FREMSYNT? Thomas Ambrosius Pedersen skrev denne aprilsnarr-artikkelen i 2008.
FREMSYNT? Thomas Ambrosius Pedersen skrev denne aprilsnarr-artikkelen i 2008. Foto: Privat/Skjermdump fra B.T.

«forutså» Grønland-salg i 2008:

– Dette er jo min gamle aprilsnarr!

For elleve år siden skrev Thomas Ambrosius Pedersen en satireartikkel som nå er blitt svært relevant igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyheten om at Donald Trump ønsket å kjøpe Grønland fra USA har skapt overskrifter verden rundt.

Danskene gikk raskt ut og nektet for at et salg var aktuelt, og statsminister Mette Frederiksen har blant annet kalt forslaget for «absurd».

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Aprilsnarr

Danskenes tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen mente at det hele måtte være en spøk

– Det må være en aprilsnarr-spøk, skrev han på Twitter etter nyheten om at Trump ønsket å kjøpe verdens største øy, kom ut.

Og en aprilsnarr er faktisk akkurat det det er.

Allerede i 2008 skrev nemlig den danske journalisten Thomas Ambrosius Pedersen en noe fremsynt aprilsnarr-sak i Metroxpress, nåværende B.T., om at Grønland var solgt til USA.

Det var B.T. som først fant frem oppslaget fra arkivet sitt.

Krevende prosess

Han forteller at idéen kom på et tidspunkt hvor Danmark og Grønland var i gang med forhandlinger for at Grønland skulle gå over til et selvstyre.

– I den prosessen kom det en uttalelse fra landsstyreformannen på Grønland, Hans Enoksen, om at grønlenderne var i gang med å lage en grunnlov for Grønland. Det ville betydd at Grønland løsrev seg helt fra Danmark og det ble danske politikere veldig opprørt over, sier han til TV 2.

Dette skjedde i 2007 og Ambrosius Pedersen og kollegene begynte å drodle rundt å lage noe humoristisk ut av konflikten.

– Så kom vi på: «Hvorfor ikke bare selge hele greia til USA?». De kunne bruke øya til sitt missilskjold og andre ting, mens Danmark slapp å betale blokktilskudd til Grønland.

Blokktilskuddet innebærer at flere milliarder danske skattekroner sendes til Grønland hvert år.

– Det ville vi jo sluppet om vi solgte til USA, samtidig som vi ville fått inntekten fra selve salget, sier journalisten lattermildt.

– Morsomt

Avisen tok kontakt med Dansk Folkepartis Peter Skaarup og lurte på om han kunne tenke seg å være med på spøken.

– Det ville han gjerne være med på, så sånn ble det til, sier Ambrosius Pedersen.

I tulleartikkelen uttrykker Skaarup at salget skjedde på en god tid og at Danmark ikke har «hatt noe annet enn problemer med Grønland de siste årene».

– Hva tenker du nå som din gamle aprilsnarr er så mye nærmere realiteten?

– Den første tanken som slo meg da jeg så at Trump ville kjøpe Grønland, var at «dette er jo min gamle aprilsnarr!». Min neste tanke var at det var veldig gøy at vår tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen brukte ordet aprilsnarr om det som skjer nå, sier han og legger til:

– Kanskje jeg skal komme i gang med å skrive noen nye aprilsnarrer og se hva som skjer igjen om ti år.

Grønland er verdens største øy med et samlet areal på 2166 millioner km2 og en befolkning på 56 000.

Danmark startet koloniseringen av deler av Grønland i 1721 - og det var USA som med et pennestrøk i 1916 - ga Danmark full råderett over hele øya. (Det eneste landet som protesterte mot dette var Norge, som ønsket å utvide aktiviteten i Arktis).

I 1921 erklærte Danmark at hele Grønland var underlagt dansk herredømme.

Grønland var en dansk koloni frem til 1953, da det ble et land og en dansk provins. Provinsen fikk hjemmestyre i 1979 og har hatt selvstyre siden 2009.

Selvstyreloven fra 2009 overførte mer makt til den lokale grønlandske regjeringen og Grønland kan, hvis de ønsker, gradvis påta seg ansvaret for det politiske, rettslige og økonomiske systemet.

Den danske regjeringen har fortsatt kontroll over, og ansvar for utenrikssaker og forsvar.

Danmark kontrollerer også den økonomiske politikken og gir et årlig tilskudd til øya.

I henhold til selvstyreloven fra 2009 kan Grønland erklære full uavhengighet. Dette er en pågående debatt blant grønlenderne.

Kilde: Danmarkshistorien.dk

Avlyser besøk

Søndag bekreftet en av Donald Trumps nære medarbeidere at presidenten ville vurdere å kjøpe Grønland.

– Jeg bare sier at presidenten, som har litt peiling på eiendomskjøp, ønsker å ta en kikk på Grønlandskjøpet, sa Larry Kudlow til Fox News søndag.

Politikere fra både Danmark og Grønland understreket at øya ikke er til salgs og Trump gikk senere ut og sa at et kjøp ikke var førsteprioritet.

Nå har debatten allikevel blusset opp igjen for fullt, etter at den amerikanske presidenten utsatte et planlagt besøk til Danmark fordi de ikke er interessert i å selge øya.

Danskene var klare for å ta imot den amerikanske presidenten 2. og 3. september, men dette blir altså ikke noe av.

– Danmark er et veldig spesielt land med et utrolig folk, men basert på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, vil jeg utsette møtet som var planlagt om to uker til en annen gang, skriver presidenten på Twitter.

Ikke nytt

Trump er ikke alene om å være interessert i Grønland. Også president Truman forsøkte i sin tid å kjøpe øya fra danskene for å gjøre den til en del av Alaska.

Det er nemlig ikke helt vanvittig at amerikanerne ønsker å kjøpe landområder, det har de gjort flere ganger gjennom historien.

Se mer i denne videoen:

At USA ønsker større tilstedeværelse på Grønland er ikke noe nytt. I forrige århundre var USA inne på tanken å kjøpe øya, men den danske regjeringen avviste ideen da president Harry Truman i 1946 ville kjøpe Grønland for 100 millioner dollar.

Sikkerhetspolitisk ligger øya svært strategisk til, og Grønland har blitt i økende grad viktig ettersom isen forsvinner fra farvannet nord for Grønland og Canada.

Også Kina viser interesse for nordområdene. I 2018 satte Danmark en stopper for Kinas planer om å bygge en flyplass på Grønland.

USA har hatt et militært nærvær på Grønland siden andre verdenskrig, først og fremst på Thule-basen. Etter forsvarsavtalen i 1951 fikk basen ifølge snl.no stor betydning for forsvaret av Nord-Amerika og er et senter for elektronisk varsling av raketter.