BADEMULIGHETER: Når temperaturen nærmer seg 30 grader i starten av neste uke, kan det passe med en dukkert. Bildet er fra Sørenga i Oslo i slutten av juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BADEMULIGHETER: Når temperaturen nærmer seg 30 grader i starten av neste uke, kan det passe med en dukkert. Bildet er fra Sørenga i Oslo i slutten av juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Meteorologens superbeskjed: – Her kan det bikke 30 grader

Den kommende uka får hele landet en smak av sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Varmen kommer først til Sør-Norge, men utover i uka kan også folk i Nord-Norge glede seg over høye temperaturer.

Mandag og tirsdag blir det mellom 25 og 30 grader mange steder i Sør-Norge. Enkelte steder kan det så vidt bikke 30 grader, mener meteorolog Roar Teigen i StormGeo.

– Det er veldig varmt til å være slutten av august, konstaterer han.

25 grader på Helgeland

Videre nordover blir det gråvær på mandag, med skyer og litt regn mange steder. Temperaturene vil være vesentlig lavere enn i sør.

I løpet av mandag kveld klarner det imidlertid opp på Helgeland, og tirsdag får Nordland veldig varmt og fint vær. Temperaturen vil trolig bikke 25 grader på Helgeland.

Onsdag er det Troms og Finnmark som får deilig sommervær. Ifølge prognosen blir det over 20 grader i de nordligste fylkene.

– Alle skal få, men folk i Nord-Norge må vente litt. I Troms og Finnmark drøyer det til onsdag før de får en smak av sommer, sier Teigen.

Fint i nord, grått i sør

Årsaken til at det blir så varmt, er høytrykk i Øst-Europa og lavtrykk ved Island og i Norskehavet. Mellom disse to trykksystemene kommer det svært varm luft fra sør.

Når sommerværet beveger seg nordover, blir det mer ustabilt vær i Sør-Norge.

På onsdag trekker ustabile luftmasser inn over Sør-Norge fra sør. Det blir delvis skyet, men pent og varmt vær store deler av dagen nord for Stad og Dovre.

Tordenvær

På onsdag kommer regnbygene utover dagen på Vestlandet. På kvelden onsdag brer regnbygene seg nordover til Trøndelag. I hele Sør-Norge er det sjanse for tordenvær.

På torsdag blir det trolig mer varierende skydekke og enkelte regnbyger i Nordland og Troms, med sjanse for torden. I Finnmark blir det stort sett opphold.

I Sør-Norge blir det delvis skyet, noe regn og her også sjanse for torden. Det er ventet synkende temperaturer, særlig på Vestlandet.