Røyking av e-sigaretter - såkalt «vaping» er spesielt populært blant tenåringer i USA. Her er et et utvalg beslaglagt på Marshfield High School i Massachusetts i april i fjor. (AP Photo/Steven Senne)
Røyking av e-sigaretter - såkalt «vaping» er spesielt populært blant tenåringer i USA. Her er et et utvalg beslaglagt på Marshfield High School i Massachusetts i april i fjor. (AP Photo/Steven Senne) Foto: Steven Senne

Får etseskader på lungene

Slår alarm om bruk av e-sigaretter med ukjent innhold

Én person er død og over 200 unge mennesker er innlagt på sykehus med lungeproblemer i USA. Nå advarer den norske produsenten av e-sigaretter mot å bruke oljebasert e-væske med ukjent innhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske produsenten av e-sigaretter Nordic Light advarer forbrukere mot å bruke oljebaserte væsker av ukjent opprinnelse i e-sigaretter.

Bakgrunnen er at rundt 200 personer er innlagt på sykehus i USA med lungeskader. Felles for dem er at de er unge og at de bruker e-sigaretter.

Salg av nikotinholdig e-væske er foreløpig ulovlig i Norge. Ifølge tall fra Nordic Light velger derfor anslagsvis 150.000 nordmenn nikotinholdig e-væske fra utlandet.

Markedet er uoversiktlig, og innholdet i produktene man kjøper fra useriøse produsenter kan være direkte farlig.

Etterlyser lovlig salg

– Dette blir er et stort problem når autorisert handel med nikotinholdig e-væske ikke er lovlig i Norge, sier seniorforsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet, til TV 2.

Stortinget vedtok å legalisere e-væske med nikotin i 2016, med full støtte fra både Legeforeningen og Folkehelseinstituttet. Å røyke dampbasert e-sigaretter med nikotin, er nemlig mye mindre helseskadelig enn å røyke vanlige sigaretter.

– På grunn av at EØS-regelverket har man fortsatt et forbud mot salg av nikotinholdig e-væske i Norge. Men i løpet av neste år, åpnes det trolig for autorisert salg, sier Lund.

Folkehelseinstituttet håper at dette vil gjøre markedet bedre regulert i Norge og at folk ligger unna kjøp fra useriøse forhandlere i utlandet.

Useriøse produsenter

I mellomtiden gjør mangel på autorisert salg i Norge at mange importerer nikotinholdig væske. Bestiller man over nett må skal man være veldig forsiktig.

– I dag er markedet svært uoversiktlig både for myndighetene og forbrukerne. Det er utallige utenlandske nettbutikker som er rettet mot norske forbrukere, og det er vanskelig for forbruker å vite hva de kjøper. Enkelte blander også egne væsker med høykonsentrert nikotin hjemme, noe som i verste fall kan føre til nikotinforgiftning, sier administrerende direktør i Nordic Light, Norvald Heidel.

Folkehelseinstituttet er enig med Heidel.

– Det finnes produkter fra useriøse produsenter der kjemiske analyser viser at de inneholder kreftfremkallende stoffer som ikke står på innholdsfortegnelsen, sier Lund.

Når det gjelder sykdomstilfellene i USA er det stort sett ungdom som får alvorlige luftveisproblemer.

– Man mistenker at ungdommene som har blitt syke har røykt oljebasert THC-væske eller syntetisk framstilt THC, sier Lund. THC er et av virkestoffene i cannabis.

Lund mener det verste med sykdomstilfellene i USA er at det kan skremme folk fra et skadereduserende alternativ til vanlige sigaretter.

Dødfall

En ung mann fra delstaten Illinois døde i forrige uke etter å ha pådratt seg den alvorlige lungesykdommen.

– Vi vet at den omkomne hadde store pusteproblemer og døde mens han var innlagt på sykehus, sa dr. Jennifer Layden som er leder for helsemyndighetene i Illinois på en pressekonferanse fredag.

Samme sykehus melder om 22 innleggelser med samme symptomer. Flere av pasientene har er, eller har vært, i livstruende tilstand.

Totalt er det registrert 193 alvorlige sykdomstilfeller i 22 stater, og flere andre er under utredning, ifølge nyhetsbyrået AP.

Legene kan ikke slå fast at såkalt «damping» er årsaken til at så mange har blitt syke, men de utelukker at det det er snakk om en smittsom eller bakteriefremkalt sykdom.

– Per dags dato vet vi ikke hva som forårsaker denne lungesykdommen. Fellesnevneren for de syke i vår delstat er at de er unge og at de nylig har brukt e-sigaretter av ulikt slag, sier Layden. Hun går videre og sier at de går ut med en generell advarsel mot bruk av e-sigaretter.

Oljebasert

Ifølge den norske produsenten, Nordic Light, er sykdomstilfellene knyttet til oljebaserte e-væsker og ikke vann.

Amerikanske helsemyndigheter har ikke bekreftet at e-væsken de syke har røyket er oljebasert, men flere av de syke har opplyst at de har røykt oljer med marihuanasubstans i.

– Helsegevinstene ved å gå fra røking til damp er store og udiskutable. Likevel kan feil bruk av e-sigaretter medføre en høyere risiko for skade. Uren e-væske kan være veldig vanskelig å oppdage, og viser hvor viktig det er å handle av seriøse aktører, sier Norvald Heidel, administrerende direktør i Nordic Light.

En «epidemi» blant unge

Gjennomsnittsalderen for de som bruker e-sigaretter i Norge er over 40 år. 95 prosent av dem er røykere som enten forsøker å redusere røyking av vanlige sigaretter, eller slutte helt.

I USA har røyking av e-sigaretter derimot blitt en farsott blant unge. Dette ser man nesten ikke i andre land.

De føderale helsemyndighetene i USA bekrefter at samtlige som har blitt syke er tenåringer eller unge voksne som har brukt e-sigaretter.

Bruken har blitt så populær blant tenåringer og unge voksne i USA at helsemyndighetene omtaler det som en epidemi.

I takt med økt popularitet ser helsevesenet flere som blir syke. Noen blir syke etter relativt kort tid som røykere av e-sigaretter.

– Ligner etseskader

Det er for tidlig å slå fast en medisinsk sammenheng, men leger som har undersøkt de syke ungdommene sier sykdommen ligner på en inhalerings-skade hvor lungene har reagert på et etsende stoff.

– De har fått en kjemisk lungebetennelse, sier Karl Erik Lund.

En kjemisk lungebetennelse er en betennelsestilstand i luftveiene som skyldes inhalasjon av en irriterende gass eller at et petroleumsprodukt kommer over i luftveiene. Derfor skal man absolutt ikke røyke oljebaserte e-væsker.

Skadene kan påføre lungevevet varige skader, og i verste fall føre til død.

Sykdomstilfellene begynte å bli rapportert i USA slutten av juni, og meldes inn i eskalerende hastighet. Amerikanske helsemyndigheter ber leger og sykehus være oppmerksom på symptomene.

Reklame rettet mot ungdom

De amerikanske organisasjonene som fremmer «damping» mener det er det store svartemarkedet av e-produkter som har skylden for at folk blir syke, samt at det har blitt så populært blant ungdom.

Selve sigaretten kommer i mange former, og i USA har en liten e-sigarett som ligner på en minnepinne blitt svært populær for å skjule røykingen for voksne.

Produsenten av denne lille «minnepinnesigaretten» selger også gensre med en passende lomme, og retter reklamekampanjer mot ungdom.

I land hvor det er forbud mot å reklamere for nikotinprodukter, ser man ikke samme ungdomskultur hvor e-sigaretter har blitt en trend.