Minestronesuppe, pesto og halvgrovt foccacia
Wenche byr på italiensk grønnsakssuppe. Husk at suppe er en fin måte å bruke opp det du har i kjøleskapet.
Til 5-6 personer
- 1 løk
- ca. 4 ss olivenolje
- 1-2 skiver bacon eller 2-3 ss hakket spekepølse/skinke (kan sløyfes)
- 2 fedd hvitløk
- 4 ss tomatpuré
- 1 boks hermetiske knuste tomater
- ca. 6 dl grønnsakkraft
- 1 fennikel
- 2-3 vårløk
- 2-3 gulrøtter
- ca. 2 ts urtekrydderblanding
- 1-2 bokser hermetiske store, hvite bønner
- salt, grovmalt pepper
- balsamicoeddik
- 2-3 ss pesto rørt inn i suppen, se egen oppskrift under
- nyrevet parmesan, sløyfes for melkefri
Finhakk løk og surr i olje til løken er blank, eventuelt sammen med bacon/spekepølse/skinke. Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré og la surre i 2-3 minutter.
Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler og ha i gryten sammen med hermetiske tomater, kraft og krydder. Kok opp og la trekke i 30-40 min. Tilsett godt avrente hvite bønner. Kok opp og la trekke i 10-15 min. Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og eventuelt pesto.
Server med et godt dryss nyrevet lagret hvitost eller parmesan.
Tilbehør: Pesto og eventuelt brød/focaccia.
Tips: Bønner kan byttes ut med byggryn eller perlespelt.
Pesto
- 2 ss pinjekjerner (stek lett i panne) (kan sløyfes ved allergi)
- 1 stor potte basilikum
- ca. 1 1/2 dl olivenolje
- ca. 50 g revet parmesanost
Rist/stek pinjekjerne i en stekepanne til de er gylne uten å bli «brune». Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt.
Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager.
Focaccia
Oppskrift tilpasset en langpanne/form ca 20x30 cm.
Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ts tørrgjær 6-8 timer før det skal stekes og dekkes med plast.
- 5 dl lunkent vann
- 3 ts tørrgjær (eventuelt 1 ts tørrgjær ved kaldheving
- 1/2 dl + 2 ss olivenolje
- 1 ts salt
- 1 ts honning (kan sløyfes)
- ca. 1,1 l hvetemel gjerne blandet med grovt mel/fibramel
Løs gjæren opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal være litt klissete som en tykk grøt. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min. Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La deigen etterheve under plast ca. 40 min.
Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hull i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og eventuelt rosmarin.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 20-30 min.
Avkjøl på rist.