LEI AV TURISTER: Ingrid Landmark Tandrevold (på bilder) og Tiril Eckhoff avslører flere uheldige episoder i sin nye podcast. Bildet er hentet fra et testrenn for skiskytterne i Holmenkollen i 2015.
LEI AV TURISTER: Ingrid Landmark Tandrevold (på bilder) og Tiril Eckhoff avslører flere uheldige episoder i sin nye podcast. Bildet er hentet fra et testrenn for skiskytterne i Holmenkollen i 2015. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Alle turister i Kollen: Hold dere unna neste år

Ingrid Landmark Tandrevold (22) har fått Kollen-turistene i halsen denne sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alle turister i Kollen: Hold dere unna neste år!

Det er oppfordringen skiskytterlandslagets Ingrid Landmark Tandrevold (22) kommer med i podcasten «Kant ut», som hun har har startet sammen med landslagsvenninne Tiril Eckhoff (29).

– Det er bare skivebom, det er krise, sier Tandrevold om det som har vært en strabasiøs treningssommer på nasjonalanlegget.

Ivrige turister har nemlig vært et irritasjonsmoment, og det kunne gått veldig galt ved flere tilfeller.

– Jeg surret rundt i Holmenkollen og trente og gjorde jobben min i sommer, og så, jaggu: bobil i rulleskiløypa. Du skal forbi ganske mange sperringer for å komme deg inn i den rulleskiløypa. Den dundret forbi alle sperringer, og som om det ikke var nok kom den i motsatt kjøreretning. Det var heldigvis ingen som ble skadet, men da kjente jeg det begynte å koke i topplokket, forteller 22-åringen.

Men det var ikke bare bobiler som skapte irritasjon.

– Det var en veldig irriterende brite. Vi kaller han James. James er da på ferie i Norge. James ser en skytebane. James har sikkert aldri sett en skytebane før. James skal ta med seg tomhylser hjem, forklarer Tandrevold.

– En idiot hadde gått foran blinken

Men britens timing var alt annet enn god.

– James gikk foran blinken da vi skulle skyte, for å plukke med seg tomhylser. Jeg kom inn på skyting og hadde intervaller, pustet aktivt og visualiserte. Tenkte på Anterselva der det er neste års VM og var i min egen sone. Og så var det en idiot, altså James, som hadde gått foran blinken og satt seg ned på huk for å ta med tomhylser hjem til Storbritannia.

– Han skjønte tydeligvis ikke at det var livsfarlig, og jeg kom inn og bare «mooove». «Flytt deg» på norsk. Jeg prøvde å si at han ikke kunne være der, og var kanskje ikke veldig høflig akkurat der og da, fortsetter Tandrevold.

Men briten rikket seg ikke av flekken.

– Han ville ikke flytte seg. Jeg hadde børsa på ryggen og turte ikke ta den av, jeg kan ikke sikte mot en person heller, så jeg stod der og ropte, forteller hun.

– Mye banning

Tandrevold undrer på om han trodde våpenet, som er kaliber 22, ikke var farlig.

– Det var en som spurte meg en gang om vi skjøt med papirkuler. Det trodde sikkert James også, sier hun.

– Det er dritfarlig, skyter Eckhoff inn.

– Det skjønte ikke James. Etter mye banning fikk jeg ham til å flytte seg til slutt, men så kom jeg tilbake og da prøvde han en gang til. Satt seg foran blinken. Da klikket det for undertegnede, og jeg ropte ikke pene ting, repliserer Tandrevold, og fortsetter:

– Først ropte jeg «it’s dangerous, you have to get away». Han bare så på meg som jeg var en idiot. «You have to move, we’re shooting for Gods sake». Det var ganske hissig. Så flyttet han seg til slutt. Da endte det hele med at når jeg var ferdig med intervallene, så satt han og kona på tribunen, og jeg måtte gå og si unnskyld for at jeg kjeftet på dem. Men det var ordentlig farlig. Så reiste jeg hjem og var sinna resten av dagen. Jeg hadde hisset meg sånn opp at jeg ikke klarte å få det ut.

Innpåslitne tyskere har også vært et irritasjonsmoment for skiskytter-duoen.

– Apropos disse fordømte turistene, så har jo jeg stått med en stakemaskin som vi har plassert inne i et lite bur i Kollen. Det er helt utrolig rått å se disse tyskerne komme 20 centimeter fra ansiktet mitt, sier Eckoff.

– Det er faktisk som om du er et dyr i bur, skyter Tandrevold inn.

– Jeg var faktisk en liten gullfisk med glass 20 centimeter unna. En tysker kom og sa «hello, ååå, Tiril Eckhoff, jah». Så står de der og ser på deg utenfor. Det blir deilig med høst, slår Eckhoff fast.

– Dødsmisunnelig

Duoen innrømmer at de er smått sjalu på andre utøvere som ikke er avhengig av å ha en skytebane for å få gjennomført treningen.

– Jeg er så dødsmisunnelige på langrennsløperne som bare kan være på hytta si og trene. Det er jo ikke noe stress å gå på rulleski hvor som helst, egentlig, sier Tandrevold.

Det kan ikke skiskytterne.

– Vi er avhengig av blinkene som er plassert veldig få steder i Norge, påpeker Eckhoff.