mottok tabuprisen 2019:

Mats (24) slet med selvmordstanker – nå blir han hyllet for sin åpenhet

Eventyrer Mats Grimsæth (24) hadde selvmordstanker allerede i tidlig tenårene. Tirsdag mottok han Tabuprisen 2019 for sin åpenhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er han en vellykket naturfotograf, profilert seiler og suksessrik eventyrer.

Men livet har ikke alltid gått på skinner for 24 år gamle Mats Grimsæth. I tidlig tenårene hadde tanker om å ta livet sitt.

Men heldigvis valgte han livet.

Ble mobbet daglig

Vi må skru tiden tilbake til da Mats gikk i 7. klasse. Det var starten på noe han beskriver som en urolig periode.

– Jeg skjønte at jeg ikke var en av de kule. Jeg følte at jeg aldri passet inn, at jeg var bra nok eller at jeg dugde til noe som helst sosialt, eller på skolen. Jeg ble daglig mobbet, men jeg ville ikke være han som ble mobbet. Så derfor gjorde jeg det som var det enkleste å gjøre; å le med for å fortrenge det. Jeg sa ingenting til den ene bestekompisen jeg hadde, eller mamma, som jeg visste jeg kunne si alt til, forteller Mats til God morgen Norge.

En indre kamp startet om å føle tilhørighet og anerkjennelse. Han begynte nå å gjøre ulike ting for å få oppmerksomhet fra de «kule» gutta.

EVENTYRER: Mats Grimsæth er de siste årene blitt en anerkjent seiler, fotograf og eventyrer. Her fra en tur til Svalbard tidligere i år. Foto: Mats Grimsæth
EVENTYRER: Mats Grimsæth er de siste årene blitt en anerkjent seiler, fotograf og eventyrer. Her fra en tur til Svalbard tidligere i år. Foto: Mats Grimsæth

– Jeg brukte veldig mye energi på å bli en person jeg ikke var, bare for å ha venner i hverdagen. Men sannheten er at når jeg kom hjem var jeg helt utslitt, og gruet meg til neste dag. Jeg gruet meg til hva jeg kom til å gjøre for å imponere de andre. Det endte med at jeg, som vet hvor stor skade ord kan gjøre, begynte å mobbe andre for å heve meg selv. Det er ikke noe jeg er stolt av, forteller han åpenhjertig.

Utvist for vold

Årene gikk og Mats befant seg nå i 10. klasse. Han snakket aldri om problemene sine, og en dag svartnet det for Mats. Han hadde fått nok.

– Jeg fikk den daglige kommentaren jeg hadde blitt vant til. Men denne dagen ble det svart, bobla sprakk og jeg slo ned kompisen min. Jeg ble sendt til rektor og jeg ble så utvist på grunn av vold. Når min kjære mamma, som har vært flere år i politiet, skulle få vite at jeg ble utvist på grunn av vold? Det er kanskje den dagen jeg har vært minst stolt over meg selv, sier han.

ELSKER Å FOTOGRAFERE: Mats finner alltid roen i naturen, sammen med kameraet sitt. Foto: Mats Grimsæth
ELSKER Å FOTOGRAFERE: Mats finner alltid roen i naturen, sammen med kameraet sitt. Foto: Mats Grimsæth

Moren, i samråd med skolen, bestemte at Mats nå skulle bli sendt til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Han visste ikke hva det var, og gikk direkte i forsvarsposisjon. Så nevnte de ordet psykolog.

– Da frøs alt. Jeg så for meg hvite frakker, ambulanse, galehus, at jeg aldri kom til å få venner igjen, for jeg var han «gale». Det var en frykt, men mamma og mine gode lærere ville bare hjelpe meg, og det gjorde de.

Selvmordstanker

Selv om Mats nå fikk hjelp, skulle det ta flere år før han innså hvordan det hadde vært og hvor han hadde vært.

– Det tok seks år å godkjenne og si at jeg har vært der hvor jeg egentlig ville ta livet mitt. Jeg skulle ønske at tørketrommelen som stod i hodet, og alle tankene mine sa stopp. At jeg fikk en pause og kunne hvile litt, sier han.

24-åringen innrømmer at han lenge har følt på skam, og har vært redd for å snakke om selvmord. Slik er det ikke lenger.

– Vi kan forvente at 600 mennesker kommer til å ta livet sitt i Norge i år, og enda flere tusen tenker det. Hvis vi sier til en 15 år gammel gutt eller jenta at: «Okei, du har tenkt på selvmord, så bra for du er ikke alene om det. Du er ikke alene og det kommer til å gå fint», kan det hjelpe.

I dag reiser Mats landet rundt og holder foredrag om sin historie. Det til tross for at det koster ham like mye hver eneste gang.

– Jeg har sagt til meg selv at hvis det er én i salen som tør å anerkjenne hvordan de har det, eller tenker annerledes om selv selv og skjønner at de er bra nok med all den bagasjen de har, så er det verdt det. Men det koster mye og jeg fungerer ikke resten av dagen, forteller han.

Mottar Tabuprisen

Tirsdag mottok 24-åringen Tabuprisen 2019. En heders- og ærespris fra Rådet for psykisk helse, som tildeles personer, organisasjoner og virksomheter som gjør en innsats for å bygge ned fordommer om psykisk helse, fremme inkludering, bryte tabuer, omtanke og åpenhet om psykisk helse.

Tove Gundersen, generelsekretær for Rådet for psykisk helse, forteller at arbeidet til Mats er helt nødvendig.

REISER LANDET RUNDT: Den siste tiden har 24-åringen reist Norge rundt for å holde foredrag om sine opplevelser. Foto: Mats Grimsæth
REISER LANDET RUNDT: Den siste tiden har 24-åringen reist Norge rundt for å holde foredrag om sine opplevelser. Foto: Mats Grimsæth

– Det er livsviktig, for åpenhet smitter og det gjør også at det er lettere å be om hjelp og det gjør at flere får hjelp. Problemene vokser bare hvis man ikke setter ord på de, og ofte er det sånn at åpenhet hjelper i seg selv, og det hjelper omgivelsene til å forstå, sier hun til God morgen Norge.

Gundersen påpeker også at en gjenkjennelse for andre er viktig, for det kan føre til at flere er i stand til å gjøre grep i egne liv.

– I Norge sliter vi med at det er så mange menn. Tre ganger så mange menn som kvinner tar livet sitt, så de er ikke så flinke til å sette ord på følelser. Sånn sett er Mats et godt forbilde fordi han viser at det nytter, og at det alltid er for tidlig å gi opp, sier hun og legger til:

– Vi hedre Mats. Det er modig å stå fram, og det betyr så mye. Vi trenger enda mer kunnskap om hva det er som skal til for å gi god hjelp, og det er lurt å be om hjelp tidlig, for da blir resultatene enda bedre.

Tidligere har blant annet Tale Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», Linnea Myhre og NRK-serien «Jeg mot meg» mottatt prisen.