INVITERT: Trump skulle etter planen besøke Danmark 2. og 3. september etter et besøk til Polen. Han var invitert av dronning Margrethe.
INVITERT: Trump skulle etter planen besøke Danmark 2. og 3. september etter et besøk til Polen. Han var invitert av dronning Margrethe. Foto: Kevin Lamarque

Trump avlyser møte med Danmark: – Han er et barn

USAs president Donald Trump avlyser sitt planlagte besøk til Danmark fordi statsminister Mette Frederiksen ikke er interessert i å diskutere Grønland-salg. Det vekker reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To dager etter president Trump slo fast at en avtale om å kjøpe Grønland ikke hadde høy prioritet, avlyser presidenten sitt planlagte besøk til Danmark.

– Danmark er et veldig spesielt land med et utrolig folk, men basert på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, vil jeg utsette møtet som var planlagt om to uker til en annen gang, skriver presidenten på Twitter.

Trump skriver videre at statsministeren har spart både USA og Danmark for utgifter og jobb ved å være så direkte.

– Jeg takker henne for det, og jeg ser fram til å planlegge et nytt møte en gang i fremtiden.

– Vis mer respekt

Trump skulle etter planen besøke Danmark 2. og 3. september etter et besøk til Polen.

De konservatives talsperson på Folketinget for Grønland og tidligere næringsminister, Rasmus Jarlov, undrer seg over presidentens avlysning.

– Som dansk (og konservativ) er dette veldig vanskelig å forstå. Uten noen grunn antar Trump at (en autonom) del av landet vårt er til salgs. Og så avlyser han fornærmende et besøk som alle var med å forberede, skriver han på Twitter og fortsetter:

– Er deler av USA til salgs? Alaska? Vis mer respekt, takk.

– Han er et barn

USAs tidligere ambassadør til Danmark, demokraten Rufus Gifford, skriver først på Twitter at han ikke har ord.

Kort tid etter finner Gifford likevel ordene.

– Han spurte om dronningen kunne invitere ham til et statsbesøk. Hun inviterte ham. Han aksepterte. De har ventet han i flere uker ved slottet. Danskene og grønlenderne avviser prosjektet hans. Han lar det gå ut over hele kongedømmet. Han er et barn, skriver Gifford.

Flere andre danske politikere er enig om at avlysningen er en fornærmelse mot dronningen, skriver den grønlandske avisen Sermitslaq.

Avlysningen av besøket skjedde bare noen timer etter Carla Sands, den amerikanske ambassadøren til Danmark, hadde skrevet at alt var klart for Trumps besøk på Twitter.

Kongehuset reagerer

Beskjeden om at Trump uteblir har også nådd det danske kongehuset.

Det var dronning Margrethe selv som sendte invitasjonen til Trump, og hun skulle være vert for presidenten og førstedamen under besøket.

Derfor kommer beskjeden om avlysningen meget uventet på hoffet, skriver danske TV 2.

– Det var en overraskelse. Mer har vi ikke å si om den saken, sier kongehusets presseansvarlig Lene Balleby til nettavisen.

Balleby kan ikke huske at et stasbesøk har blitt avlyst i Danmarks historie.

Eiendomskjøp

Presidenten bekreftet forrige uke at ideen om å kjøpe Grønland har blitt diskutert i Det hvite hus. Årsaken er øyas strategiske betydning og fordi øya etter hans mening er en økonomisk byrde for Danmark.

Trump, som skapte sin formue i New Yorks eiendomsmarked og eier eller leier ut eiendommer over hele verden, beskrev en eventuell overtakelse av Grønland som et eiendomskjøp.

Sist søndag var han likevel klar på at en potensielt kjøp ikke hadde høy prioritet.

– Det er ikke nummer én, sa han til amerikansk presse ifølge AP.

Presidenten har også tillatt seg også å spøke med ideen da han publiserte et bilde av Grønland med et ruvende Trump-Tower redigert inn i midten.

– Jeg lover å ikke gjøre dette med Grønland, spøkte han.

Tirsdag kom derimot meldingen om at Trump har avlyst besøket til Danmark, etter at den danske statsministeren har vært klar på at hun ikke er interessert i å diskutere Grønland-salg.

– Ikke til salgs

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen har avvist Trumps forslag tvert.

Frederiksen har kalt det absurd at Trump vurderer å prøve å kjøpe verdens største øy.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.