Erna Solberg med bompenge-ultimatum

Erna Solberg stilte fredag ultimatum til regjeringspartiene i bompengestriden. De øvrige regjeringspartiene stiller seg bak den nye skissen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere måneder har de prøvd å løse bompengefloken som truer regjeringssamarbeidet. Erna Solberg har nå laget et ultimatum til Venstre, Krf og Frp.

– I kveld har jeg lagt frem den endelige skissen, og den må de tre andre regjeringspartiene ta stilling til i løpet av helgen. Det er et kompromiss som tar hensyn til til hovedtrekkene fra alle partiene, men det er altså Høyre sin skisse, sa statsministeren under en pressekonferanse fredag kveld.

– Den nye skissen har som bunnplanke at vi skal nå nullvekstmålet, sa statsministeren videre.

Partiene har frist frem til mandag med å svare. Krf har hatt landsstyremøte per telefon fredag. Kort tid etterpå sier Ropstad at han sier ja til den nye avtalen.

Fornøyd Siv Jensen

Frp, som sa ja til den første skissen, stiller seg også bak den nye skissen til Solberg.

– Sammenlignet med avtalen som ble behandlet i vårt landsstyre gir denne avtalen ytterligere bomkutt for bilistene. Derfor kan FrP stille seg bak Solbergs avtale. Hadde det vært opp til FrP ville kuttene vært enda større, men dette beveger seg i vår retning. Det er viktig å kutte kostnadene for norske bilister, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til TV 2.

Sent fredag kveld ble det klart at også Venstre støtter skissen.

MDG: Burde føre til opprør

Den nye skissen vil overkjøre byene, mener MDGs talsmann, Une Bastholm.

– I beste fall ender det nå med en enighet som beholder målet om å ikke få mer biltrafikk inn i byene, men som svekker det viktigste tiltaket for å nå det målet, nemlig bompenger. Når statsministeren på toppen av det hele foreslår at penger til kollektiv skal holdes tilbake om ikke byene greier å hindre flere biler, blir det fullstendig ansvarsfraskrivelse og kaotisk, sier Bastholm.

– Jeg håper virkelig dette lokalvalget blir et opprør mot regjeringens klima- og bypolitikk, et opprør for mennesker og miljø, sier talsmannen.

Øker det statlige bidraget til 66 prosent

Noe av det som har stoppet opp forhandlingene mellom partiene er hvor stor del av regninga staten skal ta.

I den nye skissen til Solberg legges det frem at staten skal ta 66 prosent av regningen hvor det egentlig er avtalt at staten skal ta 50 prosent.

I tillegg skal fylkeskommuner og kommuner bidra med en lokal egenandel på 20 prosent til nye bypakker.

Møter hele fredag

Etter et lite opphold i krisesamtalene om bompenger, ankom lederne i regjeringspartiene på nytt Statsministerens kontor fredag ettermiddag.

Like etter klokken 19.00 forlot Siv Jensen møtet. Det er ukjent om de er blitt enige eller ikke.

Minutter etter at Jensen forlot møtet, så forlot også Ropstad og Skei Grande statsministerens kontor.