegg til så store materielle skader at øygruppa enda har store problemer i infrastrukturen,

Trump reagerer

Puerto Rico tilhører USA, men har status som et selvstyrt territorium.

– Wow! Nok en tropisk storm på vei mot Puerto Rico. Når vil dette ta slutt?! skriver USAs president Donald Trump på Twitter.

Slik er Dorian forventet å utvikle seg de neste timene og dagene. Grafikk: National Hurricane Center
Slik er Dorian forventet å utvikle seg de neste timene og dagene. Grafikk: National Hurricane Center

Trump la til at det i fjor ble bevilget 92 milliarder dollar til nødhjelp til Puerto Rico, en soleklar rekord, ifølge presidenten selv. Men Kongressen har ifølge FEMA kun godkjent 42,5 milliarder dollar til øygruppa, og kun 14 av de milliardene har nådd fram.

Trump fikk i 2017 kraftig kritikk for håndteringen av orkanen Maria.

– Bedre forberedt

Puerto Ricos nye guvernør Wanda Vazquez har erklært unntakstilstand. Hun poengterer at øygruppa er bedre forberedt enn i 2017.

– I møte med den kommende situasjonen er responsen fra regjeringen og de ulike etatene en annen fordi vi er bedre forberedt, sier hun.

Etter å ha passert Puerto Rico onsdag, ventes det at Dorian når Den dominikanske republikk samme dag, Bahamas og Turks- og Caicosøyene fredag og Florida i helgen. Styrken på Doran kan imidlertid bli mindre når den passerer fjellterreng i Den dominikanske republikk.

(©NTB/TV 2)