SENTRAL I DEBUTEN: Mos Abdellaoue leverte målgivende pasning i sin Sarpsborg 08-debut. Foto: NTB Scanpix
SENTRAL I DEBUTEN: Mos Abdellaoue leverte målgivende pasning i sin Sarpsborg 08-debut. Foto: NTB Scanpix

Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg

– Ett poeng for Bodø/Glimt er godkjent, sier TV 2s ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sarpsborg 08 - Bodø/Glimt 1-1

Molde forblir på tabelltopp etter at Bodø/Glimt spilte 1-1 mot bunnlaget Sarpsborg mandag kveld.

Kristoffer Zachariassen sendte østfoldingene i ledelsen med det som reprisene viste at var en scoring som skulle vært annullert for offside, mens Ulrik Saltnes sørget for poengdeling i sluttminuttene.

Uavgjortresultatet er Bodø/Glimts første poengtap siden braktapet mot Vålerenga (0-5) i begynnelsen av juli.

– Vi klarer aldri å dominere kampen slik som vi burde. Det er kanskje litt mer press, men også tilsvarende mer respekt fra motstanderne. I fjor spilte vi om å unngå nedrykk. Det var mye mer press, så dette er bare gøy, sier Glimt-målscorer Saltnes til TV 2.

Han avviser at presset er større på nordlendingene når det nå snakkes om det som potensielt kan bli klubbhistoriens første gull i øverste divisjon.

– Jeg synes vi har fortjent de resultatene vi har fått, på samme måte som vi fortjente uavgjort etter den prestasjonen vi gjorde i dag. Det er mye gøyere å spille for Bodø/Glimt nå enn det noensinne har vært før, så å være lei seg over å spille uavgjort borte mot Sarpsborg er kanskje ikke det verste sett i historisk Glimt-sammenheng, sier Saltnes.

Glimt-treneren om baklengsmålet: – Horribelt ganger to

De gulljagendes trener Kjetil Knutsen gledet seg over at hans lag kom tilbake i kampen.

– Vi klarer å komme tilbake etter at vi har sluppet inn et ganske horribelt mål. Det er dårlig forsvarsspill av oss fra A til Å, og når det i tillegg er offisde, så blir det horribelt ganger to.

– Jeg er mer fornøyd med poenget enn prestasjonen. Prestasjonen er variabel. I 1. omgang synes jeg vi blir urytmiske og tør for lite med ball. Vi er for unøyaktige og mister ballen for enkelt. Det blir ikke Bodø/Glimt-fotball av det. 2. omgangen er jeg mer fornøyd med, og spesielt i de siste 20 minuttene synes jeg vi er ganske gode, sier Knutsen.

Mathisen: – Glimt kommer til å være med hele veien inn

Med seier søndag overtok Molde tabelltoppen i påvente at Glimts kamp, og med 1-1 i Østfold forblir moldenserne på tabelltopp. Blåtrøyene leder nå Eliteserien foran Bodø/Glimt på målforskjell når tolv kamper gjenstår.

– Ett poeng for Bodø/Glimt er godkjent for Kjetil Knutsen og hans menn, for selv om Sarpsborg ligger på nedrykk var det hjemmelaget som var favoritter før kveldens kamp. Molde er klare favoritter til å ta gull i Eliteserien denne sesongen, men jeg tror Bodø/Glimt kommer til å være med i kampen hele veien inn, sier TV 2s ekspert Jesper Mathisen.

Han påpeker at Molde har muligheten til å kvalifisere seg for gruppespillet i Europaligaen, og om de klarer å komme seg forbi Partizan Beograd vil moldenserne ha langt flere kamper å fokusere på enn det som akkurat nå ser ut til å være deres sterkeste gullrivaler resten av sesongen.

– Kveldens kamp var ikke i nærheten av det beste vi har sett fra Bodø/Glimt denne sesongen, men det er et kvalitetstegn at de har plukket godt med poeng i kamper denne sesongen hvor de ikke har vært på sitt beste, sier TV 2-eksperten.

Sarpsborg tok på sin side et viktig poeng i bunnstriden, men skulle gjerne hatt full pott på eget kunstgress. Tre poeng er avstanden opp til Tromsø på kvalifiseringsplass og Ranheim på sikker plass.

– Sarpsborg leverer en ganske god hjemmekamp, men det hjelper veldig lite når de ikke klarer å vinne kampen. I dag hadde Geir Bakke og co trengt alle tre poengene, og jeg vil tro det er de som er mest skuffet etter kveldens kamp, oppsummerer Mathisen.

Sarpsborg-kapteinen: – Symbolsk for oss. Pissmål imot

Det synspunktet deles av Sarpsborgs kaptein etter kampslutt.

– Det er litt symbolsk for oss denne sesongen. Vi skaper nok og har gode sjanser også i 1. omgang, og da må du putte på en av dem. Det klarer vi ikke, men i 1. omgang så går vi ut og tar vi ledelsen, men vi klarer ikke å holde på det og så får vi et pissmål imot. Det er sånn det har vært i hele år.

– Det handler om komme oss ut av den gaten snarest. Det er ingen som er fornøyde med å være i denne situasjonen her, men det er ikke noe tegn til panikk her. Den eneste desperasjonen du ser her er gutta som ønsker å vinne fotballkamper. Vi har kommet inn i en negativ spiral og har ikke fått med oss nok poeng, sier Joachim Thomassen til TV 2.

Zachariassen: – Vi er ikke for gode til å rykke ned

Mannen som nesten ble matchvinnerhelt, Kristoffer Zachariassen, er klar på at spillergruppen har skjønt alvoret i situasjonen de befinner seg i. Tre poeng skiller opp til Tromsø på kvalikplass når tolv runder gjenstår av sesongen.

– Sånn som det er nå, så rykker vi jo ned. Vi er ikke for gode til å rykke ned, og det må vi jo bare innse. Det innser alle sammen. Vi er nødt til å ha trepoengere for å overleve i Eliteserien, og det er ingen kamper som er lette. Det blir knallhardt og vi er nødt til å kjempe med nebb og klær for å komme oss opp fra sumpen. Men det har vi spillere til og det er vi kapable til, sier Sarpsborg 08-profilen.

«Mos»-målgivende i debuten

Sarpsingene har hentet en rekke spillere i sommer. Fredag kom Mustafa «Mos» Abdellaoue inn portene på Sarpsborg stadion, og spissen fikk tillit fra start mandag kveld. Det angrer trener Geir Bakke neppe på.

Ni minutter etter pause mottok Abdellaoue en høy pasning fra Gauti Vetti, tok den ned på brystet og kom seg til dødlinjen. Der fikk han lagt skrått inn til Kristoffer Zachariassen som sikkert satte inn sitt tredje mål for sesongen.

– Sarpsborg så plutselig ut som Bodø/Glimt på sitt beste, og på den scoringen ser vi noe av det som bor i dette Sarpsborg-laget. Mos er hentet for å score mål, men han viser at han også kan være tilrettelegger. Hele Bodø/Glimt-forsvaret faller inn mot eget mål, og da er pasningen fra Mos ut i feltet meget god og smart. Zachariassen blir ikke fulgt, og dermed får han en enkel jobb, sier Mathisen.

Målet skulle derimot aldri vært godkjent. Reprisene viste at Abdellaoue hadde en skotupp i offside i forkant av scoringen.

Slet med å produsere

På dette tidspunktet hadde Sarpsborg hatt noen gode muligheter. Jørgen Strand Larsen var nære ved å gi blåtrøyene en tidlig ledelse, mens Mario Pavelic var farlig frempå med et skudd etter en drøy halvtime.

Gjestene fra nord hadde også sine sjanser. Sarpsborg-keeper Alexandre Letellier stod blant annet i veien da Ulrik Saltnes headet fra kort hold etter godt forarbeid signert Amor Layouni. Akkurat den situasjonen var 1. omgangs største høydepunkt ifølge TV 2s ekspert.

– Sarpsborg solgte sin gode keeper til Russland i sommer, men Letellier viser med denne redningen at de har fått tak i en ny og solid keeper. Innlegget fra Layouni er slått perfekt på bakerste, og da må keeperen forflytte seg raskt før han får reddet, sier Mathisen.

Selv om de mest ekstreme sjansene uteble for Glimt, ble det til slutt nettsus. Saltnes fikk til slutt overlistet Letellier da han stusset inn hjørnesparket til Layouni sju minutter før slutt. Dermed sikret han ett poeng for bodøværingene.

– Layouni viser nok en gang hvor verdifull han er med sin venstrefot, for hjørnesparket er så hardt og presist at Saltnes bare kan stusse ballen videre i mål. Det er mange spillere som har fått mye ros for Bodø/Glimt i år, og Saltnes er en av de viktigste grunnene til at Bodø/Glimt ligger helt i toppen, sier TV 2s ekspert.

Kommende mandag skal Bodø/Glimt forsøke å revansjere 0-5-tapet mot Vålerenga når hovedstadslaget kommer på besøk.

Bakke: – Vi må sørge for å ha gode nok prestasjoner fra kamp til kamp

Kvelden før venter tabelljumbo Strømsgodset borte for Sarpsborg, i en av høstens viktigste kamper for østfoldsklubben. To poeng skiller ned til drammenserne for 15. plasserte Sarpsborg 08.

– Man merker det i hodet, men det sitter ikke i hodet. Jeg vet ikke helt hvordan man skal definere det, men alle lar seg prege og tenker «skjer det nå igjen». Det må vi håndtere. Men vi må sørge for å være stabile på et høyt nivå.

– Er dette laget for godt til å rykke ned?

– Det er mange lag som har sagt det i mange år. Vi må sørge for å ha gode nok prestasjoner fra kamp til kamp. Det er den neste oppgaven hele tiden, sier trener Geir Bakke til TV 2.

(©NTB/ TV 2)