TIL NORGE?: Tredimensjonale røntgenskannere kan snart bli innført på norske flyplasser. Her er en av skannerne avbildet på flyplassen i Miami.
TIL NORGE?: Tredimensjonale røntgenskannere kan snart bli innført på norske flyplasser. Her er en av skannerne avbildet på flyplassen i Miami. Foto: Joe Raedle

Væskeforbudet kan snart vært historie

Nye tredimensjonale røntgenmaskiner på norske flyplasser kan bety slutten for de strenge væskereglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De nye skannerne er dyre, men Avinor vurderer nå å investere i dem for å effektivisere sikkerhetskontrollen på norske flyplasser.

Det var Flysmart24 som først omtalte saken.

CT-skannerne har allerede blitt testet ut i USA, og har fått grønt lys av amerikanske sikkerhetsmyndigheter (TSA). Flere andre land har også bestemt seg for å ta i bruk de moderne maskinene.

– Avinor har ikke besluttet å investere i disse maskinene ennå. Det er til vurdering hos oss og gitt de store kostnadene vil det nok i første omgang være aktuelt på de største flyplassene i Norge, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn.

De tredimensjonale maskinene er en solid oppdatering på dagens todimensjonale maskiner, og kan rotere og gi et 360-graders bilde av bagasjen.

De ansatte skal dermed kunne få se innholdet fra alle vinkler. TSA trekker spesielt fram denne muligheten, i og med at det gir kontrollørene bedre mulighet til å kunne oppdage sprengstoff og andre farlige gjenstander.

I dag må all væske som skal gjennom sikkerhetskontrollen legges i en gjennomsiktig pose, og man kan ikke ha med mer enn 10 beholdere på én dl hver. Krem og gelé regnes også som væske, og mange har opplevd å for eksempel måtte kaste dyr kosmetikk fordi de ikke får det gjennom sikkerhetskontrollen.

Men skulle Avinor bestemme seg for å investere i de nye maskinene, kan det bli historie.

– Ettersom de CT-baserte røntgenmanskinene gjør det mulig å analysere bagasjen uten at noe trenger å tas ut kan dette gjøre kundeopplevelsen enda bedre enn den er i dag. Det vil også si at laptop og væsker kan bli liggende i håndbagasje. Det vil heller ikke være en volumbegrensning på væsken, sier Andersen.

Når dette eventuelt kan komme til Norge er dog uklart.

– Inntil en beslutning eventuelt blir fattet om innføring, kan jeg ikke si noe mer om når man kan forvente dette i Norge, sier Andersen.