SAMTALER: USAs utenriksminister Mike Pompeo (venstre) ønsker å styrke sikkerhetssamarbeidet i Arktis.
SAMTALER: USAs utenriksminister Mike Pompeo (venstre) ønsker å styrke sikkerhetssamarbeidet i Arktis. Foto: Nicholas Kamm

USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland

USAs utenriksminister Mike Pompeo har med sin danske kollega Jeppe Kofod snakket om å styrke sikkerhetssamarbeidet i Arktis – inkludert Grønland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Telefonsamtalen mellom utenriksministrene ble gjort i kjølvannet av at USAs president Donald Trump avlyste statsbesøket til Danmark, opplyser talsmann i det amerikanske utenriksdepartementet Morgan Ortagus til Reuters.

Trump avlyste besøket til Danmark 2. og 3. september fordi statsminister Mette Frederiksen ikke ønsket å diskutere salg av Grønland. Besøket er utsatt på ubestemt tid.

– Utenriksministeren uttrykte verdsettelse for Danmarks samarbeid som en av USAs allierte og Danmarks bidrag til å møte de felles globale sikkerhetsprioriteringene, sier Ortagus og fortsetter:

– Utenriksministeren og Kofod snakket også om å styrke samarbeidet med Danmark – inkludert Grønland – i Arktis.

Etter telefonsamtalen med Pompeo skriver Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod på Twitter at en «ærlig, vennlig og konstruktiv samtale» bekrefter et «sterkt bånd» mellom landene.

– USA og Danmark er nære venner og allierte med en lang historie og aktivt engasjement over hele kloden, skriver Kofod og forteller at de avtalte å holde kontakten om tema som er av felles interesser.