Guro Fostervold Tvedten gikk på en skikkelig smell – så reddet terapeuten henne

GOD SOMMER NORGE (TV 2): Etter å ha blitt oppsagt som programleder i Viasat i 2016, gikk Guro Fostervold Tvedten gjennom en tøff periode. Nå ønsker hun å hjelpe andre – sammen med terapeuten som reddet henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha jobbet som sportsjournalist i TV 2 i 13 år, ble Fostervold Tvedten (45) headhuntet til Viasat i 2012. Etter fire år som programleder i kanalen ble hun sagt opp som følge av nedbemanning. Saken ble tatt til retten, og etter flere forhandlinger kom partene til enighet.

Nå letter hun på sløret om hvordan denne tiden preget henne.

– Jeg gikk på en skikkelig smell, og etter en ganske lang stund der jeg trodde jeg kunne «deale» med dette alene, hørte jeg om Caspar, og kom til han som klient.

Vanskelig å skulle søke hjelp

Det tok noen måneder før hun tok kontakt med psykoterapeut Caspar Seip (68). Han er en person som mange offentlige personer har søkt hjelp hos.

– Jeg synes det satt langt inne å skulle gå til en terapeut og åpne seg så mye som man bør når man skal få noe ut av det. Jeg har fikset meg selv hele livet, så det føltes ut som et kjempestort steg for meg, forteller hun åpenhjertlig til God sommer Norge.

Fostervold Tvedten mener at psykologi og terapi fremdeles kan være et tabubelagt tema i samfunnet.

– Jeg tror absolutt det fremdels kommer med en viss grad av stigma – at andre antar at man er psykisk syk. Men de fleste er ikke det. Man går på en smell – noen bruker alkohol, sex, trening eller jobb for å prøve å takle det.

– Det er mange måter å håndtere livet på når det går skeis. Men det mest fruktbare er å prate med noen om det, sier hun.

Møtet med denne mannen endret livet til journalisten.

STØTTE: Håndballspiller Håvard Tvedten og Guro Fostervold Tvedten har vært gift i ti år. Guro har tidligere uttalt at hun har fått mye støtte fra familien i den tøffe tiden etter oppsigelsen.
STØTTE: Håndballspiller Håvard Tvedten og Guro Fostervold Tvedten har vært gift i ti år. Guro har tidligere uttalt at hun har fått mye støtte fra familien i den tøffe tiden etter oppsigelsen. Foto: NTB scanpix / Peder Gjerse

– Jeg skjønte umiddelbart at den mannen har så mange gode refleksjoner og gode måter å snakke om det å være menneske på. Jeg hadde en todelig i møtet med han som klient – for jeg snakket om meg selv, men samtidig satt jeg ved siden av og fikk med meg dette i et slags metaperspektiv, forklarer Guro.

Hun forteller at han hjalp henne med å forstå hvordan man kan takle det å ha det dårlig. Han ga henne verktøyene hun trengte for å komme seg videre.

Fra klient til venn

Hun gikk til Seip i litt over et halvt år. Men de følte begge en kontakt utover det profesjonelle forholdet de hadde hatt til da.

– Han er en veldig fascinerende mann. Han er velformulert og sanseskarp, forteller hun.

Da Guro var med på innspillingen av årets sesong av 71° nord kan hun fortelle at tankene stadig gikk til alt hun ønsket å fortelle til Caspar – om hvordan hun brukte de tingene han hadde lært henne.

– Da jeg dro på 71° nord hadde jeg avsluttet terapirelasjonen. Og da jeg kom tilbake ville jeg bare møte han. Også har vi aldri slutta å prata etter det. Vi har funne hverandre på en merksnodig måte når vi er så ulike i kjønn, alder og alt, sier hun.

«Hvordan bli god på å ha det dårlig»

Fostervold Tvedten er full av lovord om 68-åringen, som hun nå omtaler som en god venn.

