STORE SMERTER: Leppene til kvinnene fra Arizona ble ømme, gigantiske og væskende etter å ha blitt injisert med et ukjent stoff.
STORE SMERTER: Leppene til kvinnene fra Arizona ble ømme, gigantiske og væskende etter å ha blitt injisert med et ukjent stoff. Foto: Alexandra Garaventa

Venninnegjeng kastet seg på populær skjønnhetstrend – endte på sykehus

Flere kvinner fra Arizona slo til på rimelige leppeinjeksjoner – og endte opp med enorme smerter. Nå advarer de andre. Vi advarer mot sterke bilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

3. august dro minst syv kvinner fra Arizona til et hus i Maricopa for å få leppene injisert med såkalte fillere.

Det endte med at flere av dem endte opp på sykehus med betente, oppblåste og væskende lepper.

Nå jakter politiet på kvinnen som utførte injeksjonene, melder AP.

En av kvinnene som endte opp på sykehus var Alexandra Garaventa.

Hun forteller Fox News at smertene var så store at hun ikke visste hvor hun skulle gjøre av seg.

En annen av kvinnene, Ashleigh Villaverde, beskriver smertene som «forferdelige».

– Like etter at jeg fikset leppene, omtrent en time senere, ble leppene mine store. Gigantiske. Smerten som fulgte var så forferdelig. Jeg klarte ikke å kjenne leppene mine, sier hun.

Kvinnene forteller nettstedet at kvinnen som utførte injeksjonene hadde gode referanser, og at prisen hennes var svært lav.

Kvinnene forteller at de betalte kvinnen 80 dollar, altså litt over 700 kroner, per milliliter. Vanligvis koster det 600 dollar, altså 5400 kroner.

– Det var billigere. Det er ikke så smart, men jeg hadde sett så gode resultater, og venninnen min hadde gått til henne et år, sier Alexandra.

– Hun fortalte andre at hun var sertifisert til å gi leppeinjeksjoner, og siden jeg hadde sett andres lepper så bestemte jeg meg for å gå.

– Visste at noe var galt

Ashleigh forteller at hun flere ganger har fått såkalte fillere fra kvinnen, men at hun umiddelbart merket at noe var galt denne gangen.

– Jeg visste at noe var galt, fordi hver gang jeg fikk injeksjonen, så gjorde det så vondt. Det har aldri skjedd før. De har tidligere svulmet opp, men ikke slik at jeg ikke engang klarte å ta på dem, forteller hun.

Kvinnene oppsøkte akutten på et nærliggende sykehus et par timer etter å ha fått injeksjonene.

Noen av dem ble innlagt på sykehuset, og legene skal ha fortalt at de ikke skjønte hva kvinnene var blitt injisert med.

Kvinnene har blitt kritisert i sosiale medier, og flere skriver at de fikk det de betalte for.

– Det var åpenbart billigere, ja. Det er ikke det smarteste år gjøre, det å ta den billige løsningen, sier Alexandra.

På Facebook langer hun ut mot kritikerne:

Frykter for fremtiden

En tredje kvinne, Nayhely McLaughlin, forteller nettstedet at hun er redd for fremtiden.

– Vi vet ikke om resultatet blir bra eller dårlig, om vi får arr, eller om vi blir stygge. Vi vet ikke om vi blir stygge, eller om vi begynner å råtne, sier hun.

Fox 10 Phoenix skriver at politiet nå har hengt en advarsel på den aktuelle adressen i Maricopa. Myndighetene opplyser overfor nettstedet at de er klar over hendelsen.

Foreløpig er det ikke kjent hva som ble sprøytet inn i kvinnenes lepper.

Strenge krav

I Norge er det ikke tillatt for andre enn helsepersonell å injisere legemidler.

Botox regnes som legemiddel, og norsk lov sier at en ansvarlig lege må gå god for at en sykepleier har kvalifikasjonene som kreves for å kunne sette en Botox-sprøyte.

Det er ikke noe krav om at denne legen skal være til stede under behandlingen.

Fillere regnes derimot ikke som legemidler. Dermed er det ingen kompetansekrav for såkalte estetiske injeksjoner, men det stilles strenge krav til hvor behandlingen kan finne sted, og til hvilket utstyr som blir brukt.

Ifølge Stortinget skal fillere bli omfattet av en felles europeisk regulering som trer i kraft i mai 2020. Etter regelverket blir det da krav om at produktene må oppfylle felles sikkerhetskrav og CE-merkes.