Fulle 15-åringer plukkes opp av politiet – foreldrene er i Syden

Når politiet plukker opp fulle ungdommer, kan ikke foreldrene hente dem. Årsaken er at foreldrene ikke er edru selv, er på hytta eller i Syden. – Svært uansvarlig, mener politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder Anne Kathrine Hofseth Gundersen for forebyggende avdeling ved Ullensaker lensmannsdistrikt er overrasket over foreldrenes ansvarsfraskrivelse.

– Jeg synes det er svært uansvarlig. Har man valgt å få barn, følger det med noen forpliktelser man må ta innover seg, sier Hofseth Gundersen til TV 2.

Denne uken sendte kommunaldirektøren i Ullensaker ut brev til alle foreldre til ungdomsskoleelever i kommunen, med en klar oppfordring om å ta ansvar og at minst en av foreldrene alltid bør være edru.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

Urolig ungdomsmiljø

Kommunaldirektør Yngve Rønning for skole og barnehage i Ullensaker forteller at bakgrunnen for brevet var at de i vinter slet med et urolig ungdomsmiljø, med planlagte slåsskamper og ungdommer som hadde et liberalt forhold til narkotika.

– Vi oppfordret da foreldre til å ta mer tak hjemme, noe vi har sett positiv effekt av i sommer. Men fortsatt er det utfordringer. Derfor gikk vi nå ut med denne klare oppfordringen i brevs form, sier Rønning til TV 2.

«Har man ungdom, bør minst en av foreldrene være edru til enhver tid, slik at dere kan hente barna om nødvendig», står det blant annet å lese i brevet.

Rønning understreker hvor viktig det er med åpen dialog mellom foreldre og barn, og ikke minst foreldre seg i mellom.

I brevet som er sendt ut oppfordres foreldrene til å snakke åpent og ærlig med ungdommen om konsekvensene av slåsskamper og alkoholbruk.

BER FORELDRE TA ANSVAR: Kommunaldirektør Yngve Rønning sier kommunen slet med et urolig ungdomsmiljø i vinter. Foto: Birgitte Blaauw Nordal/TV 2
BER FORELDRE TA ANSVAR: Kommunaldirektør Yngve Rønning sier kommunen slet med et urolig ungdomsmiljø i vinter. Foto: Birgitte Blaauw Nordal/TV 2

– Ungdommene hører faktisk på oss mer enn vi tror. Vi må bare være til stede og stille spørsmål, sier kommunaldirektøren.

Ansvarsfraskrivelse

Forebyggende leder Anne Kathrine Hofseth Gundersen har jobbet i politiet i 19 år. Hun synes hun har sett en dreining de siste årene, der flere foreldre viser større grad av ansvarsfraskrivelse.

– Som mor er jeg veldig overrasket over at foreldre ikke tar mer ansvar. Når vi kommer over overstadig berusede 15-åringer, som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, ringer vi foreldrene og ber dem komme og hente ungdommen, sier Hofseth Gundersen, og fortsetter:

– Vi opplever da jevnlig at foreldrene ikke kan hente fordi de ikke er edru, er på hytta eller sågar har reist til Syden. Det virker som flere foreldre nå er mer opptatt av å realisere seg selv og forventer at andre tar ansvar for barna deres, sier politilederen.

Hun opplever at stadig flere foreldre er ute og reiser, noe hun unner dem. Men hun oppfordrer at de da allierer seg med familie eller venner, som kan ta ansvar for barna deres.

– Det er foreldrenes plikt til å være til stede. Dersom jeg hadde hatt barn i ungdomsskolealderen, ville jeg aldri tatt sjansen på å reise bort, spesielt når de er på fest, sier hun.

– Blir flaue

Hofseth Gundersen forteller at de fleste foreldre, som ikke kan hente ungdommen sin fordi de ikke er edru eller hjemme, blir flaue når hun ringer dem. Men hun opplever også at noen foreldre blir fornærmet og blir aggressive.

– Vi kan ikke sette overstadig berusede barn i fyllearresten. Dersom ingen ansvarlige foreldre kan komme og hente dem, er vi nødt til å kontakte barnevernsvakta. Når jeg ringer foreldrene er jeg veldig klar og tydelig når jeg forteller dette, og da er det noen foreldre som blir sinte. Jeg blir stadig overrasket over foreldre i denne jobben, sier den erfarne lederen.

Politilederen tror foreldrene trenger oppfordringen som politiet og kommunen nå har gått ut med.

– Man er barnets nærmeste og er nødt til å være der for dem når de trenger deg som mest, sier Hofseth Gundersen.

Mange barn er mye alene

Leder Gunn Marit Stenvoll for kommunalt foreldreutvalg i Ullensaker mener politiet og kommunens oppfordring til foreldrene er på sin plass.

– Slik vi lever i dag er det mange foreldre som er travle, jobber i andre kommuner, har lang reisevei, trener og realiserer seg selv. Det fører til at mange barn og unge tilbringer mye tid alene. Når det også bor svært mange innflyttere her, er det mange uten nettverk. Da er det ekstra viktig at alle foreldre engasjerer seg, ikke bare i sin egen ungdom – men også kompisene deres, sier Stenvoll.

FAU-lederen er veldig glad for at foreldre i Ullensaker viste større engasjement for barna, etter advarselen som politiet sendte ut i vinter. Hun håper denne ukas oppfordring vil gjøre dem enda mer bevist.

– Vi er nødt til å dra lasset sammen for å hjelpe barna på rett vei. Det kreves jo en hel landsby for å oppdra ett barn, sier Stenvoll.