Ødegaard hylles: Han har tatt nivået fantastisk

Martin Ødegaard hylles av TV 2-eksperter og får toppkarakterer i de spanske storavisene.

Mallorca - Real Sociedad 0-1

Martin Ødegaard ble søndag den første nordmannen til å score mål i La Liga siden 2003, da han ble matchvinner for Real Sociedad i 1-0-kampen mot Mallorca.

Nordmannen har med det fått en strålende start på sin nye tilværelse i spansk fotballs øverste divisjon, og ble hyllet søndag kveld.

– Han har tatt nivået fantastisk. Dette er ikke æresdivisjonen i Nederland eller Eliteserien. Dette er La Liga. Kanskje den beste ligaen i verden, og han tar nivået. Han har full kontroll, koser seg og ber om ballen. Han tar plass, men ikke for mye, og tar ansvar, sa TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller i programmet Fotballkveld Europa.

Se hele seansen i programmet i videovinduet øverst!

Mathisen: – Han har opparbeidet seg en høy status i sitt lag

Ødegaard og Sociedad fulgte dermed opp den solide ligapremieren, der det ble 1-1 borte mot Valencia, og unggutten er nøkkelspiller på ett av åtte lag som er ubeseiret etter to kamper på Spanias øverste nivå.

– Vi ser allerede at han har opparbeidet seg en høy status i sitt lag. Vi så det i den første kampen også. Lagkameratene ser etter ham, det er han som er nede og henter ball og det er han som prøver å skape ting i mellomrommet. Han spiller 90 minutter i begge kampene, og han leverer i begge kampene, sa Jesper Mathisen.

Toppkarakter på børsen: – Viste at han kan være en stor leder

Ødegaard er også i særklasse på spillerbørsene i spanske aviser etter 1-0-seieren. Spanias meste leste sportsavis, Marca, gir ham toppscore med tre stjerner. Det oppnår ingen andre, men det er gitt ut en rekke toere (13 stykker).

– Ødegaards mål gjorde at Real Sociedad vant borte mot Mallorca for første gang på 16 år. Ødegaard viste at han kan være en stor leder på laget sammen med Asier Illarramendi og Mikel Oyarzabal, skriver Marca.

Kampreferatet gir Ødegaard gjennomført mye ros. Også i den nest største sportsavisen i landet, AS, får Ødegaard en treer. Der opererer man med kløversymbol i spillerbørsen. I den kampen er det bare fem spillere som oppnår to.

– Den norske spilleren hadde en imponerende kontroll på rommene. Hans evne til å skifte tempo, gjorde at han kom seg unna motspillerne enkelt, skriver avisen.

– I dette landet er det fort gjort å komme med jantelovens bazooka

Gjengen i TV 2s europeiske fotballstudio gleder seg over Ødegaards strålende start, og mener man her i landet har lov til å snakke ekstra høyt om prestasjonene.

– Man blir litt stolt av at en nordmann får det til på det nivået. Han er jo ikke blitt avskrevet, men det er ikke mye om å gjøre. Det er mange som har gått langt i å mene at han ikke var verdt «hypen», men en liten nedtur og litt motgang kan noen ganger være bra, sa Simen Stamsø-Møller

– I dette landet er det fort gjort å komme med jantelovens bazooka og nisseluene som man trer på. Folk tar ut en ironisk distanse til alt, men kan vi ikke bare være litt stolte for en gangs skyld? spurte programleder Marius Skjelbæk.

– Han har vokst som spiller og person

Superlativene falt like etter visningen av et intervju der en ydmyk Ødegaard - på flytende spansk - hadde svart på hvordan det føltes å nette sitt første mål i La Liga, drøyt fire år etter at han som 16-åring fikk debuten i divisjonen med en halvtime for Real Madrid mot Getafe. Ødegaard er på lån fra nettopp Madrid, der han nylig forlengen kontrakten til sommeren 2023, ut sesongen.

– Vi må få lov til å være litt stolte over at vi har en så lovende fotballspiller som nå presterer i en av de beste ligaene i hele verden. Han har svart som en 40-åring i intervjuer siden han var 15, og det er jo kanskje mye av grunnen til at det ble denne «hypen» og at det ble urealistiske forventninger.

– Han var Eliteseriens beste spiller da han var 15 år. Han så ut som en guttunge, men styrte kamper og avgjorde kamper for Godset uke etter uke. Nå har han vokst som spiller og person. Det blir ekstremt spennende å følge ham videre i La Liga denne sesongen, og ikke minst for Norge som møter Malta og Sverige om ikke lang tid, sa Jesper Mathisen.

De TV 2-sendte landskampene i september er imidlertid ikke neste mulighet til å se Ødegaard briljere. Allerede førstkommende fredag venter lokaloppgjøret - slaget om Baskerland - borte mot Athletic.

Se Athletic Club-Real Sociedad fredag 22.00 på TV 2 Sport Premium!

PS! Sist en nordmann scoret i La Liga var da John Carew fant nettmaskene for Valencia i bortekampen mot Celta Vigo 2. mars 2003. Da var Martin Ødegaard fire år gammel.

TV 2/NTB