DRAMA: Trine Skei Grande har fått med seg en helt ny skisse til de andre partiene.
DRAMA: Trine Skei Grande har fått med seg en helt ny skisse til de andre partiene. Foto: Håkon Mosvold Larsen

venstre-kilder:

Skei Grande vil presentere en ny skisse for partilederne

TV 2 får bekreftet av en regjeringskilde at Venstres stortingsgruppe og ledelse har laget en helt ny skisse som skal forelegges de andre partilederne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opplysningene bekreftes av flere i partiet.

Venstres stortingsgruppe har i over tre timer vært samlet til et ekstraordinært møte om bompenger.

– Dette er første gang jeg har fått sett hele skissen Frp og Siv Jensen la frem i helgen. Den får terningkast 1, for dem som er opptatt av miljø og byluft, sa Abid Raja til TV 2 etter møtet.

Siv Jensen har allerede slått fast at de anser forhandlingene som avsluttet.

KrF skal ifølge TV 2s kilder gått med på å gå videre med skissen, men det var flere punkter de ønsket å justere. Da Venstre sa nei til hele skissen, skal Siv Jensen ha reagert kraftig og kalte deretter inn sitt landsstyre til møte.

Frp-kilder beskriver en situasjon der de opplever at Venstre har trenert forhandlingene bevisst.

SE VIDEO: – Et drama det er lenge siden vi har sett i norsk politikk

Ifølge kilder er er dette noen av punktene i skissen Frp sa ja til søndag.

  • Det statlige bidraget til finansieringen av bypakkene i de store byene, øker fra 50 til 70 prosent. Dette koster rundt 1 milliard i året. Totalt 10 milliarder over 10 år. Halvparten av økningen skal gå til kollektivprosjekter og samtidig skal det brukes midler til bompengereduksjoner,. Etter det TV 2 forstår er den summen problematisk for Venstre.
  • Sletting av bompengegjeld på syv milliarder på 10 år. Mange av disse prosjektene ligger i Distrikst-Norge og disse pengene skal være de minst problematiske for partene.
  • Fire milliarder i ekstraordinære kollektivsatsing på 10 år.
  • I skissen ligger et krav om at byene innfører en egenandel på 20 prosent ved bygging av kommune- og fylkesveier.
  • Nullvekstmålet omtales også i avtaleteksten. Det står at målet skal videreutvikles. Etter det TV 2 forstår tolker Frp formuleringen som at man skal gå fra at man måler utslipp og ikke biltrafikk i nye byvekstavtaler.
  • Rushtidsavgiften på Nord-Jæren fjernes hvis det er et ønske lokalt. I Rogaland har dette vært en sentral del av valgkampen så langt.
  • Det åpnes ikke for veiprising.
  • Det innføres en bompause på tre timer i de store byene. Bilistene skal bare betale for bompenger en gang i løpet av tre timer. Løsningen lanserte Høyre i Oslo og Bergen før sommeferien.