Sykepleieren Isabell fikk kommunen til å snu:

– Hvorfor skal vi ta støyten for at kommunen skal tjene penger?

AUSTEVOLL/HORDALAND (TV 2): Den første kommunen i Norge som privatiserte all eldreomsorg har nå snudd. Nå tar kommunen over driften igjen, etter press fra sykepleier og lokalpolitiker Isabell Halstensen Heggen (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2013 privatiserte øykommunen Austevoll i Hordaland driften av sykehjemmet.

Den da Frp-styrte kommunen var først i Norge med sette all eldreomsorgen ut på anbud.

– Drøye seks måneder etter at vi hadde lagt ned et sykehjem og slått sammen to soner, ble det bestemt at vi skulle ut på anbud. Det var et sjokk og det gikk veldig fort, sier sykepleier Isabell Halstensen Heggen (44) til TV 2.

– Det gikk hardest utover mine kolleger hjelpepleierne og ufaglærte, som fikk dårligere vilkår når det gjaldt pensjon. Det gikk utover velferdsgodene til alle ansatte og da våknet det noe i meg; hvorfor skal vi lavtlønte kvinner bære denne gevinsten for kommunen? fortsetter hun.

Vant frem

Isabell bestemte seg for å engasjere seg politisk, og kom inn i kommunestyret for Arbeiderpartiet.

  • Rekommunalisering er ordet som brukes om at kommuner som tidligere har konkurranseutsatt velferdstjenester, tar dem tilbake i kommunal regi.
  • Etter valget i 2015, har flere kommuner vedtatt å rekommunalisere tjenester.

Kilde: Organisasjonen For velferdsstaten

– Jeg opplevde det som urettferdig og det var det som fikk meg til å engasjere meg. Vi hadde ikke noen innflytelse, så nå har jeg jobbet det jeg kan for å få kommunen til å snu, sier hun.

Tidligere i år, da kommunen skulle ta en ny vurdering om fortsatt anbudskonkurranse eller kommunal drift, ble det vedtatt at kommunen skulle slutte med anbud.

Tre av fem partier stemte for at kommunen skulle ta over driften igjen.

– Ikke et nederlag

Høyre-ordfører i kommunen, Morten Storebø, mener det er mer praktisk og mindre byråkratisk at kommunen styrer alt.

HØYRE-ORDFØRER: Ordfører i Austevoll, Morten Storebø.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
HØYRE-ORDFØRER: Ordfører i Austevoll, Morten Storebø. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– På denne måten samler vi all drift under samme tak og har kontroll på alle deler av omsorgskjeden i kommunen, sier Storebø.

Ordføreren mener at rekommunaliseringen i kommunen ikke er et politisk nederlag.

– På ingen måte, dette er en seier for grundige prosesser, sier Storebø.

– Det er ikke slik at vi Høyre-politikere er ideologisk forpliktet til å konkurranseutsette alt. Vi får bestemme selv, og i denne saken er ikke dette så politisk sensasjonelt, sier Storebø til TV 2.

Se debatten mellom Storebø og Frps ordførerkandidat Renate Møgster Klepsvik:

Syv millioner dyrere

I sakspapirene til vedtaket i kommunen, anslås det at det vil være rundt syv millioner kroner dyrere å ha hele omsorgssektoren under kommunal drift, i stedet for privat. Det er særlig på grunn av pensjonsutgifter. Tallet er imidlertid usikkert fordi tilbudet er utvidet de siste årene.

Isabell Halstensen Heggen er lettet over vedtaket som ble gjort.

– Det er en kjempeseier for Arbeiderpartiet og mange av de ansatte på sykehjemmet. Jeg hadde ikke trodd at vi skulle få det til, sier hun.

Sykepleieren mener at rekommunaliseringen vil være positivt for den videre driften av helse- og omsorgstjenester i kommunen.

– Nå blir kompetansen samlet og vi får en mer fleksibilitet i driften til kommunen. Til nå har vi hatt en kontrakt som fører til ekstra kostnader for kommunen ved endrede behov, som for eksempel overbelegg, sier hun.

– I stedet for at kommersielle aktører skal profitere på slike tjenester, kan det gå tilbake til felleskapet, mener Heggen.

Fem kommuner har snudd

I løpet av de siste fire årene er det flere kommuner som har vedtatt å slutte med anbud.

En oversikt TV 2 har fått fra organisasjonen For velferdsstaten, viser at før valget i 2015 var det ni kommuner som hadde til sammen 24 konkurranseutsatte sykehjem.

I løpet av valgperioden har fem store kommuner vedtatt å slutte med anbud (Oslo, Bergen, Moss, Askøy og Austevoll). Os kommune i Hordaland har rekommunalisert som følge av at kommunen vant anbudet. Stavanger kommune har begrenset anbudskonkurransen til å gjelde kvalitet.

To kommuner, Asker og Bærum har fortsatt med anbud, ifølge oversikten.

Se mer om saken i Valgstudio mandag klokken 21.15 på TV 2.