JOKER: Partileder Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet ligger på vippen i mange kommuner.
JOKER: Partileder Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet ligger på vippen i mange kommuner. Foto: Wold, Ole Martin

TV 2-PROGNOSE:

Senterpartiet på vippen i mange store kommuner

Trygve Slagsvold Vedums lokale partifeller kan bli jokeren i mange kommuner etter valget, viser TV 2s ferske prognose

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prognosen er laget av TV 2 på tall fra den nasjonale kommunevalgmålingen fra Kantar TNS laget for TV 2, publisert onsdag kveld.

Målingen viste at Frp og MDG er vinnerne, mens Senterpartiet og Høyre er taperne. De fleste intervjuene er gjort etter det foreløpige klimakset i bomstriden søndag.

Rødt i hovedstaden

TV 2s prognose viser at det ligger an til fire nye år for Raymond Johansen i Oslo.

Byrådet som består av Ap, SV og MDG er fortsatt avhengig av støtte fra Rødt.

Prognosen viser at Rødt, SV og MDG samlet kan bli større enn Arbeiderpartiet i hovedstaden.

Bom i Bergen og Stavanger

I Bergen er byrådet, som består av Ap, KrF og Venstre, langt fra flertall.

TV 2s prognose viser at Folkeaksjonen nei til mer bompenger er på vippen mellom de rikspolitiske blokkene.

Dersom Arbeiderpartiet får med seg SV, MDG og Senterpartiet vil de sammen med KrF og Venstre ha et knapt flertall i Bergen uten Rødt.

I Stavanger ligger ingen av de rikspolitiske blokkene an til flertall. På TV 2s prognose havner Folkeaksjonen nei til mer bompenger på vippen.

Rødt i Trondheim

i Trondheim ligger den rikspolitiske venstresiden med ordfører Rita Ottervik (Ap) an til å beholde flertallet.

TV 2s prognose viser at Arbeiderpartiet ligger an til flertall sammen med Rødt og SV pluss Senterpartiet eller De Grønne.

De siste fire årene har Ottervik styrt på en bred allianse der også sentrumspartiene har inngått.

Andre store kommuner

I Bærum og Asker ligger den borgerlige blokken an til å beholde flertallet,

Demokratene havner på vippen mellom de rikspolitiske blokkene i Kristiansand. Etter forrige valg samarbeidet Høyre, KrF, Frp, PP, Demokratene og Sp. Gjør de det igjen ligger de an til flertall.

I Drammen får ingen av de rikspolitiske blokkene flertall, men regjeringspartiene vil kunne få flertall enten med Senterpartiet eller den lokale bomlisten.

I Lillestrøm viser TV 2s prognose at Senterpartiet havner på vippen mellom de rikspolitiske blokkene.

I Fredrikstad er det flertall for venstresiden, mens FNB havner på vippen mellom blokkene i Sandnes. Her samarbeider imidlertid Frp i dag med Ap, Sp og SV som ligger an til å beholde flertallet.

I Tromsø viser prognosen et knapt flertall for venstresiden, også selv om Senterpartiet skulle velge å samarbeide med de borgerlige partiene.

I Ålesund viser TV 2s prognose at Senterpartiet havner på vippen mellom de rikspolitiske blokkene. Men regjeringspartiene vil kunne få flertall med støtte fra Pensjonistpartiet og De Kristne, eller den lokale Ålesundslista og et av de andre partiene.

I Sandefjord ligger det an til flertall for regjeringspartiene, mens Senterpartiet havner på vippen i Nordre Follo.

I Sarpsborg ligger det an til flertall for venstresiden,. Etter valget i 2015 samarbeidet Ap, SV, Sp, KrF og MDG. De ligger an til klart flertall om de samarbeider igjen.

Senterpartiet ligger på vippen i Tønsberg på TV 2s prognose. I 2015 samarbeidet Høyre, Frp, KrF, og MDG, de har ikke flertall på prognosen.

I Skien er Senterpartiet, FNB og lokale lister på vippen mellom de rikspolitiske blokkene. I 2015 samarbeidet Ap, KrF, SV, Sp, V, Rødt og MDG som ligger an til klart flertall.

I Bodø er Senterpartiet på vippen mellom blokkene. I 2015 samarbeidet Ap, SV, KrF, MDG og Rødt som har flertall å prognosen. Det er flertall for venstresiden i Moss.

I Larvik havner Senterpartiet på vippen mellom de rikspolitiske blokkene, mens Senterpartiet eller Pensjonistpartiet er på vippen i Arendal.

I Indre Østfold er Senterpartiet også på vippen mellom riksblokkene.

I Karmøy er det flertall for regjeringspartiene, mens det ligger an til flertall for venstresiden i Lørenskog. I Ullensaker er Senterpartiet på vippen mellom blokkene.

I Haugesund viser prognosen flertall for regjeringspartiene og Pensjonistpartiet.

I Øygarden kan regjeringspartiene få flertall sammen med FNB.

I Porsgrunn er det flertall for venstresiden, mens Senterpartiet er på vippen i røde Ringsaker, som er landets 30. mest folkerike kommune.

Om TV 2-prognosen

TV 2-prognosen er basert på nasjonale tall fra kommunemålingen Kantar TNS har laget for TV 2, publisert 21. august.

I de 30 mest folkerike kommunene etter vedtatte sammenslåinger fra 2020 har TV 2 regnet på hvordan et nasjonalt valgresultat ville slått ut. Vi har tatt utgangspunkt i nasjonale blokker, men også beregnet hvordan resultatet slår ut for partier som samarbeidet lokalt etter valget i 2015.

Modellen er den samme som ble benyttet foran kommunevalget i 2015. Den er justert for hvor partiene stiller til val, og justeres løpende for lokale forhold frem mot kommunevalget i september.