France's President Emmanuel Macron  gestures during a bilateral meeting with India's Prime Minister Narendra Modi on the second day of the G20 Leaders' Summit in Buenos Aires, on December 01, 2018. - The leaders of countries G20 leaders on Saturday found the minimum common ground on the global economy at a summit in Buenos Aires with a closing communique that left divisions on clear display. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
An tract of Amazon jungle burning as it is being cleared by loggers and farmers in Iranduba, Amazonas state, Brazil August 20, 2019. REUTERS/Bruno Kelly

full krangel om amazonas-brannene:

– Huset vårt brenner

Rekordbrannene fortsetter å herje i Amazonas, og Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker å ta temaet opp i G7. Det liker Brasil president Jair Bolsonaro dårlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Huset vårt brenner, bokstavelig talt. Amazonas' regnskog, lungene som produserer 20 prosent av planetens oksygen, står i brann, skriver Macron på Twitter.

Kallenavnet «planetens lunger» er det godt grunnlag for å bruke. I tillegg til at den massive regnskogen produserer en femtedel av oksygenet vårt, bidrar den også med å binde CO2 og begrense utslipp.

Macron beskriver brannene i Amazonas som en internasjonal krise, og mener det burde prioriteres på G7-møtet denne helgen.

Også FNs generalsekretær António Guterres sier at han er «dypt bekymret» over brannene.

– Midt i den globale klimakrisen har vi ikke råd til mer skade på en viktig kilde til oksygen og biologisk mangfold. Amazonas må beskyttes, skriver han på Twitter.

– Kolonialistisk mentalitet

Så langt i år har Brasils romforskningssenter INPE registrert 72.843 branner, en økning på 83 prosent fra i fjor, ifølge dem. Bare siden torsdag sist uke har INPE registrert over 9.500 branner i verdens største tropiske regnskog.

Det er bred enighet om at menneskelig aktivitet og den stadig akselererende avskogingen er en stor del av årsaken til rekordbrannene.

Kontroversielle Bolsonaro selv er derimot fast bestemt på at avskoging ikke har bidratt til brannene, og har tidligere uttalt at han mener beskyttelsen av regnskogene hindrer økonomisk utvikling.

Han mener Macron blander seg inn i Brasils saker med utspillet sitt.

– Den franske presidentens forslag om at Amazonas-problemene skal diskuteres på G7 uten deltakelse fra land i regionen, fremkaller en kolonialistisk mentalitet som ikke hører hjemme i det 21. århundre, skriver Bolsonaro på Twitter torsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bolsonaro mener Macron kun kommer med utspillet for sin egen politiske vinning, og at brannene er et internt anliggende i Brasil og andre land Amazonas strekker seg over.

Derfor forverrer avskoging brannene

Bolsonaro ga nylig sjefen for INPE sparken som følge av uenigheter rundt tall som viser avskoging av Amazonas. Han har også forsøkt å legge skylden på bønder, og hevder at de vanligvis setter områder i brann på denne tiden av året for å åpne nye områder for gårdsdrift.

Han mener at han og hans politikk ikke kan tillegges å påvirke økningen av branner, og har tidligere beskyldt INPE for overdrivelse og manipulering av data.

– De pleide å kalle meg Kaptein Motorsag. Nå er jeg Nero, og setter fyr på Amazonas, sier presidenten.

Men ifølge både INPE og Regnskogfondet er det liten tvil om at menneskelig aktivitet og avskoging må ta skylden for den drastiske økningen i skogbranner.

– Når regnskogen hugges eller tynnes ut, slipper sollyset gjennom det tette kronedekket og tørker ut skogbunnen. Det er dette som gjør at skogen kan ta fyr, enten ved at den blir påtent eller ved lynnedslag. I framtiden vil vi se en forverring av skogbrannenes omfang dersom den dramatiske økningen i ødeleggelsen av Amazonas fortsetter, sier generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet.

STORT OMFANG: Dette NASA-satelittbildet tatt 22. august viser flere samtidige skogbranner i Amazonas.
STORT OMFANG: Dette NASA-satelittbildet tatt 22. august viser flere samtidige skogbranner i Amazonas. Foto: AFP

Han sier at regnskogen lager sitt eget regn som den sprer ut over store områder. Denne effekten svekkes når skogen ødelegges.

– Dette vil forverre omfanget av skogbranner. Forskere advarer om at når skogen hogges og tynnes ut vil den bli så tørr at den kan miste evnen til å lage det regnet den må ha for å opprettholde seg selv. Den en gang så frodige regnskogen vil kunne ende opp som savanne eller i verste fall ørken, sier han.

Har samlet inn over 2,5 millioner

Forskning viser også at Amazonas høyst sannsynlig har et vippepunkt for kollaps, og det ligger på 20-25 prosent avskoging. Dagens avskoging ligger på 19 prosent, og det kritiske punktet er dermed ikke langt unna.

Regnskogfondet har startet en egen innsamling for å ytterligere styrke kampen mot avskogingen, og har så langt fått en enorm respons: Like før klokken 10.30 fredag formiddag har over 2,5 millioner kroner blitt samlet inn på under ett døgn.

– For en fantastisk giverglede! Vi er helt målløse, dette er utrolig og DERE er utrolige. Tusen hjertelig takk til hver og en av dere for at dere bryr dere om regnskogen og bidrar til å støtte det viktige arbeidet for å bevare den, skriver Regnskogfondet på Facebook-sidene sine.

(TV 2/NTB)