I SØKELYSET: Danmarks statsminister Mette Frederiksen har måttet svare på mange spørsmål om Grønland de siste dagene.
I SØKELYSET: Danmarks statsminister Mette Frederiksen har måttet svare på mange spørsmål om Grønland de siste dagene. Foto: Reuters / AFP

Slik kan Grønland tjene på Trump-bråk

Trumps interesse for å kjøpe Grønland kan gi grønlenderne gode kort på hånda i forhandlinger med Danmark på vei mot full uavhengighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske presidenten Donald Trump bekreftet i forrige uke sitt ønske om å kjøpe Grønland.

Man må kunne slå fast at forslaget med møtt både med sjokk og vantro – før det kategorisk ble avslått av både danske og grønlandske myndigheter.

Da Trump reagerte med å utsette sitt nærstående statsbesøk til landet, nådde saken nye dimensjoner vi ikke ennå ser helt rekkevidden av.

Rekord-eksponering

Midt i blesten står øyriket Grønland. Et arktisk samfunn med i underkant av 60.000 innbyggere og relativt nyvunnen autonomitet.

All støyen skaper gjerne diplomatisk anspenthet mellom USA og Danmark, men Grønland selv kan komme styrket ut av situasjonen, mener mange.

Aldri før har landet fått så massiv eksponering verden over, og det kan ha stor betydning for turismen til øya. Visitgreenland.com har hatt eventyrlig trafikk de siste dagene, ifølge avisen Sermitsiaq.

– Vi har allerede en del besøkende fra Nord-Amerika, og vil gjerne ha flere. Dette er en gyllen anledning til å vise fram de gode sidene til Grønland, sier direktør i Visit Grønland, Julia Pars.

Men det er ikke bare Grønlands voksende turistindustri som tjener på oppmerksomheten. I løpet av få dager har mange forstått betydningen av hvor viktig Grønland er fra et geopolitisk perspektiv.

– Den omfattende omtalen kan gagne oss på alle plan. Vi blir mer kjent i hele verden, vi er nummer én på Twitter, Grønland får mer taletid i mediene, og når vi snakker i Danmark tror jeg det går opp for danske politikere hvor viktig et samarbeid med Grønland er. Jeg tror at det gagner oss når vi er på vei til å bli en egen stat, sier den grønlandske politikeren og folketingsmedlemmet, Aki Matilda Hoegh-Dam, til Sermitsiaq.

Isen smelter

Det er store og økonomisk interessante naturressurser som sakte men sikkert avdekkes nå som isen smelter. Danmarks statsminister Mette Frederiksen mener stormaktenes interesse for Grønland kommer til å bli enda større i fremtiden.

– Det er uunngåelig at USA og andre land vil vise interesse for Grønland og ønske tilstedeværelse i Arktis. Vi skal derfor ha et tett samarbeid mellom Grønland og Danmark, sier Frederiksen til den grønlandske avisen.

Mindre is i Arktis vil medføre mer skipsfart og kamp om råvarene på Grønland. Den nordlige sjørute ligger innenfor Russlands økonomiske sone, og petroleumsreservene regnes blant de største gjenværende på kloden.

Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen. Foto: AP Photo/Egill Bjarnason)
Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen. Foto: AP Photo/Egill Bjarnason)

Finansiell kontroll

Kina har vært ivrige etter å etablere seg på Grønland for å drive gruvevirksomhet der, men møter restriksjoner. Frederiksen sier de vil gå utenlandske investorer i sømmene før de etablerer seg på øya. Det gjelder også finansieringen av en ny internasjonal flyplass som er vedtatt.

Flyplassen kommer til å koste landet 3,6 milliarder danske kroner, noe som tilsvarer et halvt statsbudsjett for Grønland, skrev AFP i 2018. Den danske stat gir 700 millioner til lufthavnutbygging, samt et lån på 450 millioner. Betingelsen er at Danmark skal godkjenne andre investorer i lufthavnene.

Thule-basen

USA har vært etablert med en militærbase på Grønland siden 1941. Thulebasen ble bygget etter en kontroversiell avtale med datidens danske ambassadør til USA - som gikk bak ryggen på sin egen regjering.

Innen andre verdenskrig var over, var basen anerkjent, og den har aldri mistet sin betydningsfulle posisjon for amerikanerne. Etter forsvarsavtalen i 1951 fikk basen ifølge snl.no stor betydning for forsvaret av Nord-Amerika og er sentralt i det amerikanske missilforsvaret.

Amerikanerne ønsker økt nærvær i arktis, og russernes opprustning i området gjør at Thule-basen i praksis ligger utsatt til for et potensielt russisk angrep. Skulle missilforsvaret deres bli satt ut av spill på Thule, svekkes hele USAs forsvarslinje.

Dette er Grønland

  • Grønland er verdens største øy med et samlet areal på 2166 millioner km2 og en befolkning på 56.000.
  • Danmark startet koloniseringen av deler av Grønland i 1721 - og det var USA som med et pennestrøk i 1916 - ga Danmark full råderett over hele øya.
  • (Det eneste landet som protesterte mot dette var Norge, som ønsket å utvide aktiviteten i Arktis).
  • I 1921 erklærte Danmark at hele Grønland var underlagt dansk herredømme.
  • Grønland var en dansk koloni frem til 1953, da det ble et land og en dansk provins. Provinsen fikk hjemmestyre i 1979 og har hatt selvstyre siden 2009.
  • Selvstyreloven fra 2009 overførte mer makt til den lokale grønlandske regjeringen og Grønland kan, hvis de ønsker, gradvis påta seg ansvaret for det politiske, rettslige og økonomiske systemet.
  • Den danske regjeringen har fortsatt kontroll over, og ansvar for utenrikssaker og forsvar.
  • Danmark kontrollerer også den økonomiske politikken og gir et årlig tilskudd til øya.
  • I henhold til selvstyreloven fra 2009 kan Grønland erklære full uavhengighet. Dette er en pågående debatt blant grønlenderne.

Kilde: Danmarkshistorien.dk