FRITTALENDE: Brasils president Jair Bolsonaro hånet Emmanuel Macrons kone på Facebook.
FRITTALENDE: Brasils president Jair Bolsonaro hånet Emmanuel Macrons kone på Facebook. Foto: Pilar Olivares/REUTERS

Hånet Macrons kone – blir svart med regnskogstøtte

Kort tid etter Brasils president Jair Bolsonaro gjorde narr av Emmanuel Macrons kone på Facebook, tilbød den franske lederen Brasil 180 millioner kroner i regnskogstøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at Brasils regnskog står i flammer samtidig som Bolsonaro stuper på meningsmålingene, har den kontroversielle presidenten fremdeles tid til sosiale medier.

Da en bruker publiserte et bilde som sammenlikner utseendet til Bolsonaros kone med konen til Macron, klarte ikke den brasilianske presidenten å dy seg. Under bildet kommenterte Bolsonaro «Ikke ydmyk fyren... haha».

– Ekstremt respektløst

Macron deltar for tiden på G7-konferansen i Biarritz, og har lite til overs for Bolsonaros utspill.

– Han kom med en ekstremt respektløs kommentar mot min kone, sier den franske presidenten ifølge CNN.

– Det er trist for ham og for brasilianerne. Jeg har mange brasilianske venner, og jeg håper de snart får en president som er egnet til jobben, legger Macron til.

Tilbyr støtte

Til tross for Bolsonaros kommentar, er den franske presidenten fremdeles innstilt på å hjelpe Brasil med å bekjempe de omfattende skogbrannene som herjer landet.

Sammen med resten av deltakerne på G7-konferansen presenterte Macron en krisepakke på over 180 millioner kroner til å bistå i slukningsarbeidet.

– Vi vil umiddelbart tilby Amazonas-landene finansiell støtte, om de uttrykker et behov for dette, sier Macron ifølge Reuters.

Anstrengt forhold

Om Bolsonaro vil godta støtten, gjenstår å se. Forholdet mellom de to statslederne er allerede anstrengt, og Bolsonaro har tildigere anklaget Macron for å ha en «kolonistisk mentalitet» ovenfor Brasil.

Kort tid etter G7s tilbud ble kjent, gjentok Bolsonaro anklagene mot Macron og hevder Brasil blir behandlet som en «koloni eller et ingenmannsland».

Brasils miljøvernminister Ricardo Salles er derimot mer positiv til nyhetene, og ønsker støtten velkommen.

Klimaskeptiker

Siden han vant valget i fjor høst har Bolsonaro lettet på restriksjoner rundt avskoging. Det er bred enighet om at dette har medvirket til de massive skogbrannene som nå rammer store deler av Amazonas.

Han er en selverklært klimaskeptiker, og har tidligere hevdet at skogbrannene er et normalt resultat av jordbruk.