OPPGITT: Restauranten var i ferd med å stenge mens Ingebrigtsen-brødrene diskuterte norsk politikk. Gjert Ingebrigtsen er oppgitt.
OPPGITT: Restauranten var i ferd med å stenge mens Ingebrigtsen-brødrene diskuterte norsk politikk. Gjert Ingebrigtsen er oppgitt. Foto: Lise Åserud

Sønnene begynte å diskutere bompenger. Da fikk Gjert nok

Gjert Ingebrigtsen gikk på restaurant da sønnene kastet seg inn i den norske valgdebatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om en drøy måned skal Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen løpe for medaljer i Doha-VM. Den siste tiden har brødrene tilbragt i Sveits, nærmere bestemt St. Moritz. Ingebrigtsen-gjengen har gode erfaringer med å lade opp til mesterskap nettopp der.

På treningsøkten før medietreffet var det antydninger til småkrangling mellom brødrene.

– Det blir krangling når man har irriterende søsken, sier Filip Ingebrigtsen.

– Man har litt delte meninger om hva man skal gjøre for at ting skal bli best mulig. Alle har gjort seg opp en mening om hva som er best, legger Jakob til.

– Ikke for å nevne navn, men det er en av de yngste løperne i teamet som oppfører seg som en diva av og til. De eldre respekterer avtaler som er blitt inngått. Og så er det en som er midt imellom, sier Henrik.

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen forteller at diskusjonen handlet om hvor stigningsløpene skulle gjennomføres.

– Det er ikke trafikk der vi bor. Det er ikke en kjeft. Så kommer vi på den andre veien. Nå er det på det mest travle i St. Moritz. Det er så mye folk. Det tyter folk ut av veggene. Jakob sa: «Jeg vil ikke gå dit og springe, for da må jeg springe mellom bilene». Men en dag uten diskusjoner hadde ikke vært noe, sier han.

– Bompenger og styr og vas

Og diskusjoner er det blitt nok av i St. Moritz. Det toppet seg for pappa Gjert da sønnene begynte å diskutere norsk politikk.

– Nå begynner de å gå tomme for tema. I går hev de seg på den NRK-sendte utspørringen. De kom seg ikke ut for å spise før restauranten nesten var stengt fordi de skulle diskutere politikk. Nå begynner det å bli tomt. Nå har de vært mye på leir. Det er bompenger og styr og vas. Den ene var for og den andre imot. Jeg gikk på restaurant og ventet på at de skulle komme. Det gikk en halvtime, sukker Gjert.

Storebror Henrik forklarer hva diskusjonen handlet om:

– Vi så på NRKs utspørring av Siv Jensen. Venstrevridningen i norske medier er litt provoserende til tider. Jeg forstår at det er sånn når de rekrutterer fra folkehøyskoler, medielinjer og Palestina-skjerf. Det er ikke noe galt i det. Jeg har ikke så mye å bidra med bortsett fra sterke meninger. Jeg har ikke kompetanse. Man må ikke blande meninger og kompetanse. Det er det som er problemet. Det er mange politikere med vanvittig sterke meninger og ingen kompetanse. Det er kanskje det som er problemet. Folk må gå i seg selv og kjenne sin egen begrensning, snerrer han.

Trosset Gjerts forbud

I år har pågangen fra store mediehus i utlandet vært stor. I tillegg til norske medier vil BBC, Telegraph og sveitsisk media alle ha en del av den norske suksesstrioen. Derfor valgte brødrene å invitere til mediedag i treningsparadiset.

Trener og pappa Gjert la ned forbud mot håndhilsing før møtet med journalistene. Det rådet valgte brødrene ikke å høre på.

– Gjert tror at bakteriene går inn i hånden og inn i blodet. Det kan godt være at det er derfor han er så opptatt av det, smiler Jakob.

Trener og pappa Gjert lukker øynene og rister på hodet når han får høre hva sønnene har gjort.

– De har sikkert en god dose sprit i lommen. De skal nok sprite seg etterpå, sier han lettere oppgitt.

– Det er greit å være høflig. Det er ikke slik at man slikker på hendene etterpå. Jeg tar forholdsregler selv om jeg hilser på folk, forteller Jakob.

18-åringen synes det er stas med interessen rundt brødrene.

– Det er litt gøy for oss at det er så mange som vil snakke med oss. Det er spennende at mange følge med, men vi må prioritere det vi skal. Derfor samler vi det opp nå. Det er greit at det er rolig de siste ukene før viktige ting. Vi har god erfaring med å være for oss selv og fokusere på det vi vet funker, sier han.