Fire smakfulle retter laget av tørt brød

Karen Elene Thorsen, bedre kjent som @fattig.student på Instagram, viser hvordan man enkelt kan lage fullverdige og smakfulle måltider av gamle rester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med suksess på Instagram gir Karen Elene Thorsen ut bok: Fattig student – 20 ukemenyer for under 250 kroner. Boken er per dags dato Norges mest solgte og er allerede utsolgt.

Karen deler fire oppskrifter på hvordan du kan bruke opp brød – som er den matvaren det kastes mest av – med God morgen Norge.

Pull apart-brød

Dette er en perfekt siderett til salater eller supper!

  • 1/2 brød
  • 100 gram
  • 5 ss olivenolje
  • 1 hvitløksfedd
  • salt og pepper
  1. Finhakk hvitløk og tilsett det i en liten bolle med olivenolje, salt og pepper.
  2. Kutt opp brødet i terninger, men pass på å kutte gjennom bunnen. Hell oljeblandingen ned langs sprekkene i brødet, og strø deretter revet ost mellom sprekkene.
  3. Stekes midt i ovnen på 200 grader i cirka 15 minutter. Serveres rett fra ovnen.

Brødkrutonger

Krutonger kan brukes i alt fra salater til supper, eller bare spises som de er. Disse er perfekt å lage for å unngå at brødet havner i søpla.

  • tørt brød
  • olivenolje
  • salt og pepper
  1. Kutt opp brødet i terninger og legg dem på et stekebrett med bakepapir.Hell over litt olivenolje, salt og pepper og bland sammen.
  2. Stekes midt i ovnen på 200 grader i cirka 15 minutter, til brødkrutongene begynner å bli gylne. Avkjøles på rist og oppbevares i en boks med lokk.

Arme riddere

Her er det supert å bruke tørt brød, da brødskivene uansett vil bli saftige og gode etter å ha blitt dyppet i røren.

  • 3-4 brødskiver
  • 1 egg
  • 1 dl melk
  • 1 klype salt
  • kardemomme og kanel (kan sløyfes)
  • smør til steking
  • frukt, bær eller syltetøy til topping
  1. Bland sammen egg, melk, salt, kardemomme og kanel i en bolle. Dypp brødskivene i røren.
  2. Stek brødskivene i en stekepanne på middels varme til brødskivene har blitt brune på begge sider.
  3. Server med det du har av frukt, bær eller syltetøy.

Griljermel

Karen oppfordrer til å lage eget griljermel hjemme framfor å kjøpe det – her kan du rette både lommeboken og miljøet.

  • Tørt brød
  1. La brødet tørke helt ved å la det ligge på kjøkkenbenken et døgn, eller ved å steke det i ovnen på 120 grader i cirka 20 minutter.
  2. Bruk et rivjern til å raspe opp brødet. Tilsett brødsmulene i et gladd med lokk, og bruk det til for eksempel tilslørte bondepiker, fiskegrateng eller panering av kjøtt og fisk.
KAST MINDRE: Kristin Elene Thorsen bruker 200 kroner på mat i uken. Foto: TV 2
KAST MINDRE: Kristin Elene Thorsen bruker 200 kroner på mat i uken. Foto: TV 2