vil spre tusenvis av vindturbiner langs norskekysten:

– Kan bli et industrielt energi-eventyr for Norge

SKOTTLAND (TV 2): Equinor sier flytende havturbiner kan være løsningen på energi- og klimakrisen, men da er de helt avhengige av bred politisk enighet og støtte fra norske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En times båttur utenfor den skotske havnebyen Peterhead, ligger vindparken Hywind Scotland. Her er det fem helt unike vindturbiner.

– Dette er verdens første flytende vindfarm, og den har vært en enorm suksess. At disse er i daglig produksjon, har bevist at teknologien er fremtidssikker og at den kan brukes over hele verden, sier konserndirektør Al Cook i Equinor.

Vindturbinene er enorme og rager hele 175 meter over havoverflaten. Hvert av de tre turbin-bladene er 75 meter lange, noe som tilsvarer vingespennet på et Airbus A380-fly.

Store planer for norskekysten

Vindparker til sjøs er ikke noe nytt, men istedenfor å være boltet fast i havbunnen, er disse fem turbinene flytende og stabilisert av et flyteelement som når 78 meter under havoverflaten.

– Hver turbin produserer 6 megawatt, og gir nok strøm til 4.000 husholdninger. Ved Hywind Scotland gir de fem turbinene strøm til hele 20.000 husholdninger, og når vi nå har bevist at denne teknologien virker i Storbritannia, vet vi at den vil funke i Norge også, sier Cook.

For nå har Equinor store planer. Energi-selskapet ser nemlig på norsk sokkel som ideell for flytende vindparker i stor skala.

Cook tror Norge kan bli en enormt viktig leverandør av fornybar energi til Europa og en solid bidragsyter til at EU kan nå sine klimamål.

BØNN TIL NORSKE MYNDIGHETER: Konserndirektør Al Cook i Equinor sier de er helt avhengig av støtte fra norske myndigheter for å kunne satse på havturbiner i Nordsjøen. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.
BØNN TIL NORSKE MYNDIGHETER: Konserndirektør Al Cook i Equinor sier de er helt avhengig av støtte fra norske myndigheter for å kunne satse på havturbiner i Nordsjøen. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

– Vi er nødt til å skalere opp hele produksjonen. Her i Skottland har vi fem turbiner. I fremtiden vil vi trenge femti, fem hundre og etter hvert fem tusen turbiner for å gjøre denne teknologien til en stor kilde for ren energi til Europa, sier Cook.

Vil redusere enorme kostnader

Å bygge vindturbiner til havs har hittil vært en kostbar affære. De elleve planlagte turbinene som skal forsyne Snorre og Gullfaks-plattformene med energi, vil koste fem milliarder kroner.

Torsdag ble det klart at Enova støtter Equinor med 2,3 milliarder.

– Staten er en viktig støttespiller når næringslivet skal utvikle ny klimateknologi. Derfor har regjeringen siden 2013 økt bevilgningene til Enova betydelig. Det har gitt dem økonomiske muskler til å kunne støtte prosjekter av denne størrelsen, sa Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) på en pressekonferanse torsdag.

Cook legger heller ikke skjul på at dette er et dyrt prosjekt, men sier de allerede har redusert kostnadene med 70 prosent, siden første generasjon med flytende havturbiner.

Han er overbevist om at selskapet kan gjøre dem lønnsomme.

– Vi er ikke lenger avhengige av grunn sjø for å flytte vindturbinene til havs. Britisk vind er god, men vinden utenfor norskekysten er mye sterkere og mer stabil. Hvis disse turbinene kan gi høy produksjon i Storbritannia, er vi sikre på at de kan gi veldig høy produksjon i norsk farvann, sier Cook.

(Saken fortsetter under bildet)

VINDTURBINER: Slik ser de ut, tre av de flytende vindturbinene ved Hywind Scotland utenfor Peterhead. Hver enkelt turbin gir nok strøm til 4.000 husholdninger. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.
VINDTURBINER: Slik ser de ut, tre av de flytende vindturbinene ved Hywind Scotland utenfor Peterhead. Hver enkelt turbin gir nok strøm til 4.000 husholdninger. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

– Må vise vilje

Adm. dir. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass sier havturbiner vil bli billigere etter hvert som teknologien utvikler seg.

– Høyere volum av turbiner og ny teknologi vil redusere kostnadene, men det er helt avgjørende at norske myndigheter oppnår en bred politisk enighet om at man ønsker å satse på dette. Akkurat nå er det en litt avventende holdning, men hvis vi skal utvikle dette til en næring der Norge ligger aller fremst, så må vi vise vilje, sier Schjøtt-Pedersen.

ØNSKER STØTTE: Adm. dir. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass ber norske myndigheter samle bred støtte om havvind-satsingen til Equinor. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.
ØNSKER STØTTE: Adm. dir. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass ber norske myndigheter samle bred støtte om havvind-satsingen til Equinor. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

Han mener Norge kan tjene stort på å både levere ren energi til Europa, og samtidig være den fremste leverandøren av materiell og ressurser til andre land som ønsker å starte opp med flytende vindturbiner.

– Dette kan bli et industrielt energi-eventyr for Norge, sier Schjøtt-Pedersen.

Solberg: – Kostnadene må ned

Statsminister Erna Solberg var til stede da Enova presenterte nyheten om at de gir 2,3 milliarder til Equinor sitt Hywind Tampen-prosjekt.

Hun er positiv til havvind, men sier det enn så lenge er for dyrt til å satses fullt på.

– Vi støtter Hywind Tampen fordi dette er helt ny teknologi som vi må være fødselshjelpere til i begynnelsen. Dette kan bidra til å få ned kostnadsnivået på noe som er en del av fremtidsenergien, og som kan bli et industri-eventyr for Norge, sier Solberg.

KOSTNADSBEVISST: Statsminister Erna Solberg sier kostnadene må ned før man kan satse for fullt på havturbiner.
KOSTNADSBEVISST: Statsminister Erna Solberg sier kostnadene må ned før man kan satse for fullt på havturbiner. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Løsning for klimakrisen

Selv om flytende havturbiner per dags dato er dyrt, ser hun altså de positive sidene ved nyvinningene.

– Dette kan bidra til å løse en av de aller viktigste utfordringene vi har, nemlig klimakrisen. Vi tilrettelegger areal og hjelper til, men kostnadene må som sagt ned for at denne typen produksjon skal bli virkelig stort fremover, sier Solberg.

På spørsmål om hvorvidt havturbinene kan gi en ny fremtid uten vindmøller på land, svarer statsministeren at det er veldig mye som skal til for å endre fremtiden.

– Jeg tror det er like lite populært å ha vindmøller i hav-horisonten som på fjelltoppene, men hvis man kan få kostnadene ned så kan turbiner ute til havs være et viktig svar på hvordan man skal lever strøm inn til land over hele verden.