ª«KUNNE BARE SAGT NEI»: Trump finner seg ikke i måten Mette Frederiksen har avslått hans ønske om å kjøpe Grønland på.
ª«KUNNE BARE SAGT NEI»: Trump finner seg ikke i måten Mette Frederiksen har avslått hans ønske om å kjøpe Grønland på. Foto: Kevin Lamarque

Trump om Frederiksen: – Vemmelig

Danmarks statsminister sa at de ikke vil selge Grønland til USA. Det finner ikke Donald Trump seg i.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment.

Det sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen da det ble kjent at Donald Trump skulle være interessert i å kjøpe Grønland.

Hun la til at ideen var «absurd».

Lenge ble det spekulert i hvorvidt det hele var ment alvorlig. I dag fikk i alle fall saken ekte konsekvenser.

President Donald Trump bestemte seg for å avlyse sitt planlagte stasbesøk til Danmark om to uker. På Twitter begrunnet han avgjørelsen med at besøket ikke var nødvendig om Grønland ikke er til salgs.

– Danmark er et veldig spesielt land med et utrolig folk, men basert på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, vil jeg utsette møtet som var planlagt om to uker til en annen gang, skrev presidenten.

– Vemmelig

Senere har det kommet fram at Trump har karakterisert Frederiksen i noen langt mindre generøse ordlag.

Ifølge blant andre CNN-reporter Daniel Dale, som dekker Trump tett og er kjent for å faktasjekke presidentens utspill, skal Trump ha kalt Frederiksens avslag som «nasty» og «inappropriate» – «vemmelig» og «upassende» på norsk – og skal ha sagt at han ikke finner seg i å bli snakket til på den måten.

Trump sa til presse at Frederiksen bare kunne sagt nei. Han reagerte spesielt på at Frederiksen kalte ideen «absurd».

– De kunne bare sagt at de ikke vil snakke om det, sa han.

Presidenten kommenterte saken for reportere foran Det hvite hus onsdag ettermiddag.

– Overrasket og lei meg

Mette Frederiksen selv kommenterte det avlyste statsbesøket tidligere onsdag. Da sa statsministeren at hun var skuffet over at presidenten ikke vill komme.

– Vi har sett fram til å markere båndet mellom USA og Danmark. De er vår nærmeste og viktigste allierte, sa Frederiksen til et samlet pressekorps.

Les også: Trump avlyser møte med Danmark: – Han er et barn

Det var Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen som var først ute mandag, og sa det var uaktuelt å selge Grønland. Den posisjonen støtter Frederiksen, men bedyret at det ikke er krise for forholdet mellom Danmark og USA.

– Jeg er selvsagt enig med Kim Kielsen, men dette endrer ikke det gode samarbeidet mellom USA og Danmark, sa stasministeren.

På spørsmål om hva hun synes om at Trump hevder Danmarks motvilje mot å selge Grønland er årsaken til at han avlyser besøket, var statsministeren varsom.

– De er vår viktigste allierte, og de er velkommen i fremtiden, sa hun.

Sent onsdag sier Frederiksen til dansk TV 2 at hun ikke vil innlede en ordkrig med Trump.

– Jeg synes vi skal holde fast ved at det er den amerikanske presidenten som har meldt avbud, sier hun til TV-stasjonen.

– Fornærmer hele landet

Trump har beskrevet en eventuell overtakelse av Grønland som et eiendomskjøp. Han får kritikk fra flere hold etter avlysningen. Rufus Gifford, som er tidligere ambassadør for USA i Danmark, ber Grønland og Danmark om unnskyldning.

– Han ba dronningen om en invitasjon til et statsbesøk. Hun inviterte ham. Han takket ja. På slottet har de ventet på ham i flere uker. Danmark og Grønland avfeier hans fåfengte prosjekt. Han fornærmer hele landet. Han er et barn, tvitrer Gifford.