SMERTESTILLENDE: Oxycodone-piller er blant pillene som har skapt avhengighet i USA.
SMERTESTILLENDE: Oxycodone-piller er blant pillene som har skapt avhengighet i USA. Foto: John Moore/Getty Images North America/AFP

Legemiddelgigant dømt til milliardbot

Selskapet Johnson & Johnson ble mandag dømt til å betale over 570 millioner dollar til delstaten Oklahoma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske farmasiselkspaet Johnson & Johnson ble mandag dømt i en historisk rettssak mot den amerikanske staten Oklahoma.

Selskapet ble dømt til å betale staten 572 millioner amerikanske dollar, det skriver nyhetsbyrået AP. Beløpet tilsvarer over 5,1 milliarder norske kroner.

Beløpet er vesentlig lavere enn delstatsadvokat Mike Hunters påstand, der selskapet skulle betale 17 milliarder dollar, eller 153 milliarder norske kroner.

Bakgrunnen for rettssaken er opioid-krisen USA står overfor.

Misbruk av smertestillende medisiner har blitt svært vanlig i USA og har blant annet ført til mange dødsfall.

Rettssaken har gått ut på om selskapet kan stilles til ansvar for krisen, noe retten i Oklahoma mandag kom frem til at de kunne.

Blant annet mente dommeren at selskapet hadde drevet med markedsføring av opioider, og at disse handlingene har kompromittert liv og helse til tusenvis av innbyggere i Oklahoma, skriver CNBC.

Selskapet har sagt at de vil anke dommen.

Johnson & Johnson kaller dommen «feilaktig», og mener staten «mislyktes i å legge fram bevis på at selskapets produkter eller handlinger førte til en krise i Oklahoma».

Før den seks uker lange rettssaken som startet i mai, inngikk delstaten et forlik med produsenten av Oxycontin, Purdue Pharma, til en verdi av 270 millioner dollar, og det israelskeide selskapet Teva, som må ut med 85 millioner.