ETTERFORSKES: Astronaut Anne McClains skilsmissestrid har strekt seg helt ut i verdensrommet.
ETTERFORSKES: Astronaut Anne McClains skilsmissestrid har strekt seg helt ut i verdensrommet. Foto: Str

astronaut etterforskes:

Kan ha begått tidenes første lovbrudd i verdensrommet

Den amerikanske astronauten Anne McClain etterforskes av NASA etter at hun angivelig skal ha gått inn på konas bankkonto mens hun var ute i verdensrommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skulle anklagene vise seg å være sanne, vil det i så fall være tidenes første kriminelle handling som er begått i verdensrommet, melder New York Times.

Anklagene kommer fra McClains kone Summer Worden. De to er separert og i ferd med å skilles, og har vært midt oppi en strid om omsorgsretten for Wordens sønn i løpet av det siste året.

Worden fattet mistanke da hun oppdaget at McClain hadde detaljert kunnskap om pengebruken hennes.

Innrømmer bruk av kontoen

Worden, som har bakgrunn som etterretningsoffiser i Air Force, henvendte seg til banken sin for å få opp hvor enhetene som nylig hadde logget seg inn på kontoen hennes befant seg.

Da skal hun ha fått informasjon om at én av disse enhetene hadde logget seg på mens den var koblet på nettverket til NASA.

Til New York Times sier McClains advokat at hun bekrefter at hun brukte bankkontoen mens hun var ute i verdensrommet. Hun avviser dog å ha gjort noe galt, og hevder hun kun logget seg inn for å overse parets finanser.

Worden kjøpte imidlertid ikke konas forklaring, og klaget inn saken til forbrukervernmyndigheten Federal Trade Commission (FTC). Generalinspektøren i NASA har også mottatt en klage i saken.

Astronauten står nå anklaget for identitetstyveri og for å ha brukt konas bankkonto uten tillatelse.

McClain har også gått ut på Twitter for å avvise anklagene mot henne.

– Det er absolutt ingen sannhet i disse påstandene. Vi har vært gjennom en smertefull og personlig separasjon, som nå dessverre har havnet i media.

McClain var tilbake på jorden igjen i slutten av juni, etter å ha vært på Den internasjonale romstasjonen siden 3. desember i fjor.

Kan bli første kvinne på månen

McClain fikk internasjonal oppmerksomhet tidligere i år, da hun og astronautkollega Christina Koch skulle gjennomføre tidenes første romvandring av to kvinner.

McClain ble imidlertid trukket fra romvandringen i siste liten, og ble erstattet av en mann. Årsaken skal ha vært mangel på romdrakter som passet henne.

Hun kan imidlertid få en ny mulighet til å markere seg i 2024. Da skal NASA etter planen tilbake til månen, og romfartsorganisasjonen har lovet at en kvinne vil være blant de som da får gå på månen.

Passende nok har det nye måneprogrammet fått navnet Artemis, som er navnet på månegudinnen i gresk mytologi.

I dag er tolv av NASAs aktive astronauter, kvinner. Det betyr at minst én av disse, dersom Artemis-programmet går etter planen, vil oppleve å sette sin fot på månen innen få år.

De tolv kvinnelige astronautene som i dag er med i NASAs romprogram er Serena Auñon-Chancellor (43), Tracy Caldwell Dyson (49), Jeanette Epps (48), Christina Koch (40), Nicole Mann (42), Megan McArthur (47), Anne McClain (40), Jessica Meir(42), Kathleen Rubins (40), Shannon Walker (54), Sunita Williams (53) og Stephanie Wilson (52).