– Da vi begynte å møtes etter at jeg sluttet å gå til han som klient, fikk jeg ikke nok av det han snakka om. Det var så viktig og fint, og ga så mye mening, utbroderer hun.

– De som kommer til han er folk som må håndtere livets opp og nedturer. Jeg opplevde det mennesker gjør – man går på en smell, og hvordan skal man håndtere det? Vi har en setning som vi sier hele tida: «Hvordan kan vi bli god til å ha det dårlig».

Psykoterapeuten er heller ikke blyg når det kommer til å beskrive Guro. Overgangen fra klient-forhold til vennskap var helt naturlig i følge han.

– Det var en umerkelig overgang fordi vi hadde det så spennende og interessant sammen. Hun er en inderlig interessert og engasjert person som jeg føler tilit til, sier han varmt.

Starter felles podcast

Guro og Caspar kjent hverandre i omtrent to år nå. De har stadig lange, dype samtaler om hvordan man håndterer livet. Nå har de funnet ut at de ønsker å dele dette i podcastform.

UTVIKLET VENNSKAP: Guro utviklet et tett vennskap med psykoterapauten sin Caspar Seip. – Vi har funne hverandre på en merksnodig måte når vi er så ulike i kjønn, alder og alt, sier hun. Foto: Privat
UTVIKLET VENNSKAP: Guro utviklet et tett vennskap med psykoterapauten sin Caspar Seip. – Vi har funne hverandre på en merksnodig måte når vi er så ulike i kjønn, alder og alt, sier hun. Foto: Privat

– Jeg har et sånt prinsipp om å si ja når folk foreslår noe. Jeg fant ut ganske sent i livet at livet blir mye morsommere når man sier ja til ting som man ikke har lyst til, forteller Caspar lattermildt om da Guro først lanserte ideen om en felles podcast.

De to ønsker å gi alle verktøyene man trenger for å håndtere livet, og hjelpe folk til å bli god på å ha det dårlig.

– Det snakker vi mye om. Alt dette handler om at jeg opplevde en livskrise, men dette er noe som andre kan få noe ut av. Dette er podden der folk som kanskje ikke tørr å gå i terapi kan få hjelp. Det er jo tabubelagt. Her kan folk få sitte i fred og mak, og lytte på hvordan man kan komme ut av en kjip situasjon, forklarer Guro.

Blir personlige

De vil begge dele mye fra privatlivet sitt i podcasten, som har fått navnet «Guro & Guru».

– Jeg blir personlig, det gjør jeg alltid ovenfor klientene mine. Det skaper tillit hos de fleste og skaper fruktbare samtaler. Formålet er at folk skal bli berørt og kjenne seg igjen, forteller Caspar.

– Jeg henviser aldri til vitenskap, jeg sier bare hvordan jeg har erfart det, legger han til.

– Målet er at folk skal se at det folk sliter med og synes er vanskelig, er veldig gjenkjennbart for de fleste av oss, utfyller Guro.

Hun er selv på et mye bedre sted i dag, enn det hun var i 2016. Mye takket være sitt nye vennskap.

– Det går utrolig bra med meg. Jeg lager en podcast som ikke har en krone inntekt så langt, og likevel føles det som det mest meningsfylte jeg har gjort i hele mitt liv. Så det sier sitt. Jeg er supertakknemlig for at jeg har fått møte Caspar og at han vil lage podcast, forteller 45-åringen varmt.

Ved spørsmål om hva oppsigelsen og tiden etter har lært henne, tar Guro en lang pause.

– Jeg har lært at ved å gå tett innpå ting som føles ubehagelig kan det veldig lett skje at du oppdager at du har ressurser, evner og talent som du kanskje ikke er så klar over.

– Det har åpnet nye dører, som føles intuitive, men som har vært lukket for meg til nå, forteller 45-åringen.

Se alt av God sommer Norge når som helst på TV 2 Sumo!