UTBREDT: E-sigaretter regnes som mye mindre skadelig enn vanlige sigaretter, men nå dukker det opp flere sykdomstilfeller som knyttes til bruk av e-sigaretter. Foto: Erik Nylander/TT / NTB scanpix
UTBREDT: E-sigaretter regnes som mye mindre skadelig enn vanlige sigaretter, men nå dukker det opp flere sykdomstilfeller som knyttes til bruk av e-sigaretter. Foto: Erik Nylander/TT / NTB scanpix

Knytter dødsfall til bruk av e-sigaretter

Helsemyndighetene i Illinois melder om det som kan være det første dødsfallet i USA knyttet til røyking av e-sigaretter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pasienten ble innlagt på sykehus med alvorlige pusteproblemer, men livet sto ikke til å redde. Vedkommende hadde brukt e-sigarett, og myndighetene knytter bruken av dette til dødsfallet. Det melder nyhetsbyrået AP.

Røyking av e-sigaretter, såkalt «vaping» som det kalles i USA, er utbredt på den andre siden av Atlanterhavet.

Hoste og pusteproblemer

I alt 22 personer i Illinois i alderen 17 til 38 år har opplevd pusteproblemer etter å ha brukt e-sigaretter, heter det i en uttalelse fra Illinois Department of Public Health.

– De som er rammet, har opplevd hoste, kortpustethet og utmattelse. Noen er også rammet av diaré og oppkast. Symptomene har forverret seg i tiden før de er blitt innlagt på sykehus, heter det i uttalelsen ifølge USA Today.

Relativt nytt

I Norge er det forbudt å selge nikotinholdig væske til e-sigaretter, men blant røykere som vil slutte har denne typen røyking blitt populært.

Ifølge Helsenorge.no er helserisikoen ved bruk av e-sigaretter relativt liten sammenlignet med vanlig røyking. Men siden produktet ikke har vært på markedet i mer enn rundt ti år, kjenner man ikke de langsiktige konsekvensene av «vaping».

153 sykdomstilfeller

Onsdag opplyste amerikanske helsemyndigheter at 153 tilfeller av alvorlig lungesykdom i løpet av de siste to månedene muligens kan knyttes til bruk av e-sigaretter.

Legene vet foreløpig ikke årsakssammenhengen mellom «vaping» og sykdomstilfellene som er oppdaget, men mange tilfeller involverer bruk av produkter som inneholder THC, som er det viktigste psykoaktive virkestoffet i cannabis.

Mitch Zeller i amerikanske Food and Drug Administration sier at byrået er i en tidlig fase i etterforskningen og prøver å finne ut av fakta i saken, melder BBC.

Mange rapporter om skader

New York Post skriver at åtte tenåringer ble lagt inn på et barnesykehus i Wisconsin i juli med store skader på lungene. Alle hadde brukt e-sigaretter.

I forrige uke måtte fire unge mennesker med lungeskader behandles ved et barnesykehus i Minnesota. Helsemyndighetene kobler sykdomstilfellene til bruk av e-sigaretter.