SIER NEI: Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg.
SIER NEI: Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg. Foto: Berg-rusten, Ole

Frp-dale om Raymond Johansen:

– Han driver et falskt spill på alle sider av bordet

Samferdelsminister Jon Georg Dale (Frp) går i strupen på Raymond Johansen (Ap) etter byrådets nei til regjeringens bompenge-pakke. – Umulig å takke ja til et tilbud som vi ikke vet hva innebærer, svarer Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag gikk Lan Marie Berg (MDG) ut i Dagbladet og slo fast at «de» vil si nei til Erna Solbergs bompenge-pakke.

Berg, som er miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, sier de ikke vil ta imot regjeringens tilbud om større statlig finansiering av bypakkene mot en reduksjon i bompengene, ifølge Dagbladet.

I sakene er det uklart om Berg taler på vegne av byrådet eller MDG.

Raymond Johansen sier i en kommentar via sin stabssjef at det er umulig å si ja til avtalen.

– Det er umulig å takke ja til et tilbud som vi ikke vet hva innebærer. Det viktigste for oss er å få bygget ut kollektivtilbudet og få ned klimagassutslippene. Så langt ser det ut som om det regjeringen har laget en pakke hvor disse to målene ikke lar seg forene. De er mest opptatt av å kutte i bomprisen. Det vil gi mer trafikk, mer luftforurensing og mer klimagassutslipp, skriver Johansen i en sms til TV 2.

Arbeiderpartiets samferdselspolitiske talsperson, Andreas Halse, vil ikke kommentere saken overfor TV 2.

– Jeg skjønner godt at de dukker unna nå, sier samferdelsminister Jon Georg Dale til TV 2.

Uttalelsen til Johansen får Dale til å reagere kraftig. Han mener Raymond Johansen har holdt velgerne for narr.

REFSER JOHANSEN; Jon Georg Dale (Frp) kan ikke tro at Oslo vil si nei.
REFSER JOHANSEN; Jon Georg Dale (Frp) kan ikke tro at Oslo vil si nei. Foto: Åserud, Lise

Han peker på at Johansen tidligere i valgkampen sa til VG at «realiteten her er at vi er enige om at smertegrensen nå er nådd for bompenger».

– Han har sagt at smertegrensen er nådd for bompenger, men nå sier han nei til mellom fem og seks milliarder til bomkutt og kollektiv. Det er helt vanvittig, sier Dale til TV 2.

Falskt spill

I intervjuet med Dagbladet sier Berg at de skal øke bompengene.

– Det er det stikk motsatte av det Raymond Johansen har sagt. Han har enten ikke kontroll på sitt eget byråd eller så har han holdt folk for narr. Med uttalelsen til TV 2, så virker det som han holder folk for narr.

Han ber velgerne merke seg at bompengene vil øke i Oslo, hvis Raymond Johansen, MDG og SV fortsetter med makten.

– Han sier nei til lavere bompenger og nei til et bedre kollektivtilbud. Nå vil han istedenfor øke bompengene med milliarder. Det sier han dagen etter han gikk ut og sa det var en puslete avtale. Raymond Johansen driver et falskt spill på alle sider av bordet. De som sitter igjen med regningen er innbyggerne. Jeg vet ikke om en annen norsk kommune det hadde falt inn å faktisk si nei til så mye penger som skal gå til å redusere belastningen for de som må bruke bilen og penger for på styrke kollektivtilbudet. Jeg trodde vi var forbi sesongen for solstikk, men nå er jeg jammen meg ikke sikker, sier samferdelsministeren til TV 2.

– Dette viser hva Frp står opp mot hver dag. For hver krone vi får gjennom av bompengekutt, må vi slåss intenst mot Arbeiderpartiet og MDG.

Johansen: – Dale er den største bompenge-kongen

Raymond Johansen har ikke hatt anledning til å la seg intervjue i dag om saken, men svarer i en ny sms på uttalelsene fra Dale.

– Dette er en uaktuell problemstilling. Vi har en tverrpolitisk avtale med en historisk satsing på kollektivtrafikken, som er vedtatt av både bystyret i Oslo, fylkestinget i Akershus og av Stortinget. Den ligger fast, og det er ikke aktuelt for Arbeiderpartiet å øke bompengenivået nå. Det vet samferdselsministeren veldig godt, skriver Johansen og slår dermed ned ønsket til MDG om å øke bompengene.

IKKE ENIGE: Raymond Johansen sier det er uaktuelt å øke bompengenivået i Oslo.
IKKE ENIGE: Raymond Johansen sier det er uaktuelt å øke bompengenivået i Oslo. Foto: Junge, Heiko

Han mener det er regjeringen som lager kaos.

– Det vi som lokalpolitikere og våre velgere nå er vitne til, er det komplette kaos. Oslo Venstre sier Oslo vil få 1,7 mrd mer, Oslo Høyre sier det blir 3 mrd mer, mens samferdselsministeren fra Frp sier det er 5-6 mrd. Men ingen av dem kan vise til hvor disse pengene skal komme fra, skriver byrådslederen i Oslo videre.

Videre i tekstmeldingen skriver han:

– I seks år har Frp styrt samferdselsdepartementet. Vi er mange som husker Sivs garantier for at bommene skulle ned når de kom i regjering. Siden den gang har bomstasjonene poppet opp en etter en. Regjeringen har fremdeles planer om å ta inn over 125 milliarder i bompenger de neste årene. Det gjør Dale til den største bompenge-kongen av dem alle.

– Hadde det vært snev av seriøsitet hos Dale, så hadde han fortalt hva han planlegger å gi Oslo. Men nå nekter han å godkjenne avtalen vi signerte i juni før etter valget. Hvorfor tør han ikke vise velgerne hva det er han planlegger å kutte? Det har velgerne krav på å få vite før valget.

– Samtidig reiser Høyre og Frp-folk landet rundt og bruker de samme pengene om igjen og om igjen. I Oslo hevder Høyre pengene skal gå til nye t-banelinjer, mens Erna bruker de samme pengene på bybane til Åsane. Men ingen av delene ligger inne i avtalene staten har inngått med Oslo og Bergen. Det er knapt så du tror det.