SKIFTER PARTI: Tidligere SV-leder Erik Solheim har meldt seg inn i MDG. Foto: AP Photo/Matt Dunham, Pool
SKIFTER PARTI: Tidligere SV-leder Erik Solheim har meldt seg inn i MDG. Foto: AP Photo/Matt Dunham, Pool

Tidligere SV-leder Erik Solheim melder seg inn i MDG

Tidligere partileder Erik Solheim går fra SV til Miljøpartiet De Grønne, som han tror kan bli Norges nye folkeparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg velger å melde meg inn i MDG fordi det blåser en grønn bølge over Europa, og fordi vi trenger partier som setter miljø foran alle andre spørsmål, sier Solheim til TV 2.

Den 64 år gamle politikeren bekrefter at han etter å ha vært SV-medlem siden ungdommen, ungdomsleder, tiårig partileder og statsråd i en årrekke, har meldt overgang til SVs viktigste politiske konkurrent på miljøfeltet. Han har over flere år glidd sakte, men sikkert, fra sitt gamle parti til MDG.

– Jeg er ikke følelseskald, og jeg medgir at det er en vanskelig ting å gjøre.

Den erfarne politikeren sier at han har hatt kontakt med MDG i flere år, og gitt de råd bak kulissene. Men nå følte han det var på tide å melde overgang til miljøpartiet.

– MDG har lenge vært et lite parti, og litt i utkanten av norsk politikk. Men nå ser vi at de grønne blant annet er største parti i Tyskland og Helsinki. Jeg tror derfor de har alle muligheter for å bli en stor kraft i norsk politikk i tiden fremover, sier Solheim.

Menig medlem

Solheim kaller seg menig medlem og avviser at det er aktuelt for ham på stille til stortingsvalg for MDG.

– Det er masse unge folk i partiet som bør fylle de plassene. Jeg har vært der lenge nok, sier han til TV 2.

– Hva skal du bidra med?

– Jeg kan bidra med råd til hvordan det er å stå i en storm, for dette er et parti med unge folk som ikke har vært gjennom så mange stormer. Jeg håper også jeg kan bidra med tilknytningen mellom MDG og næringslivet. Næringslivet er en viktig motor for det grønne fremtids-Norge vi skal skape sammen, sier politikeren.

Solheim satte selv et tilsynelatende foreløpig punktum for sin politiske løpebane her i landet da han nærmest ble avsatt som statsråd våren 2012. Den gangen reagerte han kraftig mot partiets nyslåtte leder, Audun Lysbakken, og har siden blant annet sagt at han ville vurdert overgang til Arbeiderpartiet hvis han ble tilbud en statsrådspost.

FNs miljøprogram

Det er også kjent at Solheim bisto MDG under valgkampen i 2015 og var rådgiver for Miljøpartiet i byrådsforhandlingene med SV og Ap i Oslo etter lokalvalget.

Han har også vært leder for FNs miljøprogram og assisterende generalsekretær i FN, men måtte trekke seg i fjor, etter et at en revisjonsrapport kritiserte hans reiser og pengebruk.

Partileder i SV, Audun Lysbakken, sier til TV 2 at han ønsker å takke Solheim for innsatsen gjennom mange år i partiet.

– Når han har funnet ut at han er mer enig med et annet parti er det naturlig å gå dit. Jeg ønsker ham lykke til i MDG, et parti vi kan samarbeide med om mye. Vi deler engasjementet mot klimakrisen, som vi i SV er overbevist om at bare kan løses sammen med en politikk for sosial rettferdighet, sier Lysbakken.

(©NTB/ TV 2)