RBK-legende: – Europaligaen vil være en nedtur

Tre av Rosenborgs største Champions League-helter har tro på at trønderne kan ta seg til gruppespillet i Europas gjeveste klubbturnering nok en gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosenborg mot Dinamo Zagreb på TV 2 og Sumo tirsdag kveld fra klokken 20.30.

Det er elleve år siden sist hele trøndelag, ja, til og med hele Norge, satt klistret foran TV-skjermene for å følge Rosenborg i gruppespillet i Champions League. Tirsdag kan trønderne gjenta bragden, dersom de klarer å snu 0-2 til seier mot Dinamo Zagreb.

– Jeg er oppdratt til å ha troen, og det har jeg nå også. Vi må framover, vi må score, og det er greit utgangspunkt. Vi må være «helt ville» i hodet, sier Bent Skammelsrud.

– Kommer til å koke over

Den tidligere RBK-kapteinen møter TV 2 sammen med Harald Martin Brattbakk og Roar Strand. Tre av de aller største i Rosenborgs historie. Er det noen som vet hva de snakker om når det gjelder Champions League, er det denne trioen.

– Så lenge vi unngår baklengsmål mot Zagreb, så lever kampen helt til den er ferdig. Vi kan få det første målet i det 89. minutt, og da vil det være elleve nervøse kroater utpå der, sier tidens Europa-målscorer for RBK, Harald Martin Brattbakk.

De omtaler fortsatt Rosenborg som «vi», gutta som var med på å innføre de stolte Champions League-tradisjonene som er i Trøndelag.

– Full stadion, hymnen – de kommer til å koke over av energi. Jeg gleder meg enormt, gliser «Supermann», Roar Strand.

Hyller Horneland

Ser vi noen måneder tilbake i tid, var det få, om noen, som trodde at Rosenborg, under ledelse av Eirik Horneland, skulle være i denne situasjonen når vi leser 27. august i kalenderen. Selv de som står klubben nærmest, tvilte på «Prosjekt Horneland».

– Prosjektet startet fryktelig og det var mange som tvilte, sier Skammelsrud, før Brattbakk skyter inn:

– Ja, det var mange som var i tvil, og jeg hadde også mine tvil til å begynne med. Det å komme til RBK som trener, det er ikke en enkel oppgave. Det er ikke noe guttelag man kommer til, men Horneland har vist at han er tøff i skallen.

For etter bunnpunktet mot gamleklubben Haugesund på fotballens nasjonal dag 16. mai, har Horneland virkelig fått styr på skuta. Tirsdag kan han altså lede Rosenborg til det tolvte gruppespillet i Champions League i klubbens historie.

– Det er vanskelig å peke på én årsak til at det har snudd. Jeg tror det har handlet om å stå i vinden og jobbe hardt, når det så lykkes kommer både tro og selvtillit, sier Strand.

Bent Skammelsrud ser på spesielt én kamp, som et viktig vendepunkt.

– 1-0 borte mot Brann. Etter den kampen har de klatret på tabellen og de har gjort gode prestasjoner i Europa. Nå har de til og med heng på seriegullet igjen, så man må ikke avskrive Rosenborg, det er livsfarlig, gliser den gamle midtbanegeneralen.

For tidlig å sammenlikne

Rosenborgs prestasjoner den siste tiden har fått flere til å dra sammenlikninger mellom Eirik Horneland, og klubbens største trener gjennom tidene, Nils Arne Eggen.

– Det er ikke for tidlig å sammenlikne de to, det er altfor tidlig! Men i Rosenborg er det sånn at kritikken alltid er svart og hvit, og akkurat nå er den fryktelig hvit, sier Skammelsrud, og fortsetter:

– Vi må roe ned litt. Nils er fortsatt mange hakk høyere enn Horneland enda, men man kan håpe at man kan begynne å sammenlikne litt etterhvert, sier han.

Også Roar Strand er enig med sin tidligere lagkamerat.

– Jeg tror nok han trenger litt lenger tid for å komme på nivået til Nils Arne, så det er litt tidlig å begynne å sammenlikne. Men at Horneland er en trener med et bra potensial, er jeg ikke i tvil om, sier Strand.

En nedtur med Europa League

Med 0-2 i bagasjen fra Kroatia, må trønderne vinne med minst to mål i morgen, samtidig som de holder tett bakover. Skulle det mislykkes, venter et nytt gruppe spill i Europaligaen.

– Om det er Europaligaen eller Champions League, man ender opp der vi hører hjemme. Så om RBK klarer er å kvalifisere seg til Mesterligaen, er det gode nok til å spille der, sier Skammelsrud.

Harald Martin Brattbakk mener at det å holde fokus i Eliteserien, er vel så viktig som kampen som kommer mot Dinamo Zagreb.

– Det viktigste som skjer i år, er de elleve seriekampene som står igjen, det er det ingen tvil om. Det er å vinne serien som gir deg muligheten til å konkurrere i Europa år etter år, det må være en gulrot, sier den tidligere storscoreren, og fortsetter:

– Jeg mener at det er ekstremt viktig at vi aldri slutter å være kravstore på Lerkendal, for den dagen Rosenborg slutter med det, vil vi miste mye av overtaket på de andre klubbene.

Kravstore kommer nok trønder-publikummet til å fortsette å være i årene som kommer, enten det blir Champions League, Europaligaen eller seriegull. Akkurat nå er uansett alt fokuset på å endelig komme inn i et gruppespill i Champions League igjen.

– Kvaliken er de verste kampene med Mesterligaen, og den mest nervepirrende. Om vi skal ryke i morgen, får spillerne Europaligaen som dessert, men det kommer til å være en nedtur, ingen kan si noe annet. Champions League, det er det største, gliser Skammelsrud.