NYRESVIKT: Elin-Madelen Lerdahl fikk nyresvikt for fire år siden og trenger derfor en ny nyre.
NYRESVIKT: Elin-Madelen Lerdahl fikk nyresvikt for fire år siden og trenger derfor en ny nyre. Foto: Privat

ventelisten har aldri vært lenger:

Elin-Madelen (25) må ha nytt organ: – Livet er på pause

Ventelisten for de som trenger nye organer er lenger enn noen gang. Elin-Madelen Lerdahl har allerede ventet to og et halvt år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av juni var det 473 nordmenn som ventet på et nytt organ. Ventelisten er på sitt lengste på ti år.

En av de 473 navnene på listen er Elin-Madelen Lerdahl. Mens hun venter på det livreddende organet må 25-åringen ha dialyse fire ganger i uken. Dialysemaskinen gjør det nyrene hennes ikke lenger klarer, å rense blodet.

– Det påvirker meg veldig, både fysisk og psykisk. Jeg har mistet all kontroll over mitt eget liv, sier Lerdahl.

Trodde det var en urinveisinfeksjon

Det er fire år siden Elin-Madelen fikk den vanskelige beskjeden. Hun forteller at hun oppdaget sykdommen ved en tilfeldighet.

– Jeg trodde jeg hadde urinveisinfeksjon, så jeg gikk til legen for å ta en prøve.

Prøven viste derimot at det var noe langt mer alvorlig som feilet Elin-Madelen, hun hadde nyresvikt.

– Det kom som et sjokk. Det var en utrolig tung beskjed å få, sier Lerdahl.

Når Elin-Madelen ble satt på ventelisten fikk hun beskjed om at det mest sannsynlig ville være mellom tre og fem år til hun fikk en ny nyre. Nå har det snart gått tre år.

Kritisk høyt tall

Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon, ser alvorlig på at det er så lang kø for å få et nytt organ.

VIKTIG: Alexander Sekowski jobber med å formidle hvor viktig organdonasjon er. Foto: Stiftelsen Organdonasjon
VIKTIG: Alexander Sekowski jobber med å formidle hvor viktig organdonasjon er. Foto: Stiftelsen Organdonasjon

– Nå begynner vi å nærme oss 500 på venteliste, det er kritisk, sier Sekowski.

Han forklarer at det er ulike årsaker til at det nå er flere som trenger organdonasjoner, blant annet økt forekomst av livsstilssykdommer. I tillegg er det flere pasientgrupper som får tilbud om transplantasjon nå enn det var før.

Det er også en økning i hvor mange som ønsker å være donor. Sekowski sier at mer enn åtte av ti sier ja til å bli organdonor. Selv om dette er et høyt tall er det likevel ikke nok.

– Det hjelper ikke at tilbudet øker når behovet øker enda mer, sier Sekowski.

De aller fleste venter, i likhet med Elin-Madelen, på en nyretransplantasjon. Sekowski forteller at de som får en ny nyre i gjennomsnitt venter ett år, men det kan også ta mye lenger tid. Han forteller at noen må vente i ti år.

Det er heller ikke alle som lever lenge nok til å få det livreddende organet. I fjor døde 27 stykker mens de sto på ventelisten.

Livet med nyresvikt

Elin-Madelen forteller at livet på ventelisten går mye opp og ned. Hun har noen fine dager, men også mange dårlige dager preget av kvalme, utmattelse og vondt.

– Jeg kan ikke leve sånn som jeg egentlig vil, sier Elin-Madelen.

På grunn av sykdommen er hun stort sett bare hjemme eller på sykehuset. Det er en helt annen hverdag enn hun hadde før. Elin-Madelen har fagbrev som barne- og ungdomsarbeider og hadde nettopp fått fast jobb i barnehage da hun ble syk.

Den unge kvinnen synes det er vanskelig å ikke kunne jobbe og være aktiv som de fleste andre 25-åringer. Før likte hun å danse og gå turer, men nå blir det ofte for slitsomt.

Når hun blir frisk gleder Elin-Madelen seg til å igjen ha kontroll over sitt eget liv og ikke føle at kroppen hindrer henne i å leve sånn hun vil.

– Forhåpentligvis kan jeg begynne å jobbe igjen. Jeg har også lyst til å reise og oppleve nye ting.

Telefonen som vil endre alt

POSITIV: Elin-Madelen klarer å være positiv for framtiden. Foto: Privat
POSITIV: Elin-Madelen klarer å være positiv for framtiden. Foto: Privat

Elin-Madelen forteller at hun stort sett klarer å holde motet oppe. Hvis hun føler seg nedfor pleier hun å skrive ut følelsene og tankene sine. I tillegg hjelper ektemannen med å holde motet og håpet om en ny nyre oppe.

For plutselig kan telefonen ringe med beskjeden om at de har funnet en donor. Elin-Madelen forteller at det er vanskelig å beskrive hvor mye det vil bety.

– Å få en ny nyre vil forandre livet mitt totalt, sier Lerdahl.

Alexander Sekowski i stiftelsen organdonasjon vet hvor mye det betyr å få et nytt organ. I stiftelsen jobber de med at alle i Norge skal ta et standpunkt når det gjelder å bli organdonor. Helst håper han at alle sier ja.

Elin-Madelen håper også at enda flere har lyst til å bli organdonor.

– Det er en utrolig fin gave å gi til et annet menneske.