Bekrefter omstridt handelsavtale: – Veldig underlig tidspunkt

Nærings- og handelsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) bekrefter opplysningene om at Norge og de andre EFTA-landene er enige med Brasil om en handelsavtale.

HANDELSAVTALE: Nærings- og handelsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) bekrefter handelsavtale mellom Norge og Brasil. Foto: Ole Berg-rusten/ NTB Scanpix
HANDELSAVTALE: Nærings- og handelsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) bekrefter handelsavtale mellom Norge og Brasil. Foto: Ole Berg-rusten/ NTB Scanpix

Brasils president Jair Bolsonaro meldte fredag kveld at forhandlingene om frihandelsavtalen mellom det søramerikanske handelsforbundet Mercosur og EFTA-landene er avsluttet og at en avtale er inngått.

Avtalen har lenge vært omstridt, men lørdag formiddag bekreftet Isaksen opplysningene.

– Det er en handelsavtale med de fire Mercosur-landene, men som også inkluderer veldig tydelige og forpliktende bestemmelser om bærekraft, klima, miljø, arbeidstakers rettigheter og en forpliktelse til å bekjempe ulovlig hogst, sier Næringsminister Isaksen til TV 2 lørdag.

Han referer til handelsavtalen som ble inngått med regnskoglandet Indonesia tidligere, hvor også hensyn til klima og miljø var inkludert.

– Underlig tidspunkt

Handelsavtalen mellom Mercosur og EFTA-landene har vært omstridt på grunn av de dramatiske brannene i Amazonas, hvor årsaken skal være ulovlig hogst.

Espen Barth Eide (Ap), som tidligere har vært forsvarsminister og utenriksminister, sier partiet vil be regjeringen redegjøre for hvordan avtalen eventuelt kan brukes for å presse Brasil.

– Jeg mener det er et veldig underlig tidspunkt at dette blir klart midt oppi den mest alvorlige miljøkrisen i Brasil på mange år. Først når vi har gode svar på hvordan avtalen kan brukes til å presse Brasil til bedre oppførsel vil vi ratifisere avtalen, sier Barth Eide.

Den tidligere statsråden mener Norge må være veldig tydelige mot Brasil, og sørge for at landet forvalter hele verdens grønne lunger godt.

Klimafokus

Næringsminister Isaksen understreker at avtalen har et klart fokus på klima og miljø.

– Noen konkrete eksempler i avtalen er folkerettslige forpliktelser mellom partene til å bekjempe ulovlig hogst og at avtalen klart og tydelig forplikter partene til å gjennomføre klimamålene som ligger i Paris-avtalen, sier Isaksen.

Han legger til at det ikke er et fokus på klima i avtalen på grunn av brannene som har herjet i Amazonas de siste ukene, men at dette alltid har vært en del av planen.

– Den norske regjeringen har hele tiden vært klare og tydelige på Brasils forpliktelser, for eksempel ved å fryse overføringene våre gjennom Amazonas-avtalen. Det skjedde fordi Brasils myndigheter gjorde noe annet enn det vi var enige om, sier han.

AMAZONAS: Ulovlig avskoging i Amazonas er en av årsakene til brannene som har oppstått de siste ukene. Foto: Ueslei Marcelino
AMAZONAS: Ulovlig avskoging i Amazonas er en av årsakene til brannene som har oppstått de siste ukene. Foto: Ueslei Marcelino

Omstridt avtale

Lørdag har det vært flere kritiske stemmer mot handelsavtalen, deriblant fra SV-leder Audun Lysbakken og Regnskogfondet. Lysbakken mente det var en skandale om Norge sluttet seg til avtalen mens Amazonas brenner.

Isaksen mener kritikerne burde lese avtalen som er tilgjengelig i dag.

– Jeg syns SV burde lese avtalen først, og se at det er en del ting de tar opp uten å ha lest handelsavtalen. Også burde de stille seg et grunnleggende spørsmål: «Er det best for oss å ikke ha noen avtale?», sier Isaksen.

– Globalt problem

Naturvernforbundet ba lørdag den norske regjeringen om å legge press på Brasils president Bolsonaro og hans regjering.

– Regnskog brenner ikke av seg selv. Dette er et resultat av Bolsonaros farlige nye regjering, som har økt avskoging og skader til skogområder gjennom å styrke uansvarlige aktører som truer Amazonas sin framtid, sa Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Handels- og næringsministeren svarer på oppfordringen ved å si at det er myndighetene i landet som har ansvar for å stoppe brannene, men erkjenner at dette er et globalt problem.

– Vi må også bidra på de måtene vi kan. Her kommer Amazonas-avtalen igjen inn i bildet, hvor Norge har forpliktet seg til å bidra, sier Isaksen, og legger til at den nye handelsavtalen gir Norge muligheter til å påvirke bevaringen av regnskogen.