Denne fargen gjør deg mer attraktiv

Fargedesigner Dagny Thurmann-Moe forteller at fargen rød blant annet representerer sensualitet, styrke og kraft, men også fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av høsten skal fargedesigner Dagny Thurmann-Moe lære oss mer om farger, og hvordan vi kan bruke disse både inne, ute og på oss. Under torsdagens God morgen Norge-sending startet vi friskt med rødt.

Ifølge Thurmann-Moe er rødt den fargen som mennesker over hele verden har et sterkt forhold til, og mange av de samme assosiasjonene til.

– Ofte er det kulturelle forskjeller mellom assosiasjonene til de forskjellige fargene, mens det med rødt er ganske likt overalt. Det er den fargen vi har forsket mest på, og den påvirker oss i veldig stor grad, forteller hun til God morgen Norge.

Derfor bør du velge rødt

Thurmann-Moe forteller videre at fargen er den sterkeste fargen i fargesirkelen, og at det har blitt forsket på rødt i mange år over hele verden. Ifølge hun er konklusjonene de samme hver gang:

RØDTONER: Fargedesigneren Thurmann-Moe forteller at denne fargen fungerer godt i denne leiligheten, da leiligheten har et høyt tak og mye lys. Foto: Pure Orginial Paint, Margaret M De Lange
RØDTONER: Fargedesigneren Thurmann-Moe forteller at denne fargen fungerer godt i denne leiligheten, da leiligheten har et høyt tak og mye lys. Foto: Pure Orginial Paint, Margaret M De Lange

Fargedesigneren forklarer at vi tror at temperaturen i rommet er varmere på grunn av denne fargen, og at den gjør noe med stemningen. Fargen representerer også styrke, selvsikkerhet, kraft, sensualitet, seksualitet, kjærlighet og romantikk, men også fare.

– Kvinner og menn i rødt fremstår som mer attraktive, og mannen føler han har mer å vinne når hun er kledd i rødt, sier hun og legger til:

– Man blir mer avslappet og sosial i et rom farget i rødt. Man spiser også mer mat.

I tillegg er rødt den eneste fargen som blir til andre farger i lysere og mørkere nyanser, ifølge Thurmann-Moe, som forklarer at lyserødt er rosa og mørkerødt for eksempel er burgunder.

Styr unna soverommet

Men selv om fargen kan gi mange positive effekter, skal fargen brukes med omhu, særlig på vegger innendørs.

– Hvis du har en veldig sterk rød-rosa farge i stua, kan det føles veldig intenst over tid. Men samtidig er det viktig å huske på at rødt er mye mer enn en knallrød farge. Den kan tolkes på veldig mange forskjellige måter og det kan også være terrakotta og en blek, nærmest beige farge.

Hun anbefaler derfor å velge en nyanse som passer til arkitekturen, altså hvordan rommet ser ut og hvordan takhøyden er. Store vinduer og mye lys kan også påvirke fargevalget.

– Hva med soverommet, kan det være rødt?

– Nei, det ville jeg ikke ha gjort. Det kommer jo an på hvilken nyanse man velger, men det er en intens farge og vi vet at andre farger er bedre for søvnen, sier hun.

Lang historie

Thurmann-Moe forklarer at rødt, sammen med gult, er de eldste fasadefargene vi har brukt i Norge, og at disse to fargene derfor har lange historiske referanser.

– Rød- og gultonene har dominert bybilde i mange hundre år, og kulturhistorisk sett er det en av de viktigste fargene for norske omgivelser, sier fargedesigneren.

Hun tror at årsaken til at vi har brukt disse fargene gjennom så mange år, er fordi dette er farger som forsvinner fra naturen vår i vinterhalvåret.

FREMTIDEN?: Thurmann-Moe var med på fargedesignet på denne skolen. Hun tror at flere bygg kommer til å bli mer fargerike med tiden. Foto: Planforum arkitekter, Eli Haugen Sandnes og KOI Fargestudio
FREMTIDEN?: Thurmann-Moe var med på fargedesignet på denne skolen. Hun tror at flere bygg kommer til å bli mer fargerike med tiden. Foto: Planforum arkitekter, Eli Haugen Sandnes og KOI Fargestudio

– Vi har et blått lys og naturen vår blir grå. Vi mangler da rødt og gult fra fargesirkelen, og det er de fargene som gir oss energi. Det er en av de viktigste grunnene til at rødt har vært så populært på fasader, sier hun.

Fargedesigneren innrømmer at hun grøsser over de mange fasadene i Norge, som de siste 20 årene har fått fargene hvit, grått og sort.

– Det er sterilt, ikke spesielt hyggelig og det ser nitrist ut på vinteren. Samtidsarkitekturen kler fargene veldig godt, men det har ikke vært «hipt». Når det er sagt er det en endring på gang, forteller Thurmann-Moe.