DEMONSTRANT: Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg deltok da Extinction Rebellion aksjonerte utenfor Brasils ambassade i Oslo.
DEMONSTRANT: Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg deltok da Extinction Rebellion aksjonerte utenfor Brasils ambassade i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter regnskogbranner

Miljøaktivister troppet fredag opp utenfor Brasils ambassade i Oslo for å markere motstand mot avskogingen av Amazonas, som nå trues ytterligere av skogbranner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av demonstrantene var tydelig sinte på Brasils president Jair Bolsonaro. Presidenten har fått internasjonal kritikk for å ikke gjøre nok for å beskytte regnskogen.

En av dem som deltok i markeringen, var Oslos byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG).

– Brannene i Amazonas har skapt raseri over hele verden. Det gjør også meg opprørt. Om vi lar regnskogen dø, har vi lite håp for å stoppe katastrofale klimaendringer. Derfor er det viktig for meg å være med her i dag foran den brasilianske ambassaden, og si klart fra hva jeg mener, sier hun i en uttalelse sendt til NTB.

Det er gruppa Extinction Rebellion som står bak markeringen. De skriver i en pressemelding at de ønsker å markere motstand mot avskogingen i Amazonas, giftbruken i brasiliansk landbruk og «president Bolsonaros fornektelse av det menneskeskapte klimasammenbruddet».

– President Bolsonaro har åpnet for ekstrem skogrydding i verdens lunger, som står for 20 prosent av planetens oksygenproduksjon, sier Armelle Armoulinex, som er en av arrangørene.

– Vi må protestere mot dette. Det som skjer i Amazonas angår oss alle.

Offisielle tall viser at det er registrert nesten 73.000 branner i Brasil siden årsskiftet, noe som er en skarp økning siden i fjor, og det høyeste antallet som er registrert i Brasil siden registreringene begynte i 2013. Brannene skaper stor bekymring ettersom de knyttes til avskoging av verdens største regnskog, som igjen er svært viktig for å begrense global oppvarming.