Dette satellittbildet fra NASA Earth Observatory viser skogbranner i Sør-Amerika i perioden 15. til 22. august. De hvite prikkene er byer, de oransje er branner.
Dette satellittbildet fra NASA Earth Observatory viser skogbranner i Sør-Amerika i perioden 15. til 22. august. De hvite prikkene er byer, de oransje er branner. Foto: Joshua Stevens/AFP

Enige om kriseplan:

Amazonas-brannene sett fra verdensrommet

G7-landene har blitt enig om en umiddelbar krisehjelp på 186 millioner norske kroner for å bekjempe Amazonasbrannene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Krisen rundt skogbrannene i Amazonas har vært diskutert under G7-toppmøtet i Biarritz i Frankrike denne helgen.

Nå har verdens ledere besluttet å gi 20 millioner dollar, tilsvarende 186 millioner norske kroner til landene som kjemper mot brannene. Det opplyste Frankrikes president Emmanuel Macron på en pressekonferanse mandag.

Gruppen skal finansiere et brannfly og i tillegg skal det legges fram en plan for Amazonas på FNs generalforsamling i september.

Macron forsikret også at Trump stilte seg bak G7-ledernes initiativ om å bidra til å bekjempe brannene.

Tusenvis av demonstranter har krevd handling fra G7-landene. I flere uker har flammer bredt om seg i verdens største regnskog.

Rekordmange branner

Skogbrannsesongen i Amazonas nærmer seg toppen, og Nasa har offentliggjort satellittbilder som viser utviklingen av skogbrannannene i regnskogen.

Skogbranner i regnskogen varierer veldig fra år til år, og gjennom ulike årstider. Ifølge Nasa har det ikke vært like intense branner siden 2010. Fortsetter det som nå kan 2019 bli et rekordår i antall branner.

Tørrere klima og et regnskogfond i knestående gjør situasjonen spesielt alvorlig i år.

Starter rundt hovedveier

– August utpeker seg fordi det har vært betydelig større branner som oppstår langs hovedveier i sentrale deler av den brasilianske provisen Amazon, forklarer sjefsbiolog ved Nasa's Goddard Space Flight Center.

Kartet som er publisert av Nasa viser at brannene sentreres rundt veiene BR-163 og BR-230.

Dette satellittbildet viser brannutvikling langs hovedveien BR-163 i utkanten av Novo Progresso, Brasil. BR-163 strekker seg fra landbruksområdene sør i Amazonas til en havneby ved Amazonaselen i Santarem. (Photo by Joshua Stevens / NASA Earth Observatory / AFP) /
Dette satellittbildet viser brannutvikling langs hovedveien BR-163 i utkanten av Novo Progresso, Brasil. BR-163 strekker seg fra landbruksområdene sør i Amazonas til en havneby ved Amazonaselen i Santarem. (Photo by Joshua Stevens / NASA Earth Observatory / AFP) / Foto: Joshua Stevens/AFP

Selv om det er naturlig med sesongbaserte skogbranner i Amazons i forbindelse med tørke mellom juli og oktober, ser man at det i år at det er flere branner som oppstår i sammenheng med hogst, og ikke tørke ifølge Nasas kilder.

– Satellittbilder er ofte det første som dokumenterer branner i avsidesliggende områder av Amazonas, sier Morton.

Nasas «Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS)» på Terra og Aqua-satellittene er blitt brukt til å oppdage og overvåke skogbranner siden 2002. Sammenlignet med 2018 er det 85% økning i antall branner hittil i 2019, og MODIS brannregistreringer viser at det er økning i antall branner i alle sju delstater som dekker regnskogen i Brasil.

Holder tilbake norske midler

Norge holder tilbake 300 millioner kroner til regnskogstøtte til Brasil. Årsaken er uenighet om hvordan landet velger å gå fram i bekjempelse av avskoging.

Luftfoto av et ulovlig hogstområde ved Humaita, Amazonas State, Brasil. Bildet er tatt 22. august 2019 REUTERS/Ueslei Marcelino
Luftfoto av et ulovlig hogstområde ved Humaita, Amazonas State, Brasil. Bildet er tatt 22. august 2019 REUTERS/Ueslei Marcelino Foto: Ueslei Marcelino

Brasil, under president Jair Bolsonaro, har lagt ned styret for Amazonasfondet og den tekniske komiteen. Både Norge og Tyskland, som er de to landene som betaler til regnskogforndet), reagerer på dette, og hevder det tyder på at landet ikke er seriøse i kampen mot nedskoging.

Norge har i den forbindelse utbetalt 8,3 milliarder kroner til Brasil siden 2007, og resultatene har inntil i år vært meget gode. Brasil ble foregangslandet på hvordan man kunne redde regnskog.

Etter mange oppmuntrende år, er det derfor bekymringsfullt at utviklingen går feil vei.