USA: Migrantbarn kan holdes innesperret på ubestemt tid

President Donald Trumps administrasjon har besluttet å fjerne begrensningen på hvor lenge migrantbarn kan holdes innesperret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhetsdepartementet (DHS) kunngjorde onsdag at tidsbegrensningen på 20 dager skal oppheves. Denne tidsbegrensningen har stått siden 1997.

De nye retningslinjene blir implementert om 60 dager. Da blir det ingen begrensning på hvor lenge barn som har blitt tatt inn i USA av sine foreldre, kan bli holdt igjen.

Hensikten med endringen er å dempe migrantenes forventninger om at de vil bli sluppet fri etter å ha blitt anholdt av amerikanske grensemyndigheter, og dermed forsvinne inn i landet og oppholde seg der på ulovlig vis, opplyser presidenten.

– For å beskytte disse barna fra misbruk, og for å stanse denne ulovlige strømmen, må vi tette disse smutthullene. Dette er en hastesak av humanitær nødvendighet, sier Trump.

DHS' fungerende leder Kevin McAleenan viser til det han kaller utfordringen ved at «en uhørt strøm av familier» har tatt seg over grensen fra Mexico i år. Flesteparten av dem kommer fra Mellom-Amerika.

Endringen setter ny standard for hvordan familier ivaretas. De blir holdt samlet i forvaring mens de venter på at deres asylsøknader blir behandlet, uttaler McAleenan.

McAleenan sier også at lokalene der familier skal holdes igjen, er «fundamentalt annerledes» enn lokalene som har blitt kritisert for å være overbefolket og i dårlig forfatning. Blant annet skal samfunnshus, klasserom, bibliotek og fotballbaner tas i bruk, forklarer han.