DITT ANSVAR: Siv Jensen mener det nå er Erna Solbergs ansvar å løse striden.
DITT ANSVAR: Siv Jensen mener det nå er Erna Solbergs ansvar å løse striden. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Kilder til tv 2:

Derfor peker Jensen på statsministeren

I Fremskrittspartiet mener man at Venstre helt bevisst har trenert forhandlingene, og derfor har partiet lagt ansvaret på Erna Solberg. Men TV 2 vet at partiet er åpne for en siste utvei: Enda mer penger på bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag slo Siv Jensen fast at det nå er opp til statsminister Erna Solberg å løse bompengestriden i regjeringen.

– Jeg opplever at vi nå er ferdigforhandlet. Vi har holdt på med dette veldig lenge, og vi kom så langt vi kom. Nå forankres det i partiene, og hvis ett eller flere partier ikke kan stille seg bak dette, blir det egentlig opp til statsministeren å håndtere det videre, sa Jensen til TV 2 etter landsstyremøte.

TV 2 har de to siste dagene snakket med en rekke kilder i Fremskrittspartiet for å forstå hva partiet nå ser for seg videre – og hvorfor Siv Jensen nå lemper ansvaret over på Erna Solberg.

Forklaringene fra kildene er dette:

  • De mener Trine Skei Grande og Venstre helt bevisst har trenert forhandlingene. Derfor så de seg til slutt nødt til å sette hardt mot hardt, ifølge Frp-kilder. De fryktet Venstre skulle få forhandlingene til å fremstå som ordinære budsjettforhandlinger.
  • Det haster å få presentert en seier, som Frp kan vise til i innspurten av valgkampen. Dermed kan de si at de fikk det som de ville, og at de stod opp for velgerne.
  • Samtidig sier kilder nær Siv Jensen at det er uaktuelt å komme tilbake til landsstyret hvor deler av skissen er justert i fordel Venstre. Da vil landsstyret kreve at Jensen tar partiet ut av regjering.
  • Siste utvei for partiene er ifølge Frp-kilder mer penger på bordet. – For hver eneste krone Venstre skal ha til på kollektiv, skal vi ha en ny krone til for å redusere bompengene, sier to sentrale kilder til TV 2.

Legger press på Solberg

TV 2 har snakket med flere kilder i landsstyret. De sier uavhengig av hverandre at det er uaktuelt at Siv Jensen returnerer med en ny skisse hvor Venstre har fått fjernet Frp-gjennomslag.

– Denne saken er ferdig diskutert i Frp. Ledelsen har fått med seg det de skulle. Nå burde det ikke gå lang tid, sier fylkeslederen i Viken, Liv Gustavsen, til TV 2.

– Saken er ferdigbehandlet i Frp. Ballen ligger nå hos statsministeren, sier sentralstyremedlem Christian Tybring-Gjedde.

– Som jeg har sagt siden søndag, så har vi forhandlet ferdig. Dette har pågått siden juni og nå må vi få en avklaring og komme videre, skriver Siv Jensen i en tekstmelding til TV 2.

Handler om tillit

Flere sentrale kilder i Frp har overfor TV 2 pekt på tre mulige utganger på striden, etter at Frp og Venstre gikk hver sin vei i helgen.

  • Statsminister Erna Solberg tvinger Venstre til å bøye av for å holde de fire partiene samlet i regjering.
  • Statsminister Erna Solberg må ta stilling til om hun vil støtte Frp eller Venstre.
  • Statsminister Erna Solberg unnlater å trekke en konklusjon, som gjør at Frp vil sette saken på spissen og tvinge frem et valg.

Kildene sier uavhengig av hverandre at dette handler om mer enn en strid om bompenger, og snarere om grunnleggende tillit mellom regjeringspartiene. Flere kilder beskriver striden som en test på om de fire partiene fortsatt har et felles prosjekt eller ikke.

Vil forhandle videre

Venstre-leder Trine Skei Grande har fått klar beskjed fra sine partifeller om at hun ikke kan godta skissen som partilederne for en drøy uke siden var enige om å gå tilbake til partiorganisasjonene sine med.

– Jeg synes det er dumt at Frp påstår at vi er ferdigforhandlet når vi ikke har en enighet i bunn. Vi vil gjerne forhandle videre for å finne gode løsninger. Det er jeg helt sikker på at vi klarer, vi har klart det hver eneste gang før, sier Skei Grande til TV 2.

Hun mener dagens byvekstavtaler er gode og sier forhandlingene bør fortsette når regjeringen i neste uke skal sluttføre forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Venstre: Frykter mer trafikk i byene

– Vi har bare hatt et telefonmøte i forrige uke med sentralstyret, uten at vi gikk inn på detaljer.

Det sa Ola Elvestuen på vei inn i regjeringskonferansen mandag.

TV 2 vet at Venstres sentralstyre hadde en telefonkonferanse fredag, hvor skissen ble diskutert.

Kilder forteller til TV 2 at Venstres problem med skissen er at de mener den legger til rette for mer biltrafikk i de store byene.

Det statlige bidraget til finansieringen av bypakkene i de store byene øker fra 50 til 70 prosent. Det koster rundt 1 milliard i året, og totalt 10 milliarder over 10 år. Halvparten av økningen skal gå til kollektivprosjekter, og samtidig skal det brukes midler til bompengereduksjoner. Det er problematisk for Venstre.

Kilder peker på at bompengereduksjonene kan komme fort, mens det å bygge ut kollektivtilbudet vil ta lang tid.