Bjarne Riis, left, and Lars Seier Christensen during a prees conference, Thursday Nov. 3, 2016, in Copenhagen, Denmark. Former Tour de France champion Bjarne Riis and his longtime financial partner have taken over two Danish cycling teams.  Riis says he sees
U.S. President Donald Trump answers questions from reporters sitting in front of a portrait of former U.S. President George Washington as he meets with Romania's President Klaus Iohannis in the Oval Office of the White House in Washington, U.S. August 20, 2019.   REUTERS/Kevin Lamarque

Dansk milliardær støtter trump:

– Våre politikere oppfører seg som trangsynte fjols

Den danske investoren Lars Seier Christensen er kritisk til hvordan hans egne politikere håndterer Grønland-situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til onsdag ble det klart at Donald Trump utsetter sitt planlagte besøk til Danmark. Årsaken er at USA ikke får kjøpe Grønland.

På Twitter skrev den amerikanske presidenten at Danmark er et veldig spesielt land.

– Men basert på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, vil jeg utsette møtet som var planlagt om to uker til en annen gang, skriver han.

Besøket skulle etter planen ha skjedd den 2. og 3. september, og utsettelsen skaper harme blant flere danske politikere.

– Så, Mr. Trump, du har bestemt deg for å utsette besøket ditt til Danmark. Hvorfor ikke bare kansellere det? Vi er så travle her med andre ting, skriver Dansk Folkepartis Søren Espersen på Twitter.

– Fornærmende

De Konservatives ordfører for Grønland, Rasmus Jarlov, kaller Trumps oppførsel for fornærmende, skriver Berlingske.

Nye Borgerliges Pernille Vermund mener utsettelsen er udiplomatisk.

– Man kan si mye om Trump, men diplomatisk er han ikke, skriver hun på Twitter.

Sveriges tidligere justisminister for Venstre, Søren Pind, ber enkelt og greit Trump om å vende nesen mot andre land:

Grønland er verdens største øy med et samlet areal på 2166 millioner km2 og en befolkning på 56 000.

Danmark startet koloniseringen av deler av Grønland i 1721 - og det var USA som med et pennestrøk i 1916 - ga Danmark full råderett over hele øya.

(Det eneste landet som protesterte mot dette var Norge, som ønsket å utvide aktiviteten i Arktis).

I 1921 erklærte Danmark at hele Grønland var underlagt dansk herredømme.

Grønland var en dansk koloni frem til 1953, da det ble et land og en dansk provins. Provinsen fikk hjemmestyre i 1979 og har hatt selvstyre siden 2009.

Selvstyreloven fra 2009 overførte mer makt til den lokale grønlandske regjeringen og Grønland kan, hvis de ønsker, gradvis påta seg ansvaret for det politiske, rettslige og økonomiske systemet.

Den danske regjeringen har fortsatt kontroll over, og ansvar for utenrikssaker og forsvar.

Danmark kontrollerer også den økonomiske politikken og gir et årlig tilskudd til øya.

I henhold til selvstyreloven fra 2009 kan Grønland erklære full uavhengighet. Dette er en pågående debatt blant grønlenderne.

Kilde: Danmarkshistorien.dk

Danmark avviser

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen har avvist Trumps forslag tvert.

Frederiksen har kalt det absurd at Trump vurderer å prøve å kjøpe verdens største øy.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Kritisk til sine egne

Foreløpig er det rimelig samstemt kritikk fra danske politikere når det gjelder avlysningen av besøket. Men ikke alle dansker mener at deres egne politikere har håndtert saken på riktig måte.

Tidligere eier av Saxo bank, milliardær og investor Lars Seier Christensen, skriver på Facebook at han kan forstå at den amerikanske presidenten har utsatt besøket.

– Våre politikere oppfører seg som en flokk trangsynte fjols ved å avvise alt uten overveielse, omtanke eller blot viten og hva som faktisk blir foreslått, skriver han.

Seier Christensen understreker også at USA er Danmarks «eneste reelle beskytter i en stor og farlig verden» og mener at Danmark ikke har kapasitet til å forsvare Grønland i en eventuell krisesituasjon.

Videre skriver han at de danske politikerne takler situasjonen som en gjeng skolepiker som ikke har fått invitasjon til avgangsballet.

Se hele Facebook-posten under:

Lav prioritet

Diskusjonen om Grønland begynte etter at Donald Trump forrige uke bekreftet at ideen om å kjøpe Grønland var blitt diskutert i Det hvite hus. Årsaken er øyas strategiske betydning og fordi øya etter hans mening er en økonomisk byrde for Danmark.

Trump, som skapte sin formue i New Yorks eiendomsmarked og eier eller leier ut eiendommer over hele verden, beskrev en eventuell overtakelse av Grønland som et eiendomskjøp.

Sist søndag var han likevel klar på at en potensielt kjøp ikke hadde høy prioritet, og skal man tro danskene vil det neppe heller bli det i nærmeste fremtid.