Urtestekt kyllingbryst med eplesaus
Sesongens epler er hovedingrediensene i Wenches utekjøkken, da hun besøker Gvarv i Telemark. Sammen med fruktbonden Ingeborg Lindheim lager Wenche smakfull kylling.
I dag tok Wenche og reporter Bjarte Ragnhildstveit turen til Lindheim gård i Gvarv, Telemark, for å bli med på eple- og plommehøsting – det ble hovedingrediensene i Wenches utekjøkken.
Urtestekt kyllingbryst servert med stekte epler og en søt-syrlig eplesaus
Kylling kan byttes ut med svinefilet eller andebryst.
Til 4 personer
- ca. 800 g kyllingbryst/kyllinglår
- salt og pepper
- frisk rosmarin
- olje/smør til steking
Sur-søt eplesaus:
(kremet saus, se tips)
- 1 finhakket sjalottløk
- 1 eple
- 1 kvist frisk rosmarin
- 1 ss smør
- 3 dl eplemost- eller cider
- ½-1 ts honning
- 1-2 ss seterrømme (kan sløyfes)
- salt og pepper
- 2-3 epler
- smør til steking
Gni kyllingfilet/kyllinglår inn med salt og pepper. Smelt smør / varm olje i en stekepanne. Legg i kyllingbryst/kyllinglår, med skinnsiden ned, i pannen sammen med en raus kvist med frisk rosmarin og oregano.
Stek til skinnsiden blir sprø og gyllen. Snu, senk temperaturen til det laveste og stek videre i 4-5 minutter, til kjøttet er gjennomstekt, men ikke tørt. Det kan også etterstekes i varm stekeovn 125 grader i 8-10 min.
La kjøttet hvile 10-15 min før det skjæres opp.
Fortsett med sausen.
Surr finhakket sjalottløk i smør til løken er blank. Tilsett finhakket eple og la surre 2-3 min før eplemost tilsettes. Kok inn til det halve uten lokk. Tilsett 1-2 ss rømme/crème fraîche og kok til sausen tykner.
Smak til med litt honning, salt og pepper.
Server med stekte eplebåter, ovnsbakte poteter eller potetmos.