FRYKTER FREMTIDEN: Den syriske journalisten Firas Diba har bodd i Istanbul i tre år, og er nå livredd for å bli sendt tilbake til hjemlandet. Bildet er fra en eksplosjon ved et samlingspunkt for flyktninger i Maar Shurin sør i Idlib-provinsen i Syria, som angivelig ble bombet av syriske regjeringsstyrker 25. august 2019.
FRYKTER FREMTIDEN: Den syriske journalisten Firas Diba har bodd i Istanbul i tre år, og er nå livredd for å bli sendt tilbake til hjemlandet. Bildet er fra en eksplosjon ved et samlingspunkt for flyktninger i Maar Shurin sør i Idlib-provinsen i Syria, som angivelig ble bombet av syriske regjeringsstyrker 25. august 2019. Foto: AFP // Privat

frykter utvisning:

– Det vil bety døden for meg

Syriske flyktninger i Tyrkia tvinges til å signere et dokument som sier «Jeg returnerer til Syria av egen fri vilje». Flere syrere har allerede blitt sendt tilbake til hjemlandet, og journalist Firas Diba frykter den samme skjebnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uregistrerte syriske flyktninger som bor i Istanbul må forlate byen innen 30. oktober. Tyrkia har bestemt at en halv million syriske flyktninger må reise tilbake til den tyrkiske byen der de først ble registrert.

Dette har skapt stor frykt blant syrere som bor i Tyrkia. Men dette er ikke deres eneste problem.

TV 2 har vært i kontakt med flere syriske flyktninger. De sier at de mot egen vilje har blitt sendt tilbake til Syria, til områder hvor det fortsatt er i krig.

Ifølge UNHCR, FNs høykommissær for flyktninger, kan flyktninger som risikerer forfølgelse eller er på flukt fra krig, ikke sendes tilbake til landet de kom fra.

Risikerer å bli utvist

Firas Diba er blant syrerne som bor ulovlig i Istanbul. Han er journalist og driver et produksjonsselskap. Først kom han til en liten by, Gaziantep, i Tyrkia. Han registrerte seg i byen og bodde der i fem år.

– Hvis man er en utenlandsk journalist i Tyrkia, bør man bo i Istanbul på grunn av jobbmuligheter. Derfor flyttet jeg til Istanbul, og jeg har bodd her i tre år. Datoen til min midlertidige oppholdstillatelse gikk ut for tre år siden, og derfor må jeg få ny tillatelse til å bo i Tyrkia. Men tyrkiske myndigheter vil ikke gi meg tillatelse, selv om jeg har søkt flere ganger.

Syrisk journalist, Firas Diba. Foto: Privat
Syrisk journalist, Firas Diba. Foto: Privat

– Jeg har bygget meg opp et nytt liv i Istanbul, men nå vet jeg ingenting om fremtiden. Jeg er redd for at jeg skal bli utvist til Syria, sier han til TV 2.

Diba sier han er en av syrerne som har problemer med Assad-regimet. Derfor vil han ikke dra tilbake til Syria så lenge Assad sitter ved makten.

– Myndighetene i Tyrkia sier vi kan dra tilbake til Syria, men problemet er ikke bare krigen. Jeg er journalist, og regimet har fortsatt makt. Å bli sendt til Syria vil bety døden for meg.

– Jeg uroer meg over dette hele tiden, og er veldig redd for tyrkisk politi. Det gjelder ikke bare meg, mange syrere føler på den samme frykten. Jeg har ingen rettigheter i Tyrkia, og har ingen anelse om hva som vil skje i morgen.

På grunn av redselen for å bli utvist, tenker han på å dra til Europa. Han sier at han ikke er den eneste syreren som tenker på å dra til Europa for å søke asyl etter avgjørelsen fra Istanbuls guvernør.

Brødrene deportert

En syrisk flyktning TV 2 har snakket med, ønsker ikke å bruke sitt ekte navn. Vi har valgt å kalle ham «Ali». Han er 23 år gammel og studerer ved universitetet. Han har bodd i Tyrkia med familien sin i fire år.

Den unge mannen har tre søsken. To av brødrene hans ble deportert, og faren og moren hans må flytte fra Istanbul. Han er den eneste som har fått lov til å bli boende i Tyrkias største by.

– Brødrene mine som er 26 og 30 år gamle, kom til Istanbul for to år siden, men de hadde ikke identifikasjon eller registrering i den byen. Fordi tyrkiske myndigheter ikke lenger registrerte flyktninger i Istanbul, ble de ikke registrert ved ankomst.

«Returnerer til Syria av egen fri vilje»

Han forteller at politiet kom på morgenen 28. juli for å arrestere de to brødrene.

Dokumentet som sier,
Dokumentet som sier, "Jeg returnerer til Syria av egen fri vilje."

– Først ble brødrene mine sendt til et asylmottak som ligger på den tyrkiske byen Kilis. Senere ble de deportert til Syria, etter at de ble tvunget til å signere et dokument som sier «Jeg returnerer til Syria av egen fri vilje». De sa at de ikke ville, men at de ble tvunget til å signere det. Nå er de i Deir ez-Zor, en by i Syria.

Ali sier at brødrene hans ble sendt til et land som er i krig. Derfor bekymrer han seg mye, men ikke bare for de to brødrene. Problemet er ikke bare brødrene sine. Han er også bekymret for faren og moren.

– Avgjørelsen fra Istanbuls guvernør påvirker oss. For eksempel er min mor blitt registrert i Urfa, mens min far er blitt registrert i Hatay, sør i Tyrkia. Jeg er blitt registrert i Istanbul. Jeg kan bli i Istanbul, men familien min må flytte herfra.

Ble tvunget å signere et dokument

Syrisk journalist, Obeida Al Omer er en av de syriske flyktningene som ble deportert til Syria selv om han ikke ville. Han har en lang historie med flukt bak seg.

I 2015 forsøket han å flykte til Europa for å søke asyl, og derfor kom han til Tyrkia etter å ha betalt penger til menneskesmuglere. Fra Tyrkia forsøkte han å ta seg over Middelhavet til Hellas, men båten sank og Omar ble reddet av den tyrkiske kystvakten.

Syrisk journalist, Obeida Al Omer. Foto: Privat
Syrisk journalist, Obeida Al Omer. Foto: Privat

Tyrkia deporterte ham til Syria, men Omar ga ikke opp drømmen om et trygt liv i Europa. I 2019 hadde han spart opp nok penger til å betale menneskesmuglerne de 2200 dollarene de krevde for å få ham til Tyrkia. Men han ble arrestert i Antalya 26. juli 2019, og utvist til Syria etter å ha blitt tvunget til å signere et dokument som sier «Jeg returnerer til Syria av egen fri vilje».

Nå er han i Idlib, den nordvestlige provinsen av landet, som stadig blir bombet av syriske og russiske jagerfly. Han svarer på TV 2 sine spørsmål via Whatsapp.

– Jeg har fire barn og er veldig bekymret for familien min, sier han i en melding.

Senere får vi en ny melding:

– Beklager, jeg vil svare på spørsmålene dine etter at flyangrepene stopper. Nå må jeg holde barna mine hjemme for å beskytte dem mot angrep, sier Omer.

Etter noen timer fortsetter han å fortelle.

– Jeg vil bare at barna mine skal ha et trygt liv. Jeg ville ikke signere dokumentet, men ble tvunget av det tyrkiske politiet. Nå lever vi en veldig farlig situasjon. Jeg frykter for livet til barna mine, sier Omer.

Ble arrestert av Al-Nusra

Yaarub Al-Dali er også blant syrerne som har blitt deportert fra Tyrkia. Han jobbet som journalist for flere aviser og magasiner. Han sier han ble arrestert av Jabhat al-Nusra, en syrisk Salafist organisasjon med forbindelser til al-Qaida, på grunn av sin journalistiske virksomhet.

Syrisk journalist, Yaarub Al-Dali. Foto: Privat
Syrisk journalist, Yaarub Al-Dali. Foto: Privat

– Etter at jeg ble løslatt, forsøkte jeg å forlate Syria. Jeg var så redd. Derfor kontakte jeg franske myndigheter for å søke asyl, men de anbefalte meg å reise til Tyrkia og søke derfra, sier han.

Han kom til Tyrkia med familien i mars 2019, og bodde der til pressekortet gikk ut. Deretter ble han utvist fra Tyrkia for det første gang. Men han vil ikke gi opp.

– Jeg forsøkte å komme meg til Tyrkia en gang til, men ble stoppet av tyrkiske soldater på grensen 9. juli, sier han.

Al- Dali forteller han deretter ble sendt tilbake til Syria.

– Da jeg ble stoppet på grensen, fortalte jeg alt om livet mitt til dem. Jeg sa jeg hadde fått trusler fra væpnede grupper i Syria. Men de ville ikke hjelpe oss. Vi ble utvist en gang til. Nå bor vi i Jarablus, og jeg vil prøve å flykte til Tyrkia igjen for å søke asyl. Vi har ikke noe trygt liv i Syria, forteller han.

Tyrkia nekter for deportasjoner

Reportere uten grenser (RSF) har sendt brev til det tyrkiske innenriksdepartementet der de uttrykker bekymring for situasjonen til de to journalistene som ble deportert til Syria. Men innenriksministeren nekter for at Tyrkia deporterer syrere.

Human Rights Watch har også skrevet en rapport om syriske flyktninger som ble deportert. I rapporten ber de om at Tyrkia slutter å deportere syrere.

Journalisten bak artikkelen, Aysun Yazici, er journalist fra Tyrkia som lever i eksil i Norge. Hun er tilknyttet TV 2s utenriksavdeling.