Mistet brødrene sine: – Jeg tror vi har hatt en intuitiv følelse av at vi har kunnet støtte hverandre

En fatal ulykke på Mount Everest var starten på et livslangt vennskap for norske Jon og nepalske Dawa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien drar seg tilbake til 1994. Jon Gangdal, journalist, forfatter og først og fremst fjellklatrer, ledet den norske Mount Everest-ekspedisjonen.

Men på vei opp ble ni klatrere tatt av et snøskred, og sherpaen Mingma Norbud omkom. Med på samme tur var broren hans, Dawa Chirri Sherpa.

Han stod fem meter unna da et ras tok med seg broren 600 meter nedover fjellsiden.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Følte ansvar

I ettertid av ulykken satt Jon igjen med en stor skyldfølelse.

– Min første reaksjon som leder var at dette er mitt ansvar og jeg merket etter hvert en sterk følelse av skyld. Vi gjør dette fordi vi befinner oss i toppen av behovspyramiden til Maslow, der vi søker ekstra spenning og læring. Men for sherpaene er dette den eneste måten å skaffe penger på, sier han til God morgen Norge og legger til:

ULYKKEN: Broren til Dawa ble tatt av et snøskred på vei opp til Mount Everest i 1994. Foto: Privat
ULYKKEN: Broren til Dawa ble tatt av et snøskred på vei opp til Mount Everest i 1994. Foto: Privat

– Også dreper da fjellet en fattig, når det burde vært en rik, i den grad det skulle vært noen i det hele tatt.

Jon følte et ansvar for familien i Nepal, som nå hadde mistet en pappa, ektemann og bror. Han ga dem støtte, og ubrytelige bånd ble knyttet.

Etter hvert skaffet han dem alle sommerjobb på Juvasshytta i Jotunheimen. År etter år har Dawa kommet tilbake for å jobbe som guide, og hver eneste sommer fører han turister til topps på Galdhøpiggen. Nå har han rundet over 1000 turer opp på Norges høyeste fjell.

– Jon har gjort alt for meg. Ikke bare for meg, men for hele familien min. Han har hjulpet meg med ekspedisjoner og skaffet jobb til hele familien. Jon er på mange måter min gud, partner, far, bror og alt, sier Dawa til God morgen Norge.

Mistet tvillingbroren

Men særlig en hendelse skulle knytte de to eventyrerne enda nærmere sammen. I 2009 mistet Jon tvillingbroren Sven i en båtulykke. Et halvannet år etter døde moren hans, og faren var allerede borte. Dawa hadde vært på mange turer sammen med tvillingbrødrene.

TURKAMERATER: Dawa har vært på mange fjellturer sammen med tvillingbrødrene. Her sammen med Sven, som omkom i et båtulykke i 2009. Foto: Privat
TURKAMERATER: Dawa har vært på mange fjellturer sammen med tvillingbrødrene. Her sammen med Sven, som omkom i et båtulykke i 2009. Foto: Privat

– Jeg husker jeg skrev til Dawa: «Nå er det bare meg igjen», men før jeg omtrent rakk å sende den skrev han tilbake: «Ikke bekymre deg, vi er alle familien din», sier han og fortsetter:

– Jeg tror vi har hatt en intuitiv følelse av at vi har kunnet støtte hverandre.

Rydder opp i fjellet

Jon synes det er godt å ha med Dawa og hans erfaring på tur, og påpeker at sherpa ikke er en betegnelse på en bærer, men et folkeslag.

– De er helt uunnværlige. De har vokst opp på mellom 5000 til 6000 meter, og har samme forhold til høyde som Obelix har til styrke, sier Jon.

Til våren legger de erfarne fjellklatrerne ut på et nytt eventyr. Denne gangen til mektige Ama Dablam, som omtales som verdens vakreste fjell.

– SPAGETTIKLASE: Dette synet er ikke uvanlig på Ama Dablam i Nepal. Nå har Jon og Dawa bestemt seg for å fjerne alle de gamle tauene på fjellet. Foto: Privat
– SPAGETTIKLASE: Dette synet er ikke uvanlig på Ama Dablam i Nepal. Nå har Jon og Dawa bestemt seg for å fjerne alle de gamle tauene på fjellet. Foto: Privat

Jon og Dawa var der også i 2018, men ble skuffet over synet som møtte dem.

– Hele fjellet var sauset ned av spagettiklaser av gamle tau. Det er ikke bare stygt å se på, men det er også farlig, for du vet ikke hvilket tau du skal bruke. Det er veldig eksponerte rigg hvor det er 1000 meter ned på begge sider, forteller Jon.

Derfor har de bestemt seg for å rydde opp i det berømte fjellet.

– Vi har tenkt å fjerne alle de gamle tauene og også forsøke å få myndighetene til å innføre en regel om at hver eneste meter nytt tau du tar opp, så skal du ta med deg et gammelt ned igjen, sier Jon.