ENDRET TONE: Lars Løkke Rasmussen besøkte Det hvite hus som Danmarks statsminister i mars 2017. Nå retter han skarpe ord mot USAs president Donald Trump.
ENDRET TONE: Lars Løkke Rasmussen besøkte Det hvite hus som Danmarks statsminister i mars 2017. Nå retter han skarpe ord mot USAs president Donald Trump. Foto: Andrew Harnik

i Nato-krangel med Danmark:

Donald Trump får refs av tidligere statsminister

Onsdag kveld gikk Trump hardt ut mot Danmarks bidrag til Nato-samarbeidet. Det liker landets tidligere statsminister dårlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er dårlig stemning mellom USAs president Donald Trump og Danmark om dagen.

Nylig avlyste Trump sitt planlagte besøk til landet som følge av at statsminister Mette Fredriksen ikke vil diskutere et salg av verdens største øy, Grønland.

– Unnskyld!

Onsdag kveld gikk Trump hardt ut mot danskenes bidrag i Nato-samarbeidet.

– Danmark bidrar bare med 1,35 prosent av bruttonasjonalprodukt på Nato. De er et rikt land, og burde vært på to prosent. Vi beskytter Europa, og fortsatt skyter bare åtte av de 28 Nato-landene inn to prosent. USA ligger mye høyere, skriver han på Twitter.

– På grunn av meg, har disse landene godtatt å betale hundre milliarder dollar mer, men det er fortsatt mye mindre enn hva de burde betale for den fantastiske militære beskyttelsen de får. Unnskyld! fortsetter han i en ny melding.

Reagerer

Det får Danmarks tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen til å reagere.

– Som jeg fortalte deg på Natos toppmøte i Brussel i fjor, vi har proporsjonelt lidd de samme tapene i Afghanistan som USA. Vi står alltid beredt – så vi vil ikke akseptere at vår villighet til å bidra til forsvaret kun omhandler prosenter, svarer han.

Rasmussen har tidligere stilt seg spørrende til nyheten om at Trump vil kjøpe Grønland.

– Det må være en aprilsnarr-spøk, skrev han på Twitter etter at nyheten ble kjent.