Minestronesuppe, pesto og halvgrovt foccacia

Wenche byr på italiensk grønnsakssuppe. Husk at suppe er en fin måte å bruke opp det du har i kjøleskapet.

Til 5-6 personer

  • 1 løk
  • ca. 4 ss olivenolje
  • 1-2 skiver bacon eller 2-3 ss hakket spekepølse/skinke (kan sløyfes)
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske knuste tomater
  • ca. 6 dl grønnsakkraft
  • 1 fennikel
  • 2-3 vårløk
  • 2-3 gulrøtter
  • ca. 2 ts urtekrydderblanding
  • 1-2 bokser hermetiske store, hvite bønner
  • salt, grovmalt pepper
  • balsamicoeddik
  • 2-3 ss pesto rørt inn i suppen, se egen oppskrift under
  • nyrevet parmesan, sløyfes for melkefri

Finhakk løk og surr i olje til løken er blank, eventuelt sammen med bacon/spekepølse/skinke. Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré og la surre i 2-3 minutter.

Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler og ha i gryten sammen med hermetiske tomater, kraft og krydder. Kok opp og la trekke i 30-40 min. Tilsett godt avrente hvite bønner. Kok opp og la trekke i 10-15 min. Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og eventuelt pesto.

Server med et godt dryss nyrevet lagret hvitost eller parmesan.
Tilbehør: Pesto og eventuelt brød/focaccia.

Tips: Bønner kan byttes ut med byggryn eller perlespelt.

Pesto

  • 2 ss pinjekjerner (stek lett i panne) (kan sløyfes ved allergi)
  • 1 stor potte basilikum
  • ca. 1 1/2 dl olivenolje
  • ca. 50 g revet parmesanost

Rist/stek pinjekjerne i en stekepanne til de er gylne uten å bli «brune». Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt.

Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager.

Focaccia

Oppskrift tilpasset en langpanne/form ca 20x30 cm.

Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ts tørrgjær 6-8 timer før det skal stekes og dekkes med plast.

  • 5 dl lunkent vann
  • 3 ts tørrgjær (eventuelt 1 ts tørrgjær ved kaldheving
  • 1/2 dl + 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts honning (kan sløyfes)
  • ca. 1,1 l hvetemel gjerne blandet med grovt mel/fibramel

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal være litt klissete som en tykk grøt. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min. Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La deigen etterheve under plast ca. 40 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hull i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og eventuelt rosmarin.

Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 20-30 min.

Avkjøl på rist.