Lublin, Polen 20190530.
FIFA U-20 VM i fotball 2019: Norge - Honduras (12-0). Norges Erling Haaland takker publikum etter VM-kampen i fotball mellom Norge og Honduras på Lublin Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Marbella, Spania 20190212.
FK Rostov Mathias Antonsen Normann i treningskampen i fotball mellom Vålerenga og FC Rostov på Marbella Football Center. Vålerengas Matthias Vilhjamsson (i bakgrunnen)
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Braut Haaland tatt ut i landslagstroppen

Lars Lagerbäck fant plass til superspissen fra Bryne.

Erling Braut Haaland (19) har fått en pangstart på sesongen for Red Bull Salzburg. Etter sju scoringer på fem kamper i serien og hat trick i cupkampen mot Parndorf ble Haaland i dag belønnet med en plass i den norske landslagstroppen til kampene mot Malta (5. september) og Sverige (8. september).

Det er første gang Braut Haaland er i A-landslagstroppen. På yngre landslag har 19-åringen en imponerende statistikk. Det hjalp selvfølgelig at han scoret utrolige ni mål (!) og ble historisk da Norge knuste Honduras hele 12-0 i U20-VM i mai.

Lagerbäck fant ikke plass til formspissen Alexander Søderlund. Bortsett fra Haaland utgjør Joshua King, Tarik Elyounoussi, Alexander Sørloth og Bjørn Maars Johnsen Norges angrepsrekke.

– Det er fullt fortjent. Haaland har levert strålende i Østerrike. Det skulle mangle at han ble tatt ut i troppen. Han kommer til å utvikle seg for hver uke som går. Jeg håper han får godt med spilletid i de kampene som venter, sier Jesper Mathisen.

Lagerbäck sier Haaland er aktuell for å starte kvalikkampene.

– Det er klart at vi har tanker om startelleveren, men han finnes definitivt i de tankene. Vi kjenner han ikke så godt, men har intervjuet andre som kjenner ham bedre. Det er ikke utenkelig at han kan starte, sa Lagerbäck.

– Jeg håper han går rett inn på laget. Jeg mener han er god nok til det. Han kan gi ethvert forsvar kjempetrøbbel med sin fart, fysikk og evne til å score mål, sier TV 2-ekspert Erik Huseklepp.

Ellers var Mathias Normann den den største overraskelsen i troppen.

INN I TROPPEN: Mathias Normann.
INN I TROPPEN: Mathias Normann. Foto: Ness, Jan Kåre

– Han har gjort sine saker veldig bra i Rostov, sier Lagerbäck, som hyller unggutten.

– Han er ikke så lang. Han er 177, tror jeg. Han har et veldig lavt tyngdepunkt. Om man sammenligner med Messi, jeg gjør ingen andre sammenligninger. Han er fantastisk med ballen. Han er en veldig bra pasningsspiller og godt blikk for pasningsspillet. Han er også fysisk ganske løpssterk. Han har en sentral rolle i Rostov i en balanserende midtbanerolle.

Mathisen liker også Normann godt.

– Han er en god ballspiller og duellspiller. Normann er en smart spiller, sier TV 2-eksperten.

Sammenligningen med Messi er han mer skeptisk til.

– Men hvis vi skal sammenligne med Messi er kanskje tyngdepunktet det eneste han har til felles med ham, sier Mathisen.

Flere spillere som har vært faste innslag i Lagerbäcks tropper er utelatt. Det gjelder blant andre Sigurd Rosted, Mats Møller Dæhli, Moi og Ola Kamara.

Norge har plukket fem poeng på de fire første kampene i EM-kvaliken. Spania topper tabellen med 12 poeng. Deretter følger Sverige og Romania med sju poeng.

Troppen: Jarstein, Grytebust, Rossbach, Ajer, Meling, Svensson, Reginiussen, Nordtveit, Aleesami, Elabdellaoui, Hovland, Normann, Berge, Elyounoussi, Johansen, Henriksen, Midtsjø, Selnæs, Ødegaard, Maars Johnsen, Sørloth, King, Haaland