Bolsjunov til topps på Hitra

Aleksandr Bolsjunov var best i spurten på 47 km rulleski under Toppidrettsveka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bolsjunov staket friskest og slo seg i mål rett foran finnen Iivo Niskanen og skotten Andrew Musgrave. Didrik Tønseth ble beste norske på fjerdeplass, men var bare sju tideler bak Bolsjunov.

Se hvordan russeren vant øverst (video med tillatelse fra NRK)

Bolsjunov har vært en meget god langrennsløper i de to siste mesterskapene med sju sølv og én bronse på samvittigheten.

Johannes Høsflot Klæbo har vært verdens beste løper i samme periode og endte opp på 11.-plass torsdag med 10,2 sekunder opp til russeren i front.

– Bolsjunov er en bjørn. Vi andre er småtasser, sier Klæbo til TV 2.

Han lot seg imponere over den russiske vinneren.

– Bolsjunov er seig. Når det går såpass mye opp og ned blir det sprekker. Hvis man havner på feil side er det nesten umulig å ta igjen. Jeg prøvde lenge, men det ble litt for tungt mot slutten, sier Klæbo.

– Det ble litt rotete i starten og hardkjør mot slutten. Heldigvis fikk jeg med noen bonussekunder. Dette er ikke helt kjørt, sa Klæbo til NRK like etter målgang.

Northug endte nesten helt sist
Langrennspensjonisten Petter Northug er på promorunde for sin nye solbrillekolleksjon og stilte også opp i rulleskirennet. Northug ble nylig en av sponsorene til det norske langrennslandslaget. Ikke overraskende endte Northug opp som en av de aller siste i mål. Northug ble til slutt nummer 102 på resultatlisten.

Torsdagens etappe var 47 kilometer lang med start og mål i Fillan. Deler av løpet gikk på fylkesvei 714, den såkalte «Lakseveien». Hitra er en øy der oppdrettslaks og krabbefiske er svært viktig for næringslivet.

Førdes Gjøran Tefre fra Team Veidekke Vest tok den første spurtprisen. Heidi Weng tok spurtprisen for kvinner. Hun ledet med 33 sekunder på Lotta Udnes Weng på det tidspunktet og hadde økt forspranget betydelig til den andre spurtprisen. Johannes Høsflot Klæbo tok den andre spurtprisen foran nevnte Tefre.

I overkant av 100 av de 135 påmeldte tok seg til mål i et sterkt felt med tilnærmet verdenscupnivå. 23 av de påmeldte i klassen for menn kom aldri til start. Det var mange langløpseksperter på startstrek. I kvinneklassen var det 29 startende.

Det var flere storkanoner på startstrek som ikke var med i Blink-festivalen i Rogaland tidligere i sommer, for eksempel Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo.

Toppidrettsveka avsluttes i Trondheim lørdag. Tre av årets fire etapper teller i sammendraget. Fredag skal løperne gjennom to etapper i Aure. Lørdag avsluttes det hele med klassisk jaktstart i Trondheim.

Best av kvinnene
Heidi Weng var klart best i kvinneklassen og vant med tiden 2.02.2,2. Weng var best fra start til mål. Russlands Natalia Neprjajeva ble nummer to med 1.26,9 minutter opp til Weng. Tvillingene Tirl og Lotte Udnes Weng endte rett bak Neprjajeva som nummer tre og fire.

Weng har vunnet toppidrettsveka sammenlagt hele fem ganger, men i år går hun kun denne lange 1.-etappen på Hitra.

– Det funket veldig bra. Det var tøft i ny og ne. Gutter går i rykk og napp. Det var en periode jeg kjente det skikkelig i armene. Jeg så mørkt på det da det sto 25 km igjen. Men så fikk jeg litt drikke av Ole Morten Iversen. Da kom jeg meg igjen. Det er hardt og langt. Jeg så litt mye på klokken mot slutten, men da det gjenstod 15 km tenkte jeg at dette har jeg klart om vinteren. Da gikk det veldig lett mot slutten, sier Weng til TV 2

Det svenske stjerneskuddet Frida Karlsson melder seg på årets Toppidrettsveka fra og med etappene i Aure.

Toppidrettsveka ble arrangert første gang i 2005.

Sjekk hele resultatlisten (ekstern lenke) fra torsdagens 47 km rulleski klassisk her.