HYLLER ANNE GRETE PREUS:

– Hun har levert mye til norsk kulturliv, og fremfor alt på scenen

Sanger, musiker og låtskriver Anne Grete Preus ble bare 62 år gammel. Hennes tidligere kollega, Unni Wilhelmsen, hyller Preus sin lange karrière.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kveld kom nyheten om at den folkekjære artisten Anne Grete Preus, døde natt til søndag etter å ha vært syk en lengre stund.

– Hun har vært syk lenge, men vi har jo hele tiden håpet at det skulle gå bra. Dette er en svært tung dag for mange, sa Preus sin pressekontakt gjennom 13 år, Mona Olsen, til TV 2 søndag kveld.

– Altfor ung

Preus har preget norsk musikkliv i over 40 år, og regnes som en foregangsfigur blant kvinnelige rockeartister i Norge.

Artist Unni Wilhelmsen var kollega med Preus i mange år, og fikk kjennskap til henne i tidlig tenårene via storesøsteren som var venninne med den avdøde artisten.

– Først og fremst er det altfor ungt. Vi har visst at hun har hatt helsetrøbbel i mange år, men det har gått mye opp og ned, slik det ofte gjør. Når det da endelig skjer er det sånn «enda en som er borte», for nå har det vært mye i det siste, både i inn- og utland. Anne Grete var virkelig en av de «første» damene, sier en tydelig preget Wilhelmsen til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Hyller Preus

I løpet av sin lange karrière har Anne Grete Preus blant annet mottatt fire spellemannspriser. I 2013 fikk hun også tildelt hedersprisen under musikkprisutdelingen, og ble senere innlemmet i Rockheim Hall of Fame i Trondheim.

Wilhelmsen hyller sin tidligere kollega for sine unike blanding av tekstbasert musikk og rock.

STORESLEM: Anne Grete Preus ble den store Spellemann-vinneren. Hun var nominert i tre klasser, og vant dem alle.
STORESLEM: Anne Grete Preus ble den store Spellemann-vinneren. Hun var nominert i tre klasser, og vant dem alle. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

– Hun har både holdt på med pop og rock, men også visetradisjon med beskrivende, dype og lyriske tekster. Den er blandingen er ganske fascinerende, sier hun og fortsetter:

– Det er noe med det å være innholdsleverandør på det nivået. Hun har levert så mye til norsk kulturliv, og fremfor alt på scenen, synes jeg.

Wilhelmsen forteller at Preus har vært arbeidsgiver for mange gjennom mange år. Hun beskriver den folkekjære artisten som vennlig, profesjonell, flink til å jobbe og inspirerende. Likevel var hun en person som ønsket å være privat.

– Hun kunne helt fint gi folk komplimenter og en klapp på skuldra, men hun var ikke den man ble sittende på langt til natt med. Hun var diskré, men hvis du fikk komplimenter av Anne Grete Preus var det alltid en følelse av at det veide ekstra tungt, sier hun.

Norge i sorg

I 2007 ble Preus rammet av en alvorlig nyresvulst, og siden den gang har hun vært åpen om kampen mot sykdommen. I TV 2-programmet «Hver gang vi møtes» i 2012 fortalte hun at det var vanskelig å få diagnosen.

– Livet er ikke rettferdig. Sykdom kan ramme blindt. Det er ikke lett å leve, sa hun i programmet.

Både politikere og artister uttrykte sin sorg over Preus bortgang på sosiale medier søndag kveld.

Deriblant Venstre-leder Trine Skei Grande:

– Triste nyheter, og så altfor tidlig. Takk for alt du ga oss, Anne Grete Preus. I fire tiår har musikken din preget oss, og som kvinne viste du alle at rock ikke er forbeholdt gutta. Takk for alle minnene vi fikk, musikken din vil leve videre, skrev Grande på Twitter.

Også artist Maria Mena skrev noen ord om sin avdøde kollega på Instagram.

– Hvil i fred kjære Anne Grete! Takk for all musikk, støtte og kjærlighet! Dette er så ufattelig trist, skrev hun søndag på sin offisielle profil.