Ber nordmenn dempe forventningene til Foss - men får allerede neste år kapteinsansvar hos Jumbo-Visma

Jumbo-Visma-leiren gleder seg over Tobias Foss' seier i Tour de l'Avenir, og en av sportsdirektørene sammenligner 22-åringen med en av verdens beste sammenlagtryttere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se etappe 3 av Vuelta a España på TV 2 Sport 1 og Sumo fra 15:00 mandag

At Tobias Foss vant Tour de l'Avenir, rittet som er kjent som «ungdommens Tour de France», gikk ikke upåaktet hen hos hans kommende arbeidsgiver i Vuelta a España.

Trener og sportsdirektør Grischa Niermann i Jumbo-Visma-laget, som Foss vil sykle for fra og med neste år, var et eneste stort smil da TV 2 møtte ham søndag ettermiddag.

Kanskje ikke så rart når laget hans i løpet av de siste syv dagene har sikret seg Tom Dumoulin, en av verdens beste sammenlagtryttere, og så kunne se deres kommende rytter, Tobias Foss, vinne det mest prestisjetunge rittet for U23-ryttere.

– Vi er glade for at vi så talentet hans allerede for to år siden og at vi signerte ham tidligere i år. Nå kronet han U23-karrieren sin med å vinne Tour de l'Avenir. Det er stort for ham, så vi er veldig, veldig glade. Det viser hvilket talent han er, for han er ganske stor for å være en klatrer og for å vinne Tour de l'Avenir. Vi vet at vi får en rytter med stor motor. Fremtiden vil vise om han kan kjøre for sammenlagtresultater i Grand Tourene. Men vi vet at han kommer til å bli en veldig sterk rytter vi kommer til å ha det veldig gøy med de neste årene, sier Niermann til TV 2.

Fabian Cancellara og Tom Dumoulin

På spørsmål om hvem han føler Foss ligner på eller minner om i proffsirkuset, er det ikke noen hvem som helst Niermann nevner.

– Han er en god temporytter, så han er litt lik en fyr som Fabian Cancellara. Men han er en bedre klatrer, så du kan kanskje sammenligne ham med Tom Dumoulin. Han var ikke en sammenlagtrytter da han ble proff - han var en mer rendyrket temporytter. Han er kanskje en rytter vi kan sammenligne Tobias med, men Tobias har jo ikke vunnet et proffritt ennå. Så det starter alltid med å gi talentene tid, og hos oss vil han få det. Han er hos riktig lag, forteller den tidligere tyske proffsyklisten.

Sammenligningene med store navn som Cancellara og Dumoulin til tross, så vil ikke Niermann at det norske sykkelpublikummet skal legge for mye press på 22-åringen fra Vingrom.

– For mine norske venner, så bør ikke forventningene være for store til å begynne med. Han må få tid til å utvikle seg. Og vil han bli en sammenlagtrytter, så må han selvsagt bli lettere og tynnere, men det kommer vi ikke til å gjøre innen januar 2020. Han har mange år foran seg. Vi er glade for å få en sterk rytter på laget, og vi skal utvikle ham steg for steg.

– Det er kanskje tidlig, men vet dere allerede nå hvordan dere vil bruke ham neste år?

– Vi vet ikke helt hvordan neste år blir enda - det planlegger vi til vinteren. Sjansene for at han kjører en Grand Tour allerede neste år er ganske små. Vi kommer til å ta det steg for steg. I noen ritt vil han være vår kaptein, og han vil selvsagt også kjøre noen ukelange World Tour-ritt for å lære. Igjen: vi kommer til å ta det steg for steg. Vi kommer ikke til å gi ham 100 rittdager. Vi får se hva som passer ham best, fortsetter Niermann.

Fikk øynene opp for Torjus Sleen

Foss har med rette fått mange overskrifter de siste dagene, men sykkelkjennere har også latt seg imponere over det jevngamle Torjus Sleen leverte i Tour de l'Avenir.

Spanske kommentatorer kalte ham «et helt lag på egenhånd» under den siste etappen, og jobben fjorårets norgesmester i U23-klassen gjorde for Foss dag inn, dag ut, har også resultert i interesse fra øverste nivå.

– Laget gjorde en veldig god jobb. Uno-X utvikler gode, unge ryttere. Torjus Sleen gjorde en veldig god jobb for Tobias - de syklet litt som profflag gjør. De jobbet veldig bra sammen, sier Niermann.

– Så da signerer dere Sleen også, da?

– Jeg vet ikke. Jeg tror stallen for neste år er så godt som klar. Jeg kjenner ham ikke så godt, men han imponerte meg veldig. Forhåpentligvis kan også han bli proff. Måten han syklet på tyder på at han i det minste kan bli en veldig god hjelperytter hos proffene.