Krenket president vil ha unnskyldning før han vil motta penger

Hjelp til å berge regnskogen er en vennlig gest, sier Frankrikes Emmanuel Macron, men Brasils Jair Bolsonaro føler seg fonærmet og takker nei.

Emmanuel Macron og Jair Bolsonaro er ikke bestevenner for tiden Foto: Jacques Witt
Emmanuel Macron og Jair Bolsonaro er ikke bestevenner for tiden Foto: Jacques Witt

Bolsonaro vil så langt ikke ta i mot G7-landenes tilbud om hjelp til å redde regnskogen i Amazonas.

Verdens sju største økonomier ble på toppmøtet i Frankrike enige om å bevilge 20 millioner euro, 200 millioner kroner, til skogområdene.

Bolsonaro sier tirsdag at han er åpen for å diskutere hjelp fra G7-landene, dersom Macron trekker tilbake det den brasilianske presidenten omtaler som fornærmelser. Han hevder Macron har omtalt ham som en løgner.

– For at vi skal snakke med eller motta noe som helst fra Frankrike, med de beste intensjoner, må Macron trekke tilbake disse ordene. Deretter kan vi snakke, sier Bolsonaro.

Artsmangfold og uverdige kommentarer

Macron har stilt spørsmål ved Bolsonaros pålitelighet og vilje til å beskytte artsmangfoldet i regnskogen. Den franske statslederen har også vært kritisk til en kommentar den brasilianske presidenten nylig skrev på Facebook til et innlegg som gjorde narr av utseendet til Macrons kone.

Bolsonaro anklaget Macron for å behandle Brasil som en koloni i forbindelse med tilbudet om regnskogstøtte.

Det er en feiltolkning, sa Macron i en tale til franske ambassadører som er samlet i Paris.

– Vi ville tatt imot internasjonal solidaritet med glede. Det er et tegn på vennskap, sa Macron.

Skal til flere land

Han understreket at pengene ikke bare skal gå til Brasil, men til ni land i Amazonas-regionen, inkludert Colombia og Bolivia.

Frankrike har et oversjøisk departement i Sør-Amerika, Fransk Guyana, som omfatter en bit av den store regnskogen i Amazonas.

Ifølge ferske tall startet det 1.659 nye skogbranner i Brasil mellom søndag og mandag. Dermed er det registrert 82.285 skogbranner hittil i år, det høyeste tallet siden 2013. Militærfly og soldater er satt inn for å forsøke å slukke dem.

(©NTB